Για τα περισσότερα πράγματα στις επιχειρήσεις, επικρατεί η ιδέα ότι η θετική σκέψη, είναι αρκετή για να για να φτάσει κανείς στην επιτυχία.
Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο περίπλοκη. Το να βάζουμε ταμπέλες αξίας σε συναισθήματα όπως «θετικά» ή «αρνητικά» είναι εγγενώς ελαττωματικό. Οι ειδικοί προτείνουν ότι είναι πολύ πιο πρακτικό να αναφερόμαστε σε αυτά ως ευχάριστα και δυσάρεστα. Ο φόβος, η αμφιβολία και το άγχος μπορεί να είναι δυσάρεστα, αλλά συχνά δημιουργούν θετικά αποτελέσματα.
Το βιβλίο της καθηγήτριας του Στάνφορντ, Δρ. Κέλυ Μακγκόνικαλ, “The Upside of Stress”, περιγράφει λεπτομερώς τους πολλούς τρόπους με τους οποίους το άγχος μπορεί να μας δώσει αρκετά εφόδια, από αυξημένα κίνητρα μέχρι ενισχυμένη εστίαση και καλύτερη απόδοση.
Επίσης υπάρχει μια πληθώρα παραδειγμάτων που δίνουν πολλοί ειδικοί, τα οποία δείχνουν ότι οι κακές καταστάσεις είναι μερικές φορές καλές και ότι η συσσώρευση συναισθημάτων που αισθάνονται ευχάριστα τώρα και η αποφυγή όσων νιώθουμε δυσάρεστα, δεν είναι πάντα η καλύτερη στρατηγική για να ζει κανείς.
Παρακάτω ακολουθούν μερικά παραδείγματα αυτού του μειονεκτήματος:
Το αίσθημα χαλάρωσης μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη κινήτρων, ενώ το το άγχος κάποιες φορές δημιουργεί ένα αίσθημα ώθησης μέσα από τις προκλήσεις, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην εμπειρία της ροής, μια κορυφαία κατάσταση απόδοσης.
Το να αισθανόμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι για τα προβλήματά μας μπορεί να μας κάνει να αποτύχουμε, ενώ η αμφιβολία συχνά οδηγεί σε υγιή κίνητρα και κατάλληλες συμπεριφορές.
Η αποκλίνουσα (δημιουργική) σκέψη συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ευγνωμοσύνη, αλλά μάλλον όταν προκύψει από δυσάρεστα συναισθήματα όπως η θλίψη ή η ευπάθεια.
Η βιωματική αποφυγή που είναι η απροθυμία κάποιου να έχει και να υποφέρει δυσάρεστα συναισθήματα, μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμένη συμπεριφορά ανάληψης κινδύνων η οποία όμως απαιτείται για την καινοτομία και τη μελλοντική σκέψη που χρειάζονται οι επιχειρήσεις.
Διαβάστε επίσης:
Ένας διαλογισμός 8 λεπτών για την αγάπη και την ευγένεια
Διαλογισμός «σάρωσης» σώματος: Τι είναι και γιατί τον συνιστούν οι ειδικοί
Πώς να αναπτύξετε ένα υγιές περιβάλλον εργασίας σε μια επιχείρηση
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση