ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί είναι λάθος να γινόμαστε υπερβολικά απολογητικοί;

Photo by Ansley Ventura on Unsplash

Αν είστε άτομο που γνωρίζει την αξία μιας καλής συγγνώμης, που έχει σκοπό όχι μόνο για να επιδιορθώσει ένα πρόβλημα, αλλά να ενισχύσει και τη σχέση σε κάθε τομέα της ζωής με το άτομο που αφορά, τότε σίγουρα, βρίσκεστε ένα βήμα μπροστά σε σύγκριση με πολλούς.

Αν όμως ζητάτε συνεχώς συγγνώμη για το παραμικρό ζήτημα, είτε αυτό δικαιολογείται είτε όχι, τότε μάλλον θα χρειαστεί να σκεφτείτε κάποια πράγματα περισσότερο. Η νοοτροπία αυτή, μπορεί να είναι επιζήμια για εσάς, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνετε εσείς ίδιοι, ο  λόγος που δεν έχετε επιτυχία στη ζωή.

Αν και συχνά αποδίδεται σε γυναίκες , η «συγγνώμη» δεν είναι απλώς γυναικείο πρόβλημα. Οι ψυχολόγοι λένε ότι οι άνθρωποι που ζητούν διαρκώς συγγνώμη, χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος, μπορεί να εκδηλώνουν οτιδήποτε, από ένα νευρικό τικ έως μια κοινωνική διαταραχή. Οι συχνές απολογίες, εκδηλώνονται λόγω ανασφάλειας, εσωστρέφειας ή απλά είναι ζήτημα υπερβολικής συνείδησης. Επίσης είναι πολύ πιθανό για τα άτομα αυτά, να έχουν ανατραφεί σε αυστηρές οικογένειες. Μερικές φορές η συνήθεια είναι μια ασυνείδητη αντίδραση στο άγχος ή το στρες.

Αρχικά, η τάση να αναφέρετε συχνά τη λέξη «συγγνώμη», δίπλα από κάθε σας πρόταση, μοιάζει να είναι ακίνδυνη. Αν όμως το ξανασκεφτείτε λίγο καλύτερα, αυτό που προκαλείτε στον εαυτό σας, είναι να δείχνετε στο άτομο που έχετε απέναντι σας ανασφαλείς, ενοχικοί, αδύναμοι, διστακτικοί και αναποφάσιστοι, με αποτέλεσμα να μην θεωρείστε από κανέναν αξιόπιστοι.

Το χειρότερο από όλα, είναι ότι η διαρκής επανάληψη της λέξης, την κάνει να χάνει την αξία της. Αυτό σημαίνει ότι όταν έρθει κάποια στιγμή, που όντως θα χρειάζεται να δείξετε μία ειλικρινή και αναγκαία απολογία, τότε το πιο πιθανό είναι, να μη σας δώσει κανένας την πρέπουσα σημασία.

Όσο περισσότερο λέει κάποιος ότι λυπάται, τόσο λιγότερη δύναμη έχει ο λόγος του. Ως συνήθως τα άτομα που είναι παραπάνω απολογητικά πό όσο χρειάζεται, τους είναι αρκετά δύσκολο να κόψουν αυτή τους τη συνήθεια. Στις περιπτώσεις αυτές, το καλύτερο που έχουν να κάνουν, είναι να ζητήσουν τη βοήθεια ενός ειδικού, για να τους  κατευθύνει και να αναζητήσουν μαζί, εναλλακτικές τεχνικές επικοινωνίας.

Γενικά πάντως αυτό που συστήνουν οι περισσότεροι, είναι αντί να λέτε ότι λυπάστε, να αναφέρετε το πρόβλημα και στη συνέχεια να πείτε πώς σκοπεύετε να το διορθώσετε.

Αυτό που έχετε να κερδίσετε εγκαταλείποντας το συναισθηματικό νόμισμα των συχνών απολογιών, είναι να κερδίσετε πίσω την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση σας. Και αυτό έχει τη μεγαλύτερη αξία.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς το άγχος μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρεξης

Γιατί προωθούνται επαγγελματικά οι τοξικοί άνθρωποι

Tι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν ζηλεύουμε;

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση