Ψυχολογία

Οι 2 φράσεις που μπορούν να σας στερήσουν τη θέση εργασίας που διεκδικείτε

Photo by CoWomen on Unsplash

Η διαδικασία μίας συνέντευξης, προκαλεί πάντα άγχος ακόμα και στους πιο καλά προετοιμασμένους.

Το βιογραφικό, είναι το δυνατό χαρτί του καθενός, όμως δεν αποτελεί μοναδικό κριτήριο μίας πρόσληψης. Ως συνήθως, οι εργοδότες επιθυμούν να δουν και τα soft skills του υποψηφίου. Δηλαδή, αν δείχνει πρόθυμος να αναλάβει πρωτοβουλίες, αν μπορεί να προσαρμοστεί σε μία ομάδα και διάφορα άλλα στοιχεία, που υποδηλώνουν ότι το προφίλ του ταιριάζει με αυτό της εταιρείας.

Λίγο πολύ οι ερωτήσεις είναι γνωστές και οι περισσότεροι, έχουν κάνει την ανάλογη αναζήτηση και έχουν προσαρμόσει τις απαντήσεις τους. Μάλιστα, υπάρχουν και εκείνοι που έχουν προετοιμάσει ακόμα και την ένταση της χειραψίας.

Όλα τα παραπάνω σαφώς και δείχνουν ενδιαφέρον και σίγουρα εκτιμώνται από τον εργοδότη. Η συνέντευξη, εξελίσσεται με επιτυχία, όταν αρχίζετε να αισθάνεστε πιο άνετα και σίγουροι για τον εαυτό σας.

Παρόλα αυτά τα πάντα μπορεί να ανατραπούν μέχρι και την τελευταία στιγμή, αφού υπάρχουν δύο πράγματα, που αν τα πείτε, θα έχετε γκρεμίσει, όλα όσα είχατε χτίσει επιτυχώς από την αρχή της.

Δείτε τις δύο φράσεις που μπορείτε να αποφύγετε:

«Πείτε μου σχετικά για τη δουλειά και την εταιρεία»

Αυτόματα, χάνετε «πόντους» διότι λέγοντας τη συγκεκριμένη φράση, είναι σαν να παραδέχεστε ότι δεν αφιερώσατε χρόνο για να κατανοήσετε τη φύση της εργασίας και για να αντλήσετε πληροφορίες για το προφίλ της εταιρείας. Στο σημείο αυτό, είναι πολύ πιθανό, ο υποψήφιος εργοδότης, ή ο εκπρόσωπος του να διακόψει τη συνομιλία και να σας αποδεσμεύσει.

Εναλλακτικά μπορείτε να πείτε: «Έχω ελέγξει την αγγελία της εργασίας και ενώ ήταν κατανοητή, υπάρχουν τρεις βασικές πτυχές σχετικά τη θέση για τις οποίες θα ήθελα να λάβω περισσότερες πληροφορίες».

Με τον τρόπο αυτό δείχνετε ότι όντως έχετε κάνει την κατάλληλη έρευνα.

«Όχι, έχετε απαντήσει σε όλα, οπότε δεν έχω ερωτήσεις»

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσετε τη συνέντευξη χωρίς να κάνετε ερωτήσεις. Η υποβολή ερωτήσεων κατά τη διάρκεια της δείχνει στον εργοδότη κάτι περισσότερο από αυτό που θέλετε να μάθετε.

Κάνοντας ερωτήσεις, στέλνετε ένα μήνυμα ότι πράγματι ενδιαφέρεστε για τη θέση και ότι έχετε ήδη σκεφτεί πώς η θέση μπορεί να ταιριάζει με τους στόχους που έχετε για τη σταδιοδρομίας σας.

Όταν κάνετε καλές ερωτήσεις, αποδεικνύετε ότι έχετε μια στρατηγική σκέψη που μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικότητα και οργάνωση αλλά και υψηλή παραγωγικότητα.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς να απαντήσετε σε 5 από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις συνέντευξης

Μην αποχωρήσετε από μία συνέντευξη αν δεν κάνετε πρώτα 4 βασικές ερωτήσεις

Ποια test περνάτε μέσα από μία συνέντευξη χωρίς να το καταλάβετε

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση