ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι 4 μακροχρόνιες ψυχολογικές επιπτώσεις της τηλεργασίας

Photo by Josh Duke on Unsplash

Η τηλεργασία όσο περνάει ο καιρός, γίνεται το νέο φυσιολογικό για το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων. Η επιστημονική έρευνα ανέδειξε ιστορικά τα οφέλη της εξ αποστάσεως εργασίας – συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ηθικού των εργαζομένων, της υγείας, της ευημερίας και της παραγωγικότητας – που ίσχυαν και πριν από την πανδημία. Επίσης υπέθεσε ότι η εργασία από το σπίτι ήταν μια επιλογή παρά μια αναγκαιότητα και ότι οι οργανισμοί προσέφεραν εναλλακτικές λύσεις μεταξύ της τηλεργασίας ή του γραφείου.

Τι συμβαίνει όμως όταν δεν υπάρχει το στοιχείο της επιλογής και οι άνθρωποι που δεν εργάστηκαν ποτέ από το σπίτι αναγκάζονται να το κάνουν; Μπορεί το Zoom να αντικαταστήσει πλήρως την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο , ειδικά μακροπρόθεσμα; Ποιες είναι οι ψυχολογικές συνέπειες της συνεχούς εξ αποστάσεως εργασίας και υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να προετοιμαστούμε για αυτήν;

Μόνο ο χρόνος θα μας πει σίγουρα. Ένα πράγμα που γνωρίζουμε για το μέλλον είναι ότι κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει με σιγουριά.

Υπάρχουν όμως ορισμένα ανησυχητικά σημάδια, που δεν επικεντρώνονται στην ίδια την τηλεργασία, αλλά στο γεγονός ότι έχει επιβληθεί, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα μιας άλλης επιλογής.

Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να εμφανιστούν:

Μοναξιά

Η κοινωνική απομόνωση είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Όταν οι οργανισμοί δεν τοποθετούν τα σωστά δίκτυα υποστήριξης και καλλιεργούν μια κουλτούρα εικονικής συνεργασίας και σύνδεσης, πολλοί υπάλληλοι θα διατρέχουν τον κίνδυνο να αισθάνονται μοναξιά.

Άγχος

Η αβεβαιότητα προκαλεί άγχος. Όταν δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον, βιώνουμε δυσφορία και αδυναμία. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η απομακρυσμένη εργασία από μόνη της δεν είναι τόσο προβληματική όσο η προοπτική ότι θα εφαρμόζεται για αόριστο χρόνο. Δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να σημαίνει για τα γενικά μας σχέδια και τον τρόπο ζωής μας, αλλά ούτε είμαστε σε θέση να λάβουμε βασικές υλικοτεχνικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένου του πού να ζήσουμε, ή τι να περιμένουμε για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της σταδιοδρομίας μας.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Στρες

Οποιεσδήποτε αλλαγές δημιουργούν στρες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μόνη καλύτερη πρόβλεψη για το πόσο καλά θα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι την τηλεργασία, είναι αν δούλευαν εξ αποστάσεως και πριν την πανδημία. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που επέλεξαν απομακρυσμένη εργασία πριν από αυτήν την κρίση και απλώς συνεχίζουν, με εκείνους που αναγκάστηκαν να αλλάξουν τον τρόπο που δουλεύουν. Εάν το νέο σας φυσιολογικό μοιάζει πολύ με το παλιό, είστε τυχεροί. Όμως, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, τότε στην προσπάθεια τους να προσαρμοστούν θα βιώσουν περισσότερο στρες.

Προσωπική επαφή

Είναι ενδιαφέρον ότι το μεγαλύτερο μέρος της τεχνολογίας που αξιοποιούμε και ίσως ακόμη και απολαμβάνουμε, είναι η αναπαραγωγή πραγματικών εμπειριών. Αλλά το γενικό συναίσθημα είναι ότι η εικονική επαφή είναι απλά ένα φτηνό υποκατάστατο της πραγματικής επαφής και οι περισσότεροι προτιμούν να επικοινωνούν πρόσωπο με πρόσωπο.

Ευελιξία

Αυτό που εκτιμούν περισσότερο οι άνθρωποι είναι η ευελιξία. Όπως σημείωσε μια παγκόσμια έκθεση του ManpowerGroup , ο κόσμος τείνει προς την προσαρμογή και εξατομίκευση της εργασίας.

Αυτό όμως δεν ισχύει στις περιπτώσεις που παρεμβαίνει στην προσωπική και οικογενειακή ζωή των εργαζομένων. Επομένως υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η ευελιξία, καθώς δεν αποκλείεται  οι εργοδότες να πάψουν να προσφέρουν επιλογές.

 

Διαβάστε επίσης:

Με ποιες τεχνικές θα καταλάβετε αν σας λένε ψέματα σε μία συνέντευξη;

5 ψέματα που μας λέει το μυαλό και εμείς τα πιστεύουμε

Μην αποχωρήσετε από μία συνέντευξη αν δεν κάνετε πρώτα 4 βασικές ερωτήσεις

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση