Η επίδειξη συναισθηματικής νοημοσύνης στο χώρο εργασίας είναι το κλειδί για μεγαλύτερη επιτυχία στη σταδιοδρομία ενός ανθρώπου. Ο λόγος είναι επειδή φαίνεται πιο χαρισματικός, πιο επιτυχημένος και πιο συνεργάσιμος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί θετικές εντυπώσεις που χάρη σε αυτές κερδίζει την εμπιστοσύνη των άλλων και μπορεί να γίνει επιδραστικός σε οποιονδήποτε ρόλο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν ορισμένες φράσεις που χρησιμοποιούν τα άτομα που κατέχουν υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης και που αν ξεκινήσετε να τις χρησιμοποιείτε, θα σας βοηθήσουν σημαντικά στο χώρο εργασίας σας.
Δείτε παρακάτω ποιες είναι αυτές:
1. «Σας ευχαριστώ για την κατανόηση» (αντί να ζητήσετε «συγγνώμη»)
Λέγοντας ότι εκτιμάτε την κατανόηση κάποιου αντί να ζητήσετε «συγγνώμη», επικεντρώνεστε στην προσπάθεια που έκανε κάποιος για να κατανοήσει ένα λάθος δικό σας και να το καλύψει.
Με τη φράση αυτή, αφήνετε στο άλλο άτομο να νιώσει την αίσθηση της αναγνώρισης και να κατανοήσει ότι βάζετε σε προτεραιότητα τα δικά του συναισθήματα. Αυτό είναι πολύ πιο συγκινητικό από την τυπική «συγγνώμη» που συχνά λέγεται στο χώρο εργασίας.
2. «Έχουν νόημα όσα λέω;»
Αντί να ρωτάτε αν κάποιος έχει ερωτήσεις σχετικά με αυτό που λέτε, ή αν καταλαβαίνει, (κάτι που μπορεί να τον κάνει να αισθανθεί υποτιμημένος), ρωτήστε τον αν έχουν νόημα τα λεγόμενα σας.
3. «Πες μου περισσότερα»
Η φράση αυτή, είναι ελκυστική. Δείχνει ότι ακούτε τι λέει το άλλο άτομο, ότι καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν πάντα περισσότερα να πει και ότι θέλετε να το ακούσετε. Αυτές οι τρεις λέξεις δείχνουν μια πραγματική επένδυση στη συνομιλία και υπενθυμίζουν στους συναδέλφους σας συνομιλητές ότι έχουνε την προσοχή σας.
4. «Θα ήθελα πολύ να ακούσω περισσότερα για το … Θα θέλατε να ορίσετε ένα χρόνο για να το συζητήσουμε αργότερα αυτήν την εβδομάδα»;
Ως επέκταση του «πείτε μου περισσότερα», αυτή η φράση απαιτεί ενεργή ακρόαση σε άλλο επίπεδο. Δεν δείχνει μόνο ότι αυτό που λέει το άλλο άτομο ήταν αρκετά σημαντικό για να το ακούσετε, αλλά επίσης γνωστοποιεί ότι το θέμα είναι αρκετά σημαντικό ώστε να θέλετε να το παρακολουθήσετε.
Επιπλέον, δείχνει ότι είστε έτοιμοι να ακούσετε σε βάθος και εάν σας ζητηθεί, να δώσετε συμβουλές χωρίς ωστόσο να γίνεστε πιεστικοί.
5. «Τι πιστεύετε για αυτό; Μου λείπει τίποτα»;
Αυτές οι ερωτήσεις όχι μόνο δίνουν χώρο για σχόλια, αλλά αποδεικνύουν ότι έχετε διάθεση να ακούσετε τη γνώμη των άλλων.
Διαβάστε επίσης:
Ποια χώρα είναι το χειρότερο μέρος εργασίας για τις γυναίκες
Έναρξη νέας επιχείρησης: Ποιες οι προσδοκίες και τι συμβαίνει στην πραγματικότητα
5 Tips για να κερδίσετε περισσότερα χρήματα
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση