Ψυχολογία

Οι 8 τύποι συναισθηματικής νοημοσύνης-Ανακαλύψτε αυτόν που έχετε τη μεγαλύτερη έφεση

Photo by Fillipe Gomes from Pexels

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους υπάρχουν 8 διαφορετικοί τύποι συναισθηματικής νοημοσύνης. Αυτό εξηγεί το γεγονός ότι ο κάθε ένας από εμάς έχει ξεχωριστές δεξιότητες και ανταποκρίνεται διαφορετικά στη μάθηση και τις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Η κατανόηση αυτών των τύπων-κλειδιών συναισθηματικής νοημοσύνης, έχει μεγάλη σημασία και για τους γονείς, σε ό,τι αφορά τα παιδιά τους. Η αποδοχή της διαφορετικότητας τους και η παρότρυνση τους να ασχοληθούν περισσότερο στους τομείς που έχουν έφεση, θα τους βοηθήσει σημαντικά στη μελλοντική τους σταδιοδρομία.

Ένας μαθητής ο οποίος είναι αδύναμος φαινομενικά στα μαθήματα, μπορεί να έχει έφεση στη ζωγραφική ή τη μουσική. Επίσης μπορεί ένα παιδί να αποδίδει καλύτερα στην έκθεση παρά στα μαθηματικά. Επομένως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «κακός μαθητής» αλλά διαφορετικός.

Η θεωρία των πολλαπλών νοημάτων

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το στο βιβλίο «Frames of Mind», του Χάουαρντ Γκάρντνερ, ψυχολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ , ο οποίος δηλώνει ότι υπάρχουν οκτώ είδη ανθρώπινης νοημοσύνης, όπου το καθένα αντιπροσωπεύει διαφορετικούς τρόπους, με τους οποίους ένα άτομο επεξεργάζεται καλύτερα τις πληροφορίες.

Το πόσο υψηλό σκορ σε μια κατηγορία δεν επηρεάζει απαραίτητα το πώς (υψηλό ή χαμηλό) βαθμολογείται σε άλλη.

Τα κλειδιά αυτά της συναισθηματικής νοημοσύνης, μας επηρεάζουν και στην ενήλικη ζωή μας, τόσο στην εργασία μας όσο και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Χωρική νοημοσύνη

Η ικανότητα σκέψης αφηρημένα και σε πολλές διαστάσεις. Η βαθμολογία πέντε σημαίνει ότι έχετε μεγάλη ικανότητα χωρικής συλλογιστικής και σύλληψης – κάτι που απαιτείται για τομείς όπως η αρχιτεκτονική, η γραφιστική, η φωτογραφία, η εσωτερική διακόσμηση και η αεροπορία.

Σωματική-κινητική νοημοσύνη

Η ικανότητα χρήσης του σώματός σας με τρόπο που δείχνει σωματική και αθλητική ικανότητα. Εάν έχετε αυτήν την ικανότητα, θα μπορούσατε να είστε αθλητής, ή ένας χορευτής που εκτελεί άψογα μια κίνηση.

Μουσική νοημοσύνη

Όοσι έχουν ανεπτυγμένο αυτόν τον τύπο, έχουν ευαισθησία στο ρυθμό, το βήμα, το μέτρημα, τον τόνο και τη μελωδία. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται την ικανότητα να τραγουδά και / ή να παίζει μουσικά όργανα . Διάσημοι άνθρωποι με μουσική νοημοσύνη περιλαμβάνουν τους Μπετόβεν, Τζίμι Χέντριξ και Αρέθα Φράνκλιν.

Γλωσσική νοημοσύνη

Μερικές φορές ονομάζεται «γλωσσική νοημοσύνη», αυτό συνεπάγεται ευαισθησία στην έννοια των λέξεων, τη σειρά μεταξύ των λέξεων και τον ήχο, τους ρυθμούς, τις καμπές και το μέτρο των λέξεων. Εκείνοι που έχουν υψηλή βαθμολογία σε αυτήν την κατηγορία, είναι συνήθως καλοί στο να γράφουν ιστορίες, να απομνημονεύουν πληροφορίες και να διαβάζουν.

Λογική-μαθηματική νοημοσύνη

Η ικανότητα λογικής ανάλυσης προβλημάτων, διεξαγωγής μαθηματικών λειτουργιών και διερεύνησης θεμάτων επιστημονικά. Άτομα με αυτή τη νοημοσύνη, όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Μπιλ Γκέιτς , είναι εξειδικευμένοι στην ανάπτυξη εξισώσεων και αποδείξεων και στην επίλυση αφηρημένων προβλημάτων.

Διαπροσωπική νοημοσύνη

Η ικανότητα αποτελεσματικής αλληλεπίδρασης με άλλους. Ευαισθησία στις διαθέσεις, τα συναισθήματα, τις ιδιοσυγκρασίες και τα κίνητρα των άλλων. Ουσιαστικά, είναι σε θέση να κατανοήσει και να συσχετιστεί με τους γύρω σας.

Ενδοπροσωπική νοημοσύνη

Άτομα με ανεπτυγμένη την ενδοπροσωπική νοημοσύνη, έχουν ευαισθησία στα συναισθήματα, τους στόχους, τις ανησυχίες και την ικανότητα να σχεδιάζουν και να ενεργούν υπό το φως των δικών τους χαρακτηριστικών. Η ενδοπροσωπική νοημοσύνη δεν αφορά συγκεκριμένα τη σταδιοδρομία. Αντίθετα, είναι ένας στόχος για κάθε άτομο σε μια πολύπλοκη σύγχρονη κοινωνία, όπου κάποιος πρέπει να λάβει επακόλουθες αποφάσεις για τον εαυτό του.

Νατουραλιστική νοημοσύνη

Η ικανότητα κατανόησης των αποχρώσεων στη φύση, συμπεριλαμβανομένης της διάκρισης μεταξύ φυτών, ζώων και άλλων στοιχείων της φύσης και της ζωής. Αξιοσημείωτα άτομα με φυσιογνωμία περιλαμβάνουν τους Κάρολος Δαρβίνος και Τζέιν Γκούνταλ.

Κατανοήστε και αξιοποιήστε τις δυνάμεις σας

Εάν δυσκολεύεστε να αξιολογήσετε τον εαυτό σας, ρωτήστε τα άτομα του στενού σας κύκλου να σας περιγράψουν. Εναλλακτικά, σκεφτείτε όλα εκείνα τα πράγματα που σας άρεσε να ασχολείστε στα παιδικά και εφηβικά σας χρόνια.

Λάβετε υπόψη ότι πρόκειται για μια γρήγορη και απλή άσκηση για να έχετε μια πιο ξεκάθαρη αίσθηση των δυνατοτήτων σας. Ταιριάζουν οι κορυφαίες δεξιότητες και ενδιαφέροντά σας με την καριέρα σας; Εάν όχι, πώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτάσετε εκεί που θέλετε να είστε;

Όταν αποκτήσουμε μια βαθύτερη κατανόηση των φυσικών μας ταλέντων, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να καταλάβουμε πώς να επιτύχουμε στόχους τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μας ζωή.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η θετικότητα δεν οδηγεί πάντα μια επιχείρηση στην επιτυχία

Διαλογισμός «σάρωσης» σώματος: Τι είναι και γιατί τον συνιστούν οι ειδικοί

Πώς να αναπτύξετε ένα υγιές περιβάλλον εργασίας σε μια επιχείρηση

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση