Ας πάρουμε ένα λεπτό κι ας φανταστούμε την ιδανική γυναίκα. Τι βλέπουμε; Μάλλον εκείνη με την επιτυχημένη καριέρα, τον τρυφερό σύντροφο, τα πανέμορφα παιδιά. Έχει αψεγάδιαστο σώμα, τέλειο ντίσιμο και τα μαλλιά της λάμπουν. Μία γυναίκα που σίγουρα υπάρχει, όμως εξαντλείται προκειμένου να τα έχει όλα. Και εμείς, που δεν είμαστε έτσι, περνάμε ατέλειωτες ώρες κάνοντας όνειρα να αποκτήσουμε όσα έχει. Εκατομμύρια από εμάς ξεκινάμε τη ζωή μας με στόχο την τελειότητα.
Για την πρώτη γενιά φεμινιστριών, η ζωή περιλάμβανε είτε καριέρα, είτε οικογενειακή ζωή, όχι και τα δύο. Όσον αφορά στη δεύτερη γενιά, τους είπαν ότι μπορούν «να τα έχουν όλα».
Τώρα, η τρίτη γενιά υπόκειται μία ακόμη μεγαλύτερη πίεση – να έχει την τέλεια δουλειά και την τέλεια οικογένεια και να είναι πανέμορφη κάθε λεπτό της ημέρας.
Ενώ οι γυναίκες πρέπει να ικανοποιούν μία τεράστια λίστα διαφορετικών προϋποθέσεων για να θεωρηθούν επιτυχημένες (από τους άνδρες, από άλλες γυναίκες ή ακόμα και από τον ίδιο τους τον εαυτό), για τους άνδρες υπάρχει μία μοναδική προϋπόθεση: Να έχουν μία καλή δουλειά που θα τους προσφέρει υψηλό εισόδημα.
Δεν έχει σημασία πόσο απελπιστική θα είναι η προσωπική τους ζωή, ή η εμφάνισή τους. Αυτά τα δύο είναι απλώς προαιρετικά για τους άνδρες, αλλά κυριαρχούν στη ζωή πολλών γυναικών.
Οι νέες, συγκεκριμένα, αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις για να θεωρηθούν άξιες θαυμασμού. Πρέπει να είναι ανεξάρτητες και έξυπνες, να έχουν αποφοιτήσει από μία «καλή» σχολή και η καριέρα τους να «πετάει». Αλλά πρέπει να έχουν και σχέση κάποιον επιτυχημένο που θα τις αγαπάει, και να ζουν στο τέλειο σπίτι. Φυσικά, πρέπει να έχουν και τέλειο σώμα, με επίπεδη κοιλιά και αδύνατα πόδια, αλλά και καμπύλες. Κι ας έχουν γεννήσει παιδιά.
Είναι κουραστικό ακόμα και όταν το διαβάζουμε.
Σήμερα, πολλές έχουν πάρει το ρόλο των πατεράδων και των παππούδων τους, στο να έχουν καριέρα και εισόδημα, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν το ρόλο της μητέρας και της γιαγιάς τους, μεγαλώνοντας παιδιά και φροντίζοντας το σπίτι.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Για τους άνδρες δεν υπάρχει η απαίτηση να παίζουν και τους δύο ρόλους – πόσο μάλλον να είναι καλοί και στους δύο ταυτόχρονα!
Αντιθέτως, σε σχεδόν κάθε κομμάτι της ζωής τους, οι γυναίκες κρίνονται πολύ πιο αυστηρά, με την τελειότητα να επιτυγχάνεται πολύ δυσκολότερα.
Και η πίεση δεν τελειώνει ούτε στο σπίτι.
Ένας άνδρας που εργάζεται όλη την ημέρα αλλά πηγαίνει με τα παιδιά στο πάρκο το πρωί του Σαββάτου, είναι παράδειγμα προς μίμηση. Ταυτόχρονα, μία γυναίκα με αντίστοιχα ωράρια αλλά δεν προλαβαίνει να παρευρεθεί μία φορά σε μία σχολική εκδήλωση, σταματάει να θεωρείται αρκετή, τόσο από τις άλλες μητέρες όσο και από τον εαυτό της.
Στη δουλειά, οι γυναίκες που δεν έχουν παιδιά και προτεραιότητά τους είναι η καριέρα, κυκλοφορούν με την ταμπέλα της εγωίστριας, ενώ εκείνες που επιλέγουν να παραιτηθούν και να αφοσιωθούν μόνο στην οικογένεια, αντιμετωπίζονται ως αδύναμες.
Στο μεταξύ, τα πολλά εκατομμύρια γυναικών που κάνουν και τα δύο, αλλά όταν τα παιδιά τους είναι μικρά, εκείνες έχουν πιο ήπιες επαγγελματικές φιλοδοξίες, βιώνουν την απόρριψη και θεωρούνται αποτυχημένες.
Σε όλο αυτό, να προσθέσουμε και την πίεση της αψεγάδιαστης εμφάνισης, η οποία ξεκινάει από νεαρή ηλικία, όταν τα κορίτσια πρέπει να είμαστε «καλά και όμορφα». Μετά περνάνε χρόνια βλέποντας «τέλεια» πρόσωπα και σώματα παντού, σε κάθε περιοδικό, σε κάθε τηλεοπτική οθόνη, σε κάθε ταινία και video clip.
Είναι, μήπως, άξιο απορίας το γιατί οι περισσότερες έχουμε κάνει τουλάχιστον μία εξαντλητική δίαιτα στη ζωή μας και δίνουμε ατέλειωτη μάχη με την εικόνα μας; Κι όμως, αυτό το ιδανικό γυναικείο σώμα, αδύνατο με καμπύλες στα «σωστά» σημεία – και χωρίς πλαστικές επεμβάσεις ή photoshop, είναι αδύνατο για το 99% των περιπτώσεων.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η κορυφή του παγόβουνου έρχεται με τα social media, όπου οι διάσημες επανέρχονται στη φυσική τους κατάσταση μία μέρα μετά τη γέννηση του μωρού τους, ενώ οι φίλοι και γνωστοί αναρτούν τις πιο χαρούμενες στιγμές τους, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να μένουν με την εντύπωση ότι οι ζωές όλων είναι καλύτερες από τη δική τους.
Η προσδοκία μίας τέλειας ζωής θα έπρεπε να τονώνει τις φιλοδοξίες των γυναικών και το πάθος τους να πετύχουν. Έχει, όμως, το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Έχει μηδενίσει την αυτοπεποίθησή τους και ο φόβος της αποτυχίας τις έχει παραλύσει, τις οδηγεί στο να αμφιβάλλουν για τις επιλογές τους και την αντίληψή τους για την επιτυχία.
Δυστυχώς, όταν φανταζόμαστε την τελειότητα, ο τελευταίος άνθρωπος που θα σκεφτούμε, είναι εκείνος που βλέπουμε όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη.
Διαβάστε επίσης:
ΟΗΕ: Η ανισότητα των φύλων θα έπρεπε να προκαλεί παγκόσμια ντροπή
«4 λεπτά στα μάτια ενός πρόσφυγα»: Η ισότητα δεν έχει σύνορα
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση