Μέσα σε έναν γάμο, αλλά και σε οποιαδήποτε μορφή μακροχρόνιας σχέσης, υπάρχουν ορισμένες πτυχές, που αρκετοί τις αντιμετωπίζουν σαν ένα θέμα taboo, αποφεύγοντας ακόμα και να συζητήσουν γι’ αυτές.
Ένα βασικό κομμάτι, που μπορεί να επηρεάσει τη σχέση, είναι το οικονομικό. Ειδικά στην περίπτωση που η γυναίκα φέρνει στο σπίτι περισσότερα χρήματα από τον άντρα.
Αυτό τουλάχιστον δείχνει μία μελέτη Αμερικανών επιστημόνων. Αποδείχθηκε ότι οι άντρες αισθάνονται άγχος, όταν η σύζυγος τους συνεισφέρει περισσότερο από εκείνους και ειδικά όταν πρόκειται για το 40-50% του συνολικού οικογενειακού τους εισοδήματος.
Το άγχος μεταξύ των ανδρών, αυξάνεται όταν η σύντροφος ή η σύζυγος τους, συνεισφέρει περισσότερο από το 40% του εισοδήματος στο σπίτι, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Βath (Ηνωμένο Βασίλειο). Η σχέση είναι άμεσα ανάλογη: εάν ο άντρας εξαρτάται οικονομικά από τη γυναίκα, το επίπεδο των ψυχολογικών διαταραχών που έχει την τάση να υποφέρει, είναι επίσης μεγαλύτερο.
Το συμπέρασμα βγήκε, μετά την εξαγωγή και ανάλυση δεδομένων από μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και ακολούθησε την κατάσταση περισσότερων από 6.000 ετεροφυλόφιλων ζευγαριών, παντρεμένων ή που συζούν, για μια περίοδο 15 ετών. Τα επίπεδα στρες, υπολογίστηκαν με βάση το συναίσθημα: λυπημένο, ανήσυχο, ανήσυχο, απελπιστικό και άχρηστο.
Ένας από τους λόγους αυτής της σύνδεσης, σχετίζεται με τα στερεότυπα της πατριαρχικής φιγούρας στην κοινωνία. «Για γενιές, σε πολλούς πολιτισμούς, υπήρχε η προσδοκία ότι οι άντρες, είναι ο κύριος πάροχος εισοδήματος στην οικογένεια και η αρρενωπότητα, συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την εκπλήρωση αυτής της προσδοκίας», λέει η Joanna Syrda, η ακαδημαϊκή υπεύθυνη της έρευνας.
Μια άλλη εξήγηση ξεπερνά το ζήτημα του φύλου, καθώς επισημαίνει την ανισορροπία της δύναμης, που μπορεί να δημιουργηθεί σε οποιαδήποτε σχέση, από έναν από τους εταίρους που έχει υψηλότερο οικονομικό εισόδημα. Αυτή η ανισορροπία είναι ευδιάκριτη, τόσο στις αποφάσεις των ημερήσιων εξόδων, όσο και στις αποταμιεύσεις, καθώς και στην ενδεχόμενη επιδείνωση της σχέσης μεταξύ του ζευγαριού, όπου το άτομο με το χαμηλότερο εισόδημα μπορεί να αισθάνεται οικονομικά πιο ευάλωτο, με αποτέλεσμα να σκέφτεται ακόμα και το ενδεχόμενο για διαζύγιο ή χωρισμό.
Κάθε κανόνας έχει μια εξαίρεση
Υπάρχει μια εξαίρεση σε αυτήν την άμεση σχέση μεταξύ του άγχους στους άνδρες και της οικονομικής συμβολής τους: αυτό συμβαίνει εάν η γυναίκα είχε ήδη υψηλότερο εισόδημα πριν παντρευτούν ή μετακομίσουν μαζί. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτή η οικονομική διαφορά ήταν ήδη ξεκάθαρη, επομένως δεν υπήρχαν ερωτηματικά.
Ο λόγος εισοδήματος είναι το κλειδί
Η έρευνα διαπίστωσε ότι, για τους άνδρες, το να είναι οι μόνοι που συνεισφέρουν οικονομικά στην οικογένεια, δημιουργεί επίσης άγχος. Ο λόγος, σε αυτήν την περίπτωση, συνδέεται με το γεγονός ότι η ευθύνη και η πίεση προκαλούν σημαντικά επίπεδα στρες και δυσφορίας.
Επομένως, αυτό είναι ένα άλλο σημαντικό συμπέρασμα: οι άνδρες είναι πιο ευτυχισμένοι όταν και οι δύο σύντροφοι συνεισφέρουν οικονομικά στο σπίτι και ειδικά όταν αυτοί υπερτερούν οικονομικά. Η ιδανική αναλογία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι 60% άντρες – 40% γυναίκες. Μόλις αυτά τα ποσοστά επηρεάζονται, φαίνεται ότι ξεκινούν και τα προβλήματα.
Αργή πρόοδος στην εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων
Η Παγκόσμια Έκθεση σχετικά με το χάσμα των φύλων 2018 του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum, έδειξε ότι το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των φύλων θα παραμείνει: αν και 89 από τις 144 χώρες που ρωτήθηκαν, κατέγραψαν βελτιώσεις. Όμως για να έρθει η απόλυτη ισορροπία, θα χρειαστούν περισσότερα από 200 χρόνια. Οι χώρες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πρόοδο προς την ισότητα είναι η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Φινλανδία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα στην οποία βασίζεται η έρευνα του Πανεπιστημίου του Bath, βρίσκεται στην 51η θέση. Ωστόσο, λίγο-πολύ, το ποσοστό των συζύγων που κερδίζουν περισσότερα χρήματα από τους συζύγους τους αυξάνεται: το 1980, μόνο το 13% των παντρεμένων γυναικών κέρδιζε όσα περισσότερα ή περισσότερα από τους συζύγους τους. Το 2000, το ποσοστό αυτό έφτασε το 25% και, το 2017, ήταν 31%.
Διαβάστε επίσης:
13 γυναίκες επιχειρηματίες που χρηματοδότησαν μόνες τους τις επιχειρήσεις τους
Με ποιον τρόπο θα μπορούν τα νέα κορίτσια να ελέγχουν οικονομικά το μέλλον τους
ΟΗΕ: Ο κορονοϊός οδήγησε 45 εκατ. περισσότερες γυναίκες σε ακραία φτώχεια
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση