ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η δύναμη της συγχώρεσης – Πώς να απαλλαγείτε από ένα συναισθηματικό βάρος

Photo by Becca Tapert on Unsplash

Το να μάθουμε να συγχωρούμε δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά ούτε και μια υπομονετική και τρυφερή διαδικασία. Πολλές φορές, το συναίσθημα αυτό μεταφράζεται περισσότερο σαν αδυναμία, παρά ως μία πράξη θάρρους και δύναμης. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι ένα από τα πιο ισχυρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Τι είναι η συγχώρεση;

Με απλά λόγια, είναι μια επιλογή που κάνετε για να εγκαταλείψετε τον θυμό ή τη δυσαρέσκεια , ακόμη και όταν αναγνωρίζετε ότι έχετε αδικηθεί. Δεν εξηγείται τόσο πολύ ως συμπεριφορά, όσο μια εσωτερική κατάσταση συναισθήματος και ύπαρξης. Η συγχώρεση μοιάζει σαν να παίρνετε το δύσκολο μονοπάτι προς την ηρεμία, αφού καλείστε να κινηθείτε μέσω μίας διαδικασίας, κατά την οποία θα χρειαστεί να απελευθερώσετε το μυαλό σας από τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα που σας βασανίζουν.

Γιατί να συγχωρήσετε ;

Όταν έχετε πληγωθεί ή απογοητευτεί, το συναισθηματικό βάρος μπορεί να είναι μεγάλο. Όπως το θέτει η κλινική ψυχολόγος Neda Gould, ο θυμός που κρατάμε είναι «μια μορφή άγχους, και έτσι όταν διατηρούμε τον θυμό, είναι σαν να ενεργοποιούμε την απόκριση του άγχους στο σώμα για χρόνια». Μέσω της συγχώρεσης, μπορούμε να το περιορίσουμε και να μειώσουμε τις επιπτώσεις του, με αποτέλεσμα να απολαύσουμε πολλαπλά οφέλη στο μυαλό και στο σώμα.

Photo by Romina Farías on Unsplash

Πώς να συγχωρήσετε:

Όσον αφορά τη συγχώρεση, υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνετε. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε διάφορους τρόπους συγχώρεσης, όπως συνιστά η Karen Swartz, MD, διευθύντρια της κλινικής διαβούλευσης ενηλίκων “Mood Disorders’, στο Νοσοκομείο Johns Hopkins.

Αναλογιστείτε και θυμηθείτε: Θυμηθείτε τα γεγονότα, τις αντιδράσεις σας σε αυτά και τα συναισθήματα. Πώς σας επηρέασε ο πόνος και ο θυμός;

Ενσυναίσθηση με το άλλο πρόσωπο: Η ενσυναίσθηση μπορεί να περιγραφεί ως μία προοπτική, που επικεντρώνεται στις εμπειρίες ενός άλλου ατόμου, σύμφωνα με το PsychCentral . Είναι ένας τρόπος να είσαι παρών σε κάποιον και να νιώθεις την εμπειρία του.

Συγχωρήστε βαθιά : Οι ψυχολόγοι λένε, ότι οι άνθρωποι που συγχωρούν και συνειδητοποιούν ότι κανείς δεν είναι τέλειος, μπορούν να επιστρέψουν σε μια κανονική σχέση με το άλλο άτομο, ακόμα κι αν αυτό το άτομο δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη.

Μην έχετε καμία προσδοκία: Λέγοντας ότι λυπάστε μπορεί να μην αλλάξει τη σχέση σας με το άλλο άτομο ή να το ωθήσει να ζητήσει συγγνώμη. Ωστόσο, αν δεν περιμένετε τίποτα απολύτως από αυτό, τότε σίγουρα δεν θα απογοητευτείτε.

Αποφασίστε να συγχωρήσετε: Για να καταλάβετε πότε επιλέγετε να συγχωρήσετε, σκεφτείτε ότι εκείνη τη στιγμή, σφραγίζετε μια ενέργεια. Εάν δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με το άτομο που σας πλήγωσε, μπορείτε να γράψετε για τη συγχώρεση σας. Δοκιμάστε να μιλήσετε για αυτό με έναν σύμβουλο ή έναν θεραπευτή ή κάποιον άλλο στη ζωή σας που εμπιστεύεστε.

Συγχωρήστε τον εαυτό σας: Η καλλιέργεια της αυτο-συγχώρεσης μπορεί να είναι μια πρόκληση. Τα μειονεκτήματά σας είναι τόσο μέρος της φύσης σας όσο τα δυνατά σας σημεία. Μαθαίνοντας να εξασκείτε την αυτο-καλοσύνη είναι μια σημαντική και κρίσιμη πρακτική για την ευημερία σας.

 

Διαβάστε επίσης:

Γιατί δεν πρέπει να φοβάστε ένα νέο ξεκίνημα μετά από ένα δυσάρεστο γεγονός;

Διαλογισμός «σάρωσης» σώματος: Τι είναι και γιατί τον συνιστούν οι ειδικοί

7 συνέπειες που έχει ο θυμός στην υγεία

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση