ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η αισιοδοξία αναγνωρίζεται ως πιθανός παράγοντας της μακροζωίας

Photo by Hean Prinsloo on Unsplash

Η σημερινή ημέρα, δίνει σε όλους το μεγαλύτερο μήνυμα αισιοδοξίας, ελπίδας και αγάπης. Παρά το lockdown, μας δίνεται μία μοναδική ευκαιρία να δούμε τη θετική όψη του νομίσματος. Αρκετοί βρίσκονται ήδη στο σπίτι με τους αγαπημένους τους, όμως ακόμα και όσοι μένουν μόνοι, μπορούν να σκεφτούν ότι σύντομα θα επανέλθουμε σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς.

Άλλωστε έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι οι αισιόδοξες σκέψεις κάνουν καλό τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας, προβλέπεται να ζήσουν περισσότερο σε σύγκριση με τα απαισιόδοξα άτομα, φτάνοντας στην ηλικία των 85 ετών και άνω. Αυτό το εύρημα είναι αποτέλεσμα μιας μελέτης 30 ετών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)”.

Αν και οι περισσότερες σχετικές έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε βιολογικούς παράγοντες, αυτή όπως και άλλες πρόσφατες εργασίες, δείχνουν ότι οι μη γενετικοί παράγοντες και τα ψυχοκοινωνικά στοιχεία, όπως οι θετικές σκέψεις, μπορούν επίσης να συμβάλουν στην επίτευξη της μακροζωίας.

Η αισιοδοξία αναφέρεται σαν μια γενική προσδοκία ότι θα συμβούν καλά πράγματα ή με την πεποίθηση, ότι το μέλλον θα είναι ευνοϊκό.

Photo by Gian Cescon on Unsplash

Η μελέτη βασίστηκε σε περισσότερους από 70.000 συμμετέχοντες από το δείγμα του NHS (Nurses ’Health Study) και του NAS (Veterans Affairs Normative Aging Study). Κατά τη διάρκεια 10 και 30 ετών, γυναίκες και άντρες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη συνολική υγεία και τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους όπως το κάπνισμα, το φαγητό και το ποτό, καθώς και σε ερωτήσεις σχετικά με μια αισιόδοξη προοπτική για τη ζωή.

Μετά από στατιστική ανάλυση, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν το υψηλότερο επίπεδο αισιοδοξίας είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να επιτύχουν μία μακροζωία. Πιο συγκεκριμένα, οι πολύ αισιόδοξοι άντρες είχαν 70% , ενώ οι γυναίκες 50% περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν για παραπάνω από 85 χρόνια.

Δεν είναι ακόμα σαφές για τον μηχανισμό πίσω από αυτήν τη σχέση, καθώς υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη μακροζωία κάποιου και πρέπει να ληφθούν υπόψη. Οι ερευνητές προσφέρουν μια πιθανή απάντηση, η οποία μεταφράζεται σε υπεύθυνη συμπεριφορά που σχετίζεται με την υγεία. Δηλώνουν ότι «τα αισιόδοξα άτομα τείνουν να έχουν στόχους και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους ότι θα τους πετύχουν.

Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά, καθώς προτείνουν ότι η αισιοδοξία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ψυχολογικό εργαλείο για την προώθηση της υγείας και της μακροζωίας. Θα μπορούσε μάλιστα να γίνει ο στόχος θεραπειών που αποσκοπούν στην καλή υγεία μέσω της ψυχολογίας.