Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021, το Forbes δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με τη θέση της γυναίκας στην ηγεσία. Με βάση μελέτες που πραγματοποιούνται εδώ και μια δεκαετία, αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες τα καταφέρνουν καλύτερα από τους άντρες.
Η μεγάλη τους διαφορά, είναι ότι αγωνίζονται για το σκοπό και όχι για την εξουσία. Όμως στην πραγματικότητα, η μεγάλη ανάγκη που προκύπτει ειδικά για τον εταιρικό κλάδο, είναι να ξεπεραστούν ορισμένα στερεότυπα, για να μπορέσει να υπάρξει ισορροπία.
Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών, δείχνει ότι οι γυναίκες τα καταφέρνουν καλύτερα στην ηγεσία, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Οι χώρες με επικεφαλής τις γυναίκες διαχειρίζονται την κρίση του κορονοϊού, καλύτερα από τους άντρες ομολόγους τους, όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στα εταιρικά δεδομένα.
Τι λένε οι μετρήσεις
Οι εμπειρογνώμονες της ηγεσίας Jack Zenger και Joseph Folkman χρησιμοποιούν 360 αξιολογήσεις για να μετρήσουν την αποτελεσματικότητα. Με τα χρόνια, έχουν δείξει ότι οι γυναίκες βαθμολογούνται ως πιο ικανές σε σχεδόν κάθε διάσταση της ηγεσίας – από τους συναδέλφους τους. Η πρώτη τους μελέτη αποκάλυψε ένα κενό ηγετικής αποτελεσματικότητας υπέρ των γυναικών.
Αυτό όμως είναι μια επί μέρους επιτυχία, καθώς προωθούνται περισσότερο στο δημόσιο τομέα παρά στον ιδιωτικό.
Ο δημόσιος τομέας προωθεί
Οι γυναίκες διορίζονται σε μερικές από τις πιο ελίτ θέσεις εργασίας στην κυβέρνηση, τα οικονομικά και το εμπόριο. Ορισμένοι από αυτούς τους ρόλους βέβαια δίνονται σε αυτές, μόνο όταν δεν έχει μείνει ένας άντρας που να αναλαμβάνει τη δουλειά. Ωστόσο, αναμφισβήτητα, ο δημόσιος τομέας φαίνεται πιο ανοιχτός να παραδώσει τα ηνία στις γυναίκες. Διαθέτουν πλέον τεράστια δύναμη και επιρροή – και αποτελούν πρότυπα για τις γενιές ανδρών και γυναικών.
Ο ιδιωτικός τομέας αντιστέκεται
Η λογική των εταιρειών, λέει ότι ένα ταλέντο θα αγωνιστεί για να αναλάβει την εξουσία. Αυτό κάνουν πιο συχνά οι άντρες. Οι γυναίκες από την άλλη μεριά, παλεύουν για το σκοπό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνδρες βρίσκονται στην κορυφή του εταιρικού κόσμου και οι γυναίκες φτάνουν πλέον στην κορυφή του δημόσιου και του μη κερδοσκοπικού τομέα. Γι ‘αυτό και όταν διευθύνουν επιχειρήσεις μπορούν να είναι πιο χρήσιμες.
Οι περισσότερες εταιρείες παρόλα αυτά, αναμένουν από τις γυναίκες να παίξουν με τους ισχύοντες κανόνες εάν θέλουν να «φτάσουν στην κορυφή». Όμως σύμφωνα με τον οργανωτικό ψυχολόγο Tomas Chamorro-Premuzic είναι λάθος η «ιδέα ότι οι γυναίκες πρέπει να μιμηθούν τους άνδρες. Στην πραγματικότητα, θα ήταν πιο λογικό να ζητήσουμε από τους άνδρες για να μιμηθούν τις γυναίκες. ”
Για το λόγο αυτό το hashtag της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, #ChooseToChallenge , είναι τόσο κατάλληλο. Χρειαζόμαστε ηγέτες όλων των φύλων να αποδεχτούν τη συστημική πρόκληση της προσαρμογής των παλαιότερων τακτικών στην πραγματικότητα της αγοράς.
Ήρθε η ώρα να σταματήσει η προσδοκία ότι οι γυναίκες πρέπει συμπεριφέρονται περισσότερο σαν άνδρες, όπως και να μην κατηγορούνται όλοι οι άντρες για προκατάληψη. Εάν έχουμε οποιαδήποτε ελπίδα να χτίσουμε καλύτερα το μέλλον, τότε χρειάζεται οπωσδήποτε ισορροπία.
Διαβάστε επίσης:
Το μυστικό για να έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε μία συνέντευξη
Ευημερία στην εργασία: Η προσέγγιση του Στιβ Τζομπς και πώς να την υιοθετήσετε
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση