H μία στις τρεις milenial μαμάδες που έμειναν άνεργες τον Ιούλιο, αναφέρουν ότι αυτό συνέβη επειδή έπρεπε να φροντίσουν τα παιδιά τους, λόγω των κλειστών σχολείων και δεν μπορούσαν να βρουν άλλου είδους λύση. Ωστόσο μόλις το 11% των αντρών ανέφερε αυτόν τον λόγο ως αίτιο απόλυσης, ή παραίτησης.
Η μεγάλη αυτή ανισότητα επισημαίνεται σε μία νέα ανάλυση του Center for American Progress με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη σφιγμομέτρηση του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ, για το διάστημα μεταξύ Aπριλίου έως μέσα Ιουλίου.
Οι ερευνητές Rasheed Malik και Taryn Morrissey, σημειώνουν: «Η πανδημία του κορονοϊού, πιέζει τόσο τους millennials γονείς σε σημείο που «σπάνε» και μπορεί να θέσει τη συμμετοχή των εργαζόμενων μητέρων δεκαετίες πιο πίσω».
Τον Απρίλιο, περίπου το 29% των millennials μαμάδων, (δηλαδή όσες γεννήθηκαν γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996), είπαν ότι έμειναν άνεργες, επειδή έπρεπε να φροντίσουν τα παιδιά. Τον Ιούνιο, το ποσοστό αυτό κορυφώθηκε αγγίζοντας το 38%.
Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία στοιχεία του Ιουλίου είναι ελαφρώς χαμηλότερα (λίγο πάνω από το 33%), οι ερευνητές σημειώνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μαμάδες, που δεν εργάζονται λόγω της φροντίδας των παιδιών σε σύγκριση με τις πρώτες μέρες της πανδημίας.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους μπαμπάδες, όπου το υψηλότερο ποσοστό που αναφέρει τη φροντίδα των παιδιών ως βασικό λόγο ανεργίας έφτασε μόλις στο 16,2% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ανάλυση.
Η έλλειψη φροντίδας παιδιών επηρεάζει την ικανότητα των γυναικών να εργάζονται
Μέρος του λόγου για τον οποίο περισσότερες γυναίκες εγκαταλείπουν τη δουλειά, λένε ο Malik και η Morrissey, είναι επειδή φέρουν αυτές το βάρος της ευθύνης για τη φροντίδα των παιδιών.
Η πανδημία έχει επιδεινώσει αυτό το ζήτημα, με το κλείσιμο των παιδικών σταθμών. Σχεδόν οι μισοί, το 47%, των εργαζομένων γονέων ανέφεραν ότι έχασαν την παιδική φροντίδα πριν από την πανδημία, σύμφωνα με μια έκθεση του Ιουνίου του Πανεπιστημίου του Όρεγκον RAPID-EC Research Group .
Η φροντίδα πέφτει συχνότερα στις μητέρες και «υποτιμάται σημαντικά»
Ενώ η έλλειψη φροντίδας των παιδιών, μπορεί να είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι μητέρες εγκαταλείπουν τις δουλειές τους, σίγουρα δεν είναι η μόνη ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες.
Ακόμα και μεταξύ των μητέρων που απασχολούνται, πολλές εργάζονται με μερική απασχόληση, ώστε να μπορούν να ισορροπούν τη φροντίδα των παιδιών τους, ενώ άλλες αντιμετωπίζουν μισθολογικές διακρίσεις.
Κατά μέσο όρο, οι εργαζόμενες μητέρες πλήρους απασχόλησης πληρώνονται μόλις 71 σεντς σε κάθε δολάριο που καταβάλλεται σε εργαζόμενους μπαμπάδες, με τις μαύρες και ισπανικές εργαζόμενες μητέρες να κερδίζουν ακόμη λιγότερα. Και οι ανύπαντρες μητέρες κερδίζουν μόλις 55 σεντς για κάθε δολάριο που καταβάλλεται στους πατέρες.
Η πανδημία έχει επιδεινώσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες μητέρες. Συνολικά, έχει πλήξει τις δουλειές των γυναικών πολύ πιο σκληρά από τους άνδρες.
Οι γυναίκες έχουν χάσει σχεδόν 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τον Φεβρουάριο και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% στις συνολικές απώλειες θέσεων εργασίας από την έναρξη της κρίσης, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Γυναικών .
Επιπλέον, η ανάκαμψη ήταν πιο αργή για τις γυναίκες. Μόνο δύο στις πέντε από τις 12,1 εκατομμύρια γυναικείες θέσεις εργασίας που χάθηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου επέστρεψαν στα τέλη του περασμένου μήνα.
Ωστόσο, πριν από την πανδημία, οι γυναίκες είχαν ξεπεράσει τους άνδρες στο εργατικό δυναμικό, αντιπροσωπεύοντας το 50,04% όσων απασχολούνταν. Τον Ιούλιο, οι γυναίκες αποτελούσαν μόλις το 49,7% του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Η Kristin Rowe-Finkbeiner , εκτελεστική διευθύντρια και συνιδρύτρια του MomsRising, ενός διαδικτυακού οργανισμού που επιδιώκει, οικονομική ασφάλεια για όλες τις μητέρες ς στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει: «Όταν οι μητέρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ακραίες μισθολογικές διακρίσεις, όταν δεν υπάρχει ισοτιμία αμοιβής. Το γεγονός αυτό, επηρεάζει πραγματικά το πορτοφόλι του κάθε ατόμου στη χώρα μας».
Η ίδια υποστηρίζει, ότι όλοι οι Αμερικανοί πρέπει να έχουν κίνητρα για να βρουν λύσεις για την τρέχουσα κρίση παιδικής μέριμνας και να δώσουν προτεραιότητα στις επενδύσεις για την απαραίτητη υποδομή, που να επιτρέπει στους γονείς να εργάζονται και στα παιδιά να δέχονται τη φροντίδα σε ασφαλή περιβάλλοντα.
Διαβάστε επίσης:
Γυναικεία ενδυνάμωση για τη νέα γενιά
4 πανίσχυρες γυναίκες κάτω των 30 που αλλάζουν τον κόσμο
Η online εύρεση επαγγελματιών και τεχνιτών για το σπίτι αυξάνεται, με οδηγό τη σύγχρονη γυναίκα
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση