Η μουσική είναι ένα ισχυρό “εργαλείο” για την ψυχή. Χειραγωγεί τα συναισθήματά μας, “ξυπνά” τις αναμνήσεις και μπορεί ακόμη και να επηρεάσει τη διάθεσή μας. Η θεραπευτική δύναμη της έχει συζητηθεί ήδη από τον Αριστοτέλη και τον Πυθαγόρα, αλλά τώρα, η επίσημη ιατρική έρευνα, βρίσκει επικυρωμένες συνδέσεις μεταξύ μουσικής και σωματικής και συναισθηματικής υγείας.
Στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, ο μουσικοθεραπευτής και ερευνητής Άντριου Ροσέτι, χρησιμοποιεί μουσική και την οπτικοποιεί, για να προωθήσει τη θεραπεία σε μια ποικιλία ασθενών. Σύμφωνα με τον ίδιο, βοηθά στη μείωση του άγχους, στην αντιμετώπιση των φοβιών και στη βελτίωση των χειρουργικών αποτελεσμάτων. Ένας ασθενής, ο οποίος βρισκόταν έζησε από κοντά το τρομοκρατικό χτύπημα της εντεκάτης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους, χρησιμοποιεί μουσική για να ηρεμήσει και να ξεπεράσει το τραύμα που σχετίζεται με το συμβάν.
Σε νοσοκομεία χωρίς εσωτερικό θεραπευτή μουσικής, οι γιατροί χρησιμοποιούν προ-ηχογραφημένα προγράμματα και ακουστικά για να επιτύχουν παρόμοια αποτελέσματα. Η Τζόαν Λόυεγαϊ, ιδρύτρια του Κέντρου Μουσικής & Ιατρικής του Beth Israel, Louis Israel, του Mount Sinai, δήλωσε στο NYT: «Τροποποιούμε αυτό που παίζουμε σύμφωνα με την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό του ασθενούς. Στόχος μας είναι να ηρεμήσουμε το άτομο και να διατηρήσουμε το μυαλό του συνδεδεμένο με το σώμα, καθώς περνούν από αυτές τις δύσκολες θεραπείες. ”
Η γιατρός, χρησιμοποιεί όργανα για να μιμηθεί τους ήχους που ακούγονται στη μήτρα, ώστε να βοηθήσει τα πρόωρα μωρά και τους γονείς τους να χαλαρώσουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών.
Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο McGill, επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές. Σε ανασκόπηση 400 ερευνητικών ερευνών, διαπίστωσε ότι “η ακρόαση μουσικής ήταν πιο αποτελεσματική από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα στη μείωση του άγχους πριν από τη χειρουργική επέμβαση”.
Σε οποιονδήποτε έχει ακούσει ποτέ μουσική και αισθάνθηκε αμέσως χαλαρός ή ικανοποιημένος, το γεγονός αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη. Μέχρι στιγμής, η μουσική θεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί για ασθενείς με άσθμα, αυτισμό, κατάθλιψη, νόσο του Πάρκινσον, νόσο του Αλτσχάιμερ, επιληψία και εγκεφαλικό επεισόδιο. Το αυξανόμενο σώμα έρευνας σχετικά με τα θεραπευτικά οφέλη της μουσικής, σημαίνει ότι πιθανότατα θα δούμε και θα ακούσουμε περισσότερους μουσικούς και ηχογραφημένες μελωδίες σε νοσοκομεία στο εγγύς μέλλον.
Διαβάστε επίσης:
Γιατί η θετικότητα δεν οδηγεί πάντα μια επιχείρηση στην επιτυχία
Διαλογισμός «σάρωσης» σώματος: Τι είναι και γιατί τον συνιστούν οι ειδικοί
Πώς να αναπτύξετε ένα υγιές περιβάλλον εργασίας σε μια επιχείρηση
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση