Ψυχολογία

Μαθαίνοντας στους ανθρώπους γύρω μας πώς να μας συμπεριφέρονται, θέτοντας υγιή όρια στις σχέσεις μας

H Φερενίκη Κανταρτζή, πηγή: Instagram @ferenike.k

Από την coach αυτοπεποίθησης και αγάπης για τον εαυτό, Φερενίκη Κανταρτζή *


Εχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι άνδρες συμπεριφέρονται καλά σε κάποιες γυναίκες και αδιάφορα ή υποτιμητικά σε κάποιες άλλες; Και βεβαίως δεν συμπεριλαμβάνω ένα μικρό ποσοστό που όντως έχει κακές προθέσεις. Μιλάω για την πλειοψηφία των ανδρών που έχουν καλή καρδιά. Το έχω δει πολλές φορές στη δουλεία μου σαν Coach Αυτοπεποίθησης, ο ίδιος άνδρας να συμπεριφέρεται σε μια γυναίκα υποτιμητικά, να μην την εκτιμάει και σε μια άλλη να της συμπεριφέρεται σαν την απόλυτη θεά. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει να κάνει με τον άνδρα αλλά έχει να κάνει με τη γυναίκα και πως η ίδια συμπεριφέρεται στον εαυτό της.

Ωστόσο υπάρχει η ειδοποιός διαφορά μεταξύ γυναίκας και άνδρα. Η διαφορά αυτή έχει να κάνει με το πως είμαστε βιολογικά δομημένοι, και με τις ορμόνες που έχουμε στο σώμα μας. Όλες έχουμε ακούσει κάποια στιγμή στη ζωή μας ότι οι άνδρες είναι κυνηγοί. Που σημαίνει δηλαδή ότι έχουν μια ορμόνη που λέγεται τεστοστερόνη που τους κάνει να αγαπούν την πρόκληση, τους κάνει να αγαπούν τους αγώνες μάχης, να βλέπουν ποδόσφαιρο και άλλα τέτοια χόμπι που εμείς οι γυναίκες βρίσκουμε ανιαρά ή παντελώς αδιάφορα. Και αυτό οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης που έχουμε οι γυναίκες στο σώμα μας.

Βλέπω καθημερινά πως αυτή η ειδοποιός διαφορά έχει μεγάλο αντίκτυπο στις σχέσεις μας με τους άνδρες. Λόγο των υψηλών επιπέδων τεστοστερόνης οι άνδρες έχουν διαφορετικές ανάγκες όσον αφορά τον έρωτα. Ο άνδρας θα ερωτευτεί τη γυναίκα που θα ικανοποιήσει την ανάγκη του για πρόκληση. Η γυναίκα που δεν θα είναι πάντα διαθέσιμη για εκείνον, τη γυναίκα που δεν θα ξέρει τα πάντα για εκείνη και τη γυναίκα που θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον να την ανακαλύψει και να την κατακτήσει. Οι περισσότερες γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη αυτή των ανδρών και δίνουν στους άνδρες εκείνα τα στοιχεία που ίδιες επιθυμούν από έναν άνδρα, τρυφερότητα, κατανόηση, δοτικότητα και στο τέλος νιώθουν άδειες γιατί δίνουν στοιχεία και ποιότητες που οι άνδρες δεν τα εκτιμούν.

Μετά ξεκινάει μια άσχημη κατάσταση στην οποία η γυναίκα νιώθει πληγωμένη, λόγο του οτι έχει δώσει τόσα πολλά, βλέποντας μια κρύα ή αδιάφορη συμπεριφορά απο τον άνδρα. Λόγο του οτι οι δικές του ανάγκες της πρόκλησης και της κατάκτησης δεν έχουν ικανοποιηθεί. Και άρα θα ψάξει αλλού να ικανοποιήσει τις ανάγκες του, πιθανόν σε κάποια άλλη γυναίκα που δεν θα είναι συνεχώς διαθέσιμη, που δεν θα είναι ανοιχτό βιβλίο και που έχει αυτοσεβασμό.

Όταν πλέον ο άνδρας συμπεριφέρεται υποτιμητικά σε μια γυναίκα κι εκείνη το ανέχεται πέφτει ακόμα περισσότερο ο πόθος του για εκείνη. Για παράδειγμα αν ζηλεύει άλλες γυναίκες και του το λέει συνέχεια, αν της μιλάει άσχημα ή της φωνάζει κι εκείνη το ανέχεται και το αποδέχεται. Αν δεν έχει μια γυναίκα των έλεγχο των συναισθημάτων της και ως αποτέλεσμα είναι πολύ εύκολο για έναν άνδρα να την χειραγωγεί.

Ξέρετε εμείς μαθαίνουμε στους ανθρώπους το πως να μας συμπεριφέρονται. Όταν λέμε ναι σε όλα ακόμα και αν εννοούμε όχι – διδάσκουμε στον σύντροφό μας ότι θα κάνω τις δικές μου ανάγκες την άκρη για να ικανοποιήσω ότι μου ζητάς. Δηλαδή ότι οι δικές μου ανάγκες και τα δικά μου θέλω δεν είναι σημαντικά. Ετσι χάνεται ο αυτοσεβασμός και μετά ο άνδρας αντιλαμβάνεται ότι, ό,τι κι αν πει ό,τι κι αν κάνει η γυναίκα του θα είναι εκεί γιατί φοβάται μην τον χάσει. Και τότε έχει χαθεί ο αυτοσεβασμός της γυναίκας αλλά και η έλξη μέσα στο ζευγάρι. Ποτέ δεν κερδίζουμε με το να ανεχόμαστε πράγματα και καταστάσεις με τις οποίες δεν νιώθουμε καλά. Αντιθέτως, όταν μια γυναίκα έχει αυτοσεβασμό και επικοινωνεί τα στανταρτς της είναι ο,τι πιο ελκυστικό για έναν άνδρα. Μια γυναίκα που βάζει τη ζωή της, της ανάγκες και τα θέλω της πρώτα είναι μια γυναίκα που έχει αυτοσεβασμό και άρα και κερδίζει τον σεβασμό των άλλων γύρω της αλλά ιδιαίτερα του συντρόφου της.

Αυτή είναι η γυναίκα για την οποία θα αλλάξει το πρόγραμμα του για να τη δει ένας άνδρας. Αυτή είναι η γυναίκα που βάζει σε προτεραιότητα στη ζωή του. Γιατί; Γιατί ο άνδρας συμπεριφέρεται πάντα στη γυναίκα όπως συμπεριφέρεται εκείνη στον εαυτό της. Αν θέλετε ο άνδρας σας να σας έχει σε προτεραιότητα θα πρέπει πρώτα εσείς να βάζετε τις ανάγκες και τα θέλω σας πρώτα. Ο άνδρας σας είναι πάντα η αντανάκλαση της σχέσης με τον εαυτό σας.

Θέτοντας υγιή όρια με τους γύρω μας, κερδίζουμε τον σεβασμό. Και βεβαίως δεν υπάρχει αγάπη χωρίς σεβασμό. Αν ένας άνδρας δεν σέβεται τη γυναίκα του δεν μπορεί να την αγαπάει, αυτά τα δυο πάνε μαζί και χώρια δεν μπορούνε!

Για παράδειγμα αν ένας άνδρας θέλει να δει μια γυναίκα και την παίρνει τηλέφωνο στις 10.30μμ για να την δει την ίδια μέρα στις 11.30 και η γυναίκα βγαίνει μαζί του, είναι σαν να του λέει οτι δεν έχω τίποτα καλύτερο να κάνω στη ζωή μου, ό,τι ποιο ενδιαφέρον έχω, είσαι εσύ και θα γίνομαι χαλί να με πατήσεις κάθε φορά που μου ζητάς κάτι ακόμα και αν δεν είναι βολικό για μένα.

Ο άνδρας δεν θα εκτιμήσει τη γυναίκα αυτή, θα εκτιμήσει τη γυναίκα που εκτιμάει τον χρόνο της. Θα εκτιμήσει τη γυναίκα που θα βάλει όρια και θα πει ‘Είναι πολύ αργά για μένα σήμερα δεν συνηθίζω να βγαίνω έτσι, αν θέλεις να με δείς να κανονίσουμε μια άλλη μέρα που θα το ξέρω απο της προηγούμενη.’ Αυτή η πρόταση επικοινωνεί στάνταρτς και αυτή η αντιμετώπιση είναι πρόκληση για έναν άνδρα, γιατί τότε είναι που θα θέλει να την κατακτήσει και να την κάνει δική του γιατί έχει στάνταρτς και εκτιμάει τον χρόνο της, και δεν  περιμένει πάνω από το τηλέφωνο ότι ώρα την πάρει εκείνος.

Επίσης αν δεν είσαι σίγουρη για την αγάπη του, αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δεις αν είσαι προτεραιότητα για εκείνον ή όχι. Αν ξανά πάρει τηλέφωνο να σε δει τελευταία στιγμή και αργά το βράδυ σημαίνει ότι δεν είναι διαθέσιμος να βάλει τις ανάγκες και τα θέλω σου σε προτεραιότητα και άρα δεν είναι ένας άνδρα που μπορείς να χτίσεις μια ζωή μαζί του. Είναι απλά ένας άνδρας που θέλει να περάσει όμορφα το βράδυ εκείνο και τίποτα περισσότερο.

Περιμένω να ακούσω τις δικές σας απόψεις και σχόλια όσον αφορά τη θέση ορίων στις ρομαντικές σχέσεις αλλά και του αυτοσεβασμού.

 

*Στην ηλικία των 14 ετών ξεκίνησε την αθλητική της καριέρα στο beach volley, όπου έκανε πρωταθλητισμό σε εθνικό επίπεδο στην Ελλάδα για περίπου πέντε χρόνια. Για τις σπουδές της στη Διεθνή Διαχείριση Επικοινωνιών αποφοίτησε το 2013 από το Πανεπιστήμιο της Χάγης στην Ολλανδία, όπου οι ορίζοντές της επεκτάθηκαν με φίλους από όλον τον κόσμο. Η επαγγελματική της καριέρα ξεκίνησε στο Άμστερνταμ και συνεχίστηκε στην καρδιά του Λονδίνου το 2014 όπου διέπρεψε στις εμπορικές εταιρικές σχέσεις και διαπραγματεύσεις κλείνοντας συμβόλαια εκατοντάδων χιλιάδων για Ascential Group και WGSN.

Από την ηλικία των 15 ετών και μέχρι σήμερα, η Φερενίκη έχει εμμονή με την εξέταση μιας ζωής που αξίζει να τη ζεί κανείς εμπνευσμένη από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους. Κάθε φορά που αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα, μελετούσε αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και πνευματικούς δασκάλους για το θέμα αυτό, αλλά πάντα χρησιμοποιώντας την κριτική σκέψη και τη διαίσθηση της για οδηγό.

Μέσα από όλες αυτές τις εμπειρίες, η ζωή την κατεύθυνε από το να μην αγαπάει τον εαυτό της – να αγκαλιάσει την εσωτερική της θεά. Από το να είναι εξαρτημένη συναισθηματικά από τους γονείς της, να στέκεται στα πόδια της συναισθηματικά και ολόψυχα αγαπώντας τη γυναίκα που είναι. Έτσι και αναπτύχθηκε το πλαίσιο και η μεθοδολογία της, με ολιστική προσέγγιση στην αγάπη για τον εαυτό και την αυτοπεποίθηση – σωματικά, διανοητικά, συναισθηματικά, πνευματικά.

Αν θέλετε κι εσείς να αγκαλιάσετε την εσωτερική θεά και να ζήσετε μια ζωή ευθυγραμμισμένη με την ψυχή σας γίνετε μέλος στη κοινότητα www.GreekGoddessGaia.com ή επικοινωνήστε με email στο eferenike@gmail.com/ Instagram @ferenike.k

 

Διαβάστε επίσης:

Τα 3 λάθη που κάνουν οι γυναίκες και οι άνδρες αντίστοιχα στη σχέση τους

Η Φερενίκη Κανταρτζή μας οδηγεί στην αυτοβελτίωση με τη σειρά βίντεο «Ας εξετάσουμε»

Φερενίκη Κανταρτζή: Οι γυναίκες έχουν εκπαιδευτεί στο να βάζουν τους άλλους πρώτα και έτσι παραμελούν συχνά τον εαυτό τους

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση