ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζεται η μοναξιά

Photo by Kleiton Silva on Unsplash

Η μοναξιά είναι ένα συναίσθημα που νιώσαμε αρκετοί κατά τη διάρκεια της καραντίνας την άνοιξη. Όμως χαρακτηρίζεται και ως η επιδημία της εποχής, καθώς οι Έλληνες έχουν αναδειχθεί «πρωταθλητές» στην Ευρώπη. Σύμφωνα με μία μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Join Research Centre-JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ένας στους δέκα νιώθει συχνά μοναξιά, ενώ πάνω από τέσσερις στους δέκα συναντιέται μία φορά τον μήνα με την οικογένεια ή τους φίλους του.

Αν και το lockdown επηρέασε σημαντικά την ψυχολογία πολλών, η ειδοποιός διαφορά είναι ότι η τότε παραμονή στο σπίτι και οι κοινωνική αποστασιοποίηση που εν μέρει ισχύει ακόμα, ήταν μια αντικειμενική πραγματικότητα. Αντίθετα, η μοναξιά είναι ένα υποκειμενικό συναίσθημα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο να νιώθουν μοναξιά όλοι όσοι ζουν μόνοι, ή το αντίστροφο. Δηλαδή να αισθάνονται μοναξιά αν και ζουν με άλλα άτομα στο ίδιο σπίτι.

Από τη στιγμή όμως που όλοι βιώσαμε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα απομόνωσης, δεν αποκλείεται το συναίσθημα αυτό να αναπτύχθηκε εξαιτίας της ακραίας αυτής κατάστασης.

Όποια και αν είναι η αιτία πάντως, δεν χρειάζεται μεμψιμοιρία ούτε να εστιάζει κανείς στα αρνητικά.  Ο έξυπνος διαχειρισμός είναι αυτός της αποδοχής και της προσαρμογής.

Τι προτείνουν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση της μοναξιάς

Αποδοχή

Το βήμα αυτό, είναι το πιο βασικό για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε δυσκολίας. Το να αποδέχεται κάποιος ένα γεγονός, ή ένα συναίσθημα, σημαίνει ότι το αντιλαμβάνεται και ότι περικλείει μέσα σε αυτό την ατομική ευθύνη. Το πώς δηλαδή θα επιλέξει το ίδιο το άτομο να αντιμετωπίσει τη δυσκολία του.

πηγή: unsplash

Τεχνολογία

Κάτι ακόμα πολύ βασικό είναι ο τρόπος που χειρίζεται κανείς την τεχνολογία. Οι ειδικοί αποτρέπουν τον κόσμο να περνάει όλο του τον χρόνο μπροστά από την οθόνη της τηλεόραση και του κινητού, αλλά να τον μοιράζει έτσι ώστε να κάνει μία ενδοσκόπηση με τον εαυτό του.

Τα άτομα που γνωρίζουν καλά τα θέλω τους και τις δυνατότητες τους, είναι αυτά που ως συνήθως καταφέρνουν να προσαρμόζονται στις συνθήκες χωρίς να γκρινιάζουν και να διαμαρτύρονται. Αντιθέτως έχουν την τάση να αναγνωρίζουν τα όποια θετικά μπορούν να αποκομίσουν από την κάθε κατάσταση, έστω και αν είναι δύσκολη. Αυτοί είναι οι πραγματικοί κερδισμένοι.

Επικοινωνία

Η επικοινωνία είναι κάτι εξίσου βοηθητικό. Αν για οποιοδήποτε λόγο αντιλαμβάνεστε ότι η μοναξιά πηγαζει όντως από το γεγονός της εγγύτητας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα τότε να επιδιώκετε συχνότερα την επικοινωνία μέσω βιντεοκλήσης. Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας και θυμηθείτε ευχάριστες στιγμές που περάσατε μαζί. Δεν είστε μόνοι, απλά βρίσκεστε σε διαφορετικά γεωγραφικά σημεία.

Κατοικίδιο ζώο

Υπάρχει ένα πλήθος ερευνών που δείχνει ότι τα κατοικίδια είναι ευεργετικά για την ψυχολογία. Ένα ζώο μας κρατά πάντα συντροφιά, μας προσφέρει χαρά και μας δείχνει πόσο ανιδιοτελής είναι η αγάπη. Επομένως ίσως η υιοθεσία μίας γάτας ή ενός σκύλου ίσως να ήταν μία πολύ καλή ιδέα για να καταπολεμήσετε τη μοναξιά.

Το πώς επιλέγει να βιώσει όμως μία δυσκολία είναι ξεκάθαρα ατομική επιλογή. Είτε θα βρει δημιουργικούς τρόπους και θα σκέφτεται ψύχραιμα και λογικά είτε θα θέτει περισσότερα εμπόδια στον ίδιο του τον εαυτό σπρώχνοντας τον στην μοναξιά, το στρες και τον φόβο.

 

Διαβάστε επίσης:

Tι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν ζηλεύουμε;

Ο σύντομος ύπνος μέσα στη μέρα προσφέρει πολλά στη σωματική και ψυχική υγεία

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλο αναπτύσσουν ευκολότερα φιλίες

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση