#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ

#μένουμεσπίτι: Πώς να διαχειριστούμε τη νέα πραγματικότητα

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Η πανδημία του κορονοϊού έχει σκορπίσει τον πανικό παγκοσμίως και παρατηρούνται κοινές συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι το συναίσθημα αυτό φαίνεται να διαδίδεται το ίδιο έντονα με τον ιό.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επικοινωνίας και ΜΜΕ στη Δημόσια Υγεία Έφη Σίμου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μίλησε για τον πανικό και πώς αυτός επηρεάζει τον γενικό πληθυσμό ως προς τη συμπεριφορά του αλλά και για τις επιπτώσεις που φέρνει. Παράλληλα δίνει χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορεί ο καθένας να διαχειριστεί τις ημέρες που μένει στο σπίτι.

Είναι σημαντικό να δει κανείς τις επιπτώσεις που προκαλεί η καραντίνα στην ψυχολογία ενός ατόμου. Η έλλειψη της ελευθερίας, ο φόβος, η απομάκρυνση από τους οικείους, η ανασφάλεια του παρόντος και η αβεβαιότητα για την τροπή που θα πάρει η κατάσταση έχουν αρνητικό αντίκτυπο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η κα. Σίμου οι επιπτώσεις στην ψυχολογία προκαλούν μέχρι και μακροπρόθεσμες αλλαγές στη συμπεριφορά των ατόμων μετά τη λήξη της περιόδου απομόνωσης όπως για παράδειγμα η αποφυγή κοινωνικών επαφών και η καθυστέρηση να επιστρέψει κάποιος πίσω στην κανονικότητα.
Για τον λόγο αυτό επέμεινε στην άποψη ότι για να θεωρηθεί η καραντίνα ότι εφαρμόστηκε με επιτυχία ως μέτρο πρόληψης της εξάπλωσης του ιού θα πρέπει παράλληλα μειώνει σε ρεαλιστικό πλαίσιο τον πανικό και τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τη νέα πραγματικότητα στο σπίτι, σύμφωνα με την ίδια:

1) Υγεία

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να φροντίσετε είναι η υγεία σας. Άλλωστε για αυτόν τον λόγο βρίσκεστε στο σπίτι. Για να την προστατέψετε. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και για τις υπόλοιπες μέρες που θα βρίσκεστε σε αυτό. Η καθημερινή σας ρουτίνα πρέπει να περιλαμβάνει τον αερισμό των χώρων, το καλό πλύσιμο των χεριών και τον τακτικό καθαρισμό των επιφανειών με χλωριούχο διάλυμα.

2) Προμήθειες

Καλό θα ήταν να εξασφαλίσετε προμήθειες όπως είναι τα τρόφιμα και τα φάρμακα για το χρονικό διάστημα των δύο εβδομάδων. Η γνώση ότι μπορεί ο καθένας να εξυπηρετηθεί μέσα στο σπίτι ανά πάσα ώρα και στιγμή είναι εφησυχαστική και δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας. Στο σημείο αυτό όμως δεν εννοεί ότι το άδειασμα όλων των ραφιών του σούπερ μάρκετ είναι η λύση. Η υπερβολική σπατάλη πόρων δεν είναι το ζητούμενο.

3) Καλύτερη επικοινωνία

Διατηρείστε την επαφή με τους οικείους σας μέσω τηλεφώνου ή ίντερνετ για να καταπολεμήσετε το αίσθημα της πλήξης και της δυσφορίας. Είναι πολύ βασικό να μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα άτομα της οικογενείας όπου και αν βρίσκονται αυτά, διότι ενδεχομένως να βιώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό το άγχος και τον φόβο.

Photo by Polina Zimmerman from Pexels

4) Προσοχή με τα social media

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο που διαχειρίζεστε τα social media γιατί ό,τι ανάρτηση κάνετε μπορεί να έχει αντίκτυπο. Φροντίστε να φιλτράρετε καλά μία είδηση πριν τη μεταδώσετε. Η παραπληροφόρηση εντείνει τον φόβο και τον πανικό, τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη για υποστήριξη.

5) Πλήξη

Η καραντίνα θα σας φέρει αντιμέτωπους με την πλήξη. Για να το αποφύγετε αυτό ασχοληθείτε με διάφορες δραστηριότητες μέσα στο σπίτι που σας δίνουν χαρά και δεν σας κουράζουν. Ο χρόνος είναι με το μέρος σας και εξαρτάται από εσάς το πόσο δημιουργικός είναι.

6) Διαχείριση άγχους

Το άγχος μεταδίδεται όπως ο ιός γι’ αυτό και σύμφωνα με την κα. Σίμου καλό θα ήταν να εξασκηθείτε σε τρόπους διαχείρισης του. Χρησιμοποιήστε το Internet και αναζητήστε έγκυρες πηγές με video που προτείνουν συγκεκριμένες τεχνικές για την αντιμετώπιση του.

7) Αποστασιοποιηθείτε από εκείνους που σας αγχώνουν περισσότερο

Τα άτομα αυτά δεν έχουν καμία θέση στην καθημερινότητα σας. Η εμπειρία της καραντίνας είναι ήδη δυσάρεστη και δεν χρειάζεται να γίνεται χειρότερη. Επιλέξτε να επικοινωνείτε με άτομα που είναι πιο αισιόδοξα ή τουλάχιστον επιστρατεύουν το χιούμορ τους για να μειώσουν την ένταση.

8) Μην πληροφορείστε διαρκώς

Η μετάδοση των πληροφοριών δεν είναι πάντα έγκυρη και έχει την τάση να αυξάνει τον φόβο. Κάτι που επίσης μπορεί να συμβεί από την υπέρ πληροφόρηση είναι να ενισχύεται το άγχος προκαλώντας αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Αυτό που συστήνει είναι να κάνετε μερικά διαλείμματα τόσο από την ενημέρωση όσο και από τα social media.

9) Επικεντρωθείτε στο παρόν

Όσο αναλύετε και διογκώνετε σκέψεις γεμάτες ανασφάλεια και άγχος δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να επικεντρωθείτε στο παρόν διότι κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Κάντε σύμμαχο το χρόνο και απολαύστε καθημερινά όσα δεν προλαβαίνετε τις ημέρες που είχατε μία έντονη καθημερινότητα.

10) Φαντασία

Επιστρατεύστε τη φαντασία σας με θετικό τρόπο και όχι πλάθοντας καταστροφικά σενάρια. Η κα. Σίμου αναφέρει ότι οι κοινωνικές επαφές και τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να επιδράσουν το ίδιο θετικά ή αρνητικά γι’ αυτό και προτείνει να αλληλοσυνδεθούμε και να μεταδώσουμε αισιοδοξία, ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη για να προστατεύσουμε τους αγαπημένους μας. Αυτό που τόνισε πως έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να «μεταδώσουμε την ικανότητα εκλογίκευσης και κριτικής σκέψης» γιατί αυτό είναι η βάση για να αντιμετωπίσει κανείς μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.