Ψυχολογία

#μένουμεσπίτι: 3 tips για να αποφύγετε τη σύγκρουση με τον σύντροφο σας

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Όσο περνούν οι μέρες τόσο πιο έντονο γίνεται το στρες. Ο εγκλεισμός στο σπίτι αποδεικνύεται αποτελεσματικός όσον αφορά την μετάδοση του ιού όμως σε πολλούς από εμάς ενισχύει την αρνητική διάθεση. Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να φέρει εντάσεις με το αγαπημένο μας πρόσωπο από εκεί που δεν υπήρχαν στο παρελθόν.

Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό και μέχρι ένα σημείο αναπόφευκτο, καθώς κανένας μας δεν είχε παρόμοια εμπειρία ώστε να γνωρίζει πώς να τη διαχειριστεί. Παρόλα αυτά ό,τι ισχύει σε κάθε κρίσιμη κατάσταση ισχύει και τώρα. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που συναντούμε αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επιστρατεύσουμε τη λογική και την ψυχραιμία μας.

Το άγχος και η ένταση μας κάνουν να μεγαλοποιούμε τις καταστάσεις και να ερμηνεύουμε διαφορετικά ορισμένες συμπεριφορές και λόγια. Από τη στιγμή που έχουμε επιλέξει τη συμβίωση με έναν άλλον άνθρωπο καλό είναι να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί στον τρόπο που προσεγγίζουμε την καθημερινότητα μαζί του.

Παρακάτω ακολουθούν 3 βασικά tips που θα βοηθήσουν αρκετά ώστε να μην «ραγίσει» μία σχέση.

Ορίζουμε από κοινού ποιες είναι οι ιδιωτικές μας ζώνες

Το γεγονός ότι έχουμε σύντροφο δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να περνάμε μαζί του 24 ώρες το 24ωρο. Ούτως ή άλλως αυτό δεν συνέβαινε ούτε πριν. Πολλά ζευγάρια κάνουν ένα μεγάλο λάθος στη σχέση τους όταν θεωρούν ότι είναι κατά κάποιο τρόπο «ένα» με το αγαπημένο τους πρόσωπο.

Ακόμα και πριν τον περιορισμό στο σπίτι πολλοί εφάρμοζαν αυτήν την νοοτροπία. Έχει μεγάλη διαφορά να θεωρούμε ότι είμαστε ομάδα με τον σύντροφο μας από το να γινόμαστε ένα «άτομο». Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος αποξένωσης και εξάρτησης που παραπέμπουν περισσότερο σε μία τοξική παρά υγιή σχέση. Πόσο μάλλον τώρα που ο χώρος είναι τόσο περιορισμένος και ο χρόνος τόσο ακαθόριστος.

Μία πιθανή σύγκρουση σε αυτού του είδους σχέση πρόκειται να προκαλέσει μεγάλο σοκ και απογοήτευση σε όσους είχαν συνηθίσει να κάνουν τα πάντα μαζί. Γι’ αυτό και είναι καλό προτού αρχίσουν οι μεγαλύτερες εντάσεις να μπουν όρια από κοινού και να ορίσει ο καθένας από τη μεριά του ποιες μπορεί να είναι οι στιγμές και ποιος ο χώρος που θα μπορεί να πηγαίνει για να περνάει λίγο χρόνο με τον εαυτό του.

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Δεν αποδίδουμε ευθύνες

Τα νέα δεδομένα φέρνουν αλλαγές στην καθημερινότητα οπότε ο καθένας μας αρχίζει να κινείται με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με πριν. Επομένως είναι βασικό να μην αποδίδουμε ευθύνες στον σύντροφο μας για κάποια συμπεριφορά που μας ενοχλεί.

Αντιθέτως αντί να μπούμε σε μία διαδικασία σύγκρουσης μαζί του μπορούμε να είμαστε ανοιχτοί με τα συναισθήματα μας διότι η πραγματική αιτία που μας δίνει την αφορμή να νιώθουμε αυτόν τον εκνευρισμό είναι ο περιορισμός στο σπίτι.

Αν διατηρήσουμε μια θετική στάση και αντιμετωπίσουμε την κατάστασή ώριμα τότε έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να δυναμώσουμε τη σχέση μας και να την εξελίξουμε με υγιή τρόπο.

Επικεντρωνόμαστε σε όσα μας ενώνουν

Τη δεδομένη περίοδο μπορούμε να επιστρατεύσουμε ένα μοναδικό όπλο κατά της ρήξης στη σχέση το οποίο είναι το δέσιμο που έχουμε αναπτύξει με τον σύντροφο μας. Είναι καιρός να εστιάσουμε σε όσα μας ενώνουν ώστε να δείχνουμε τη θετική πλευρά του εαυτού μας.

Επομένως είναι καλό να αυξήσουμε τις συνήθειες που απολαμβάναμε μαζί στο σπίτι πριν την πανδημία. Γενικά πρέπει να σκεφτόμαστε ότι είναι στο χέρι μας από ποια σκοπιά αντιμετωπίζουμε την κάθε κατάσταση. Το ποτήρι μπορεί να δείχνει μισοάδειο ή μισογεμάτο.