ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο λόγος που αξίζει να ρισκάρουμε στη ζωή μας

Ο καθένας από εμάς έχει αναπτύξει τις δικές του “ζώνες άνεσης”, ώστε να αισθάνεται ότι μπορεί να έχει τον έλεγχο ή τη σιγουριά ότι δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με δυσάρεστες εκπλήξεις στη ζωή του. Πολλές φορές όμως, το να κινούμαστε εκ του ασφαλούς, μας αφήνει στάσιμους στη ζωή, χωρίς να έχουμε επιπλέον κίνητρα ή συγκινήσεις.

Προκειμένου να μην διαταράξουν την ηρεμία τους, πολλοί επιλέγουν να κάνουν πιο συμβατικά πράγματα και αποφεύγουν να πάρουν το ρίσκο να αλλάξουν μια δουλειά, που δεν τους ικανοποιεί απόλυτα ή ακόμα και να βγουν από μια σχέση που έχει πάψει να τους συγκινεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν αγωνίζεστε να διαχειριστείτε τέτοια θέματα, μπορεί ακόμη και να οδηγηθείτε σε δυστυχία και να αναρωτιέστε μετά από καιρό το “τι θα γινόταν αν”.

Μια μελέτη του οικονομολόγου του πανεπιστημίου του Σικάγο, Στήβεν Λεβίτ, δείχνει ότι «ένας καλός κανόνας στη λήψη αποφάσεων, σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αποφασίσετε για το τι πρέπει να κάνετε, είναι να επιλέξτε την αλλαγή, αντί να παραμείνετε στη ζώνη ανεσης».

Photo by Anastasiya Lobanovskaya from Pexels

Για να οδηγηθεί σε αυτό το συμπέρασμα, ζήτησε από 22.511 άτομα, να πάρουν μια απόφαση για ένα δίλημμα, παίζοντας το κορώνα γράμματα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν αν οι συμμετέχοντες στήριξαν την απόφαση και πώς ένιωσαν γι ’αυτήν.

Οι ερωτήσεις κυμαίνονταν με σοβαρότητα από το «Πρέπει να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση»; και «Πρέπει να προτείνω»; στο «Πρέπει να μεγαλώσω τα μαλλιά μου»; Για το ρίξιμο του νομίσματος, η «κορώνα» σήμαινε την αλλαγή και τα «γράμματα» το όχι.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι «για σημαντικές αποφάσεις (π.χ. εγκατάλειψη εργασίας ή τερματισμός μιας σχέσης), τα άτομα που είχαν προχωρήσει σε αυτή την αλλαγή βάση του νομίσματος, ήταν πιο πιθανό να την τολμήσουν και να μείνουν πιο ικανοποιημένοι με τις αποφάσεις τους και πιο ευτυχισμένοι, έπειτα από έξι σε σχέση με εκείνους των οποίων το κέρμα έδωσε οδηγίες να παραμείνουν στάσιμοι.

Πράγματι, οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έκαναν μια νέα αρχή, ανέφεραν στην πλειοψηφία τους, ότι αν τους δινόταν η ευκαιρία να γυρίσουν πίσω τον χρόνο, πάλι θα ξαναέκαναν το ίδιο, σε κάθε είδους απόφαση που έπρεπε να πάρουν.

Από την άλλη πλευρά, όσοι πέτυχαν τα «γράμματα» και παρέμειναν στάσιμοι χωρίς να αλλάξει κάτι στη ζωή τους, έδειχναν αρκετά ευχαριστημένοι στην αρχή, όμως από τον δεύτερο μήνα και μετά, φάνηκε ότι άρχισαν να δυσαρεστούνται.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το να ωθεί κάποιος τον εαυτό του προς την κατεύθυνση της αλλαγής, όπως η ρίψη ενός νομίσματος, μπορεί όντως να βοηθήσει: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, εκείνοι που έτυχαν την «κορώνα», είχαν περίπου 25% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι προχωρούν σε μια αλλαγή από εκείνους που έτυχαν τα «γράμματα».

Το πείραμα αυτό, είχε εξίσου σημαντική επιρροή μεταξύ ανδρών και γυναικών, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και τις οικονομικές βαθμίδες.

Το να βγαίνουμε έξω από τη ζώνη άνεσης, σαφώς και είναι πιο δύσκολο και απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια και θάρρος να αντιμετωπίσουμε μια αβέβαιη κατάσταση, όμως αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας. Να μην έχουμε φόβο και να τολμούμε να παίρνουμε ρίσκα, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν είμαστε ευχαριστημένοι σε σημαντικές εκφάνσεις της ζωής μας. Ακόμα και αν κάτι αποτύχει δεν θα χρειαστεί να αναρωτηθούμε ποτέ «τι θα γινόταν αν». Ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση, γινόμαστε πιο ώριμοι και γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τι είναι αυτό που επιθυμούμε πραγματικά.

Διαβάστε επίσης:

Οι 4 μακροχρόνιες ψυχολογικές επιπτώσεις της τηλεργασίας

Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζεται η μοναξιά

5 τρόποι για να καταπολεμήσετε με φυσικό τρόπο το αίσθημα της κατάθλιψης

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση