Ψυχολογία

Ποια είναι η καλύτερη αντίδραση στους επικριτές σας στη δουλειά

Photo by LinkedIn Sales Navigator on Unsplash

Το κομμάτι της εργασίας καταλαμβάνει σχεδόν όλη τη μέρα, επομένως όσο καλύτερες είναι οι συνθήκες συνεργασίας, βιώνουμε λιγότερο στρες και είμαστε πιο παραγωγικοί. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ιδανικά για όλους, καθώς πολύ συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με τη σκληρή κριτική που τους ασκούν οι υπόλοιποι συνάδελφοι και συνεργάτες.

Η κατάσταση αυτή, μπορεί πολύ συχνά να οδηγήσει σε κακή ψυχολογία, χαμηλή αποδοτικότητα και καυγάδες. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση που βιώνετε κάτι ανάλογο:

Πριν καταλήξετε σε οποιοδήποτε συμπέρασμα, κάντε στον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις:

Είναι μόνιμο;

Είναι διάχυτο;

Είναι προσωπικό;

 

Η καλύτερη λύση είναι η συγχώρεση αναλύοντας τον σκοπό της μέσα από δύο προοπτικές

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε θυμό, δυσαρέσκεια ή ντροπή όταν κάποιος κριτικάρει όλα όσα έχετε φτιάξει. Αλλά να το σκέφτεστε διαρκώς ή να καταλήξετε να τον μισείτε, δεν είναι παραγωγικό.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Πρώτα, εντοπίστε την αδικία. Δεύτερον, αποφασίστε αν όντως μπορείτε να συγχωρέσετε αυτούς τους ανθρώπους και τέλος βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι να το κάνετε.

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να κατανοήσετε την προοπτική τους και τι μπορεί να τους οδήγησε να ενεργήσουν καθ’ αυτό τον τρόπο.

ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ 

Συγχωρώντας αυτούς τους ανθρώπους, θα καταφέρετε να τους κατανοήσετε περισσότερο, όπως και εκείνοι εσάς. Με τον τρόπο αυτό θα αρχίσετε να επικοινωνείτε καλύτερα στην πορεία, αυξάνοντας την παραγωγικότητα σας.

Η αλήθεια είναι πως η αδικία είναι εξουθενωτική και το έργο που καλείστε να φέρετε εις πέρας απαιτεί περισσότερη δουλειά απ’ ό,τι ένας καυγάς. Όμως η διαδρομή από τον θυμό στη συγχώρεση και την ενσυναίσθηση, θα σας σώσει τον χώρο για να εξετάσετε τα λάθη σας και να αναλάβετε δράση.

Επομένως αξίζει ο κόπος να βρείτε τόσο τη θέληση όσο και τη δύναμη για να συγχωρέσετε τους επικριτές σας και να αναπτύξετε μαζί τους μία καλύτερη δίοδο επικοινωνίας. Το όφελος θα είναι σίγουρα προσωπικό αλλά και συλλογικό.

 

Διαβάστε επίσης:

Με ποιες τεχνικές θα καταλάβετε αν σας λένε ψέματα σε μία συνέντευξη;

5 ψέματα που μας λέει το μυαλό και εμείς τα πιστεύουμε

Μην αποχωρήσετε από μία συνέντευξη αν δεν κάνετε πρώτα 4 βασικές ερωτήσεις

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση