ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ποιο είναι το πιο ανόητο πράγμα που μπορεί να πει κανείς σε έναν υπάλληλο

εργαζόμενος
Photo by cottonbro from Pexels

Η ψυχική υγεία των εργαζομένων είναι ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο αποτελεί αντικείμενο πολλών μελετών. Μπορεί η πανδημία να το έφερε στο προσκήνιο λόγω της κόπωσης και της εξάντλησης που νιώθουν εξαιτίας των νέων δεδομένων με την τηλεργασία και με τα εκτεταμένα ωράρια, όμως υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που επηρεάζουν την ψυχολογία τους και πολύ συχνά οδηγούν σε μειωμένη απόδοση και παραγωγικότητα.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 από το Harvard Business School του 2015 , η απομάκρυνση ενός «τοξικού» υπαλλήλου, είναι συμφέρουσα για μια εταιρεία. Οι υπάλληλοι με χαμηλή απόδοση αναγκάζουν άλλους υπαλλήλους να εγκαταλείψουν έναν οργανισμό γρηγορότερα και συχνότερα. Οι χαμηλές επιδόσεις επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγικότητα των γύρω τους. Οι άνθρωποι με χαμηλή απόδοση μπορούν ακόμη και να μετατρέψουν τους καλούς υπαλλήλους σε κακούς.

Μια παράμετρος που μπορεί να φέρει αυτό το αποτέλεσμα, είναι η φράση «είσαι τυχερός που έχεις δουλειά», η οποία  χρησιμοποιείται συχνά από τους εργοδότες.

Στην πραγματικότητα όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και αυτό γιατί, ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν επιλέχθηκε τυχαία να αναλάβει τη θέση που κατέχει. Πληρώνεται από τον εργοδότη για να προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του στην εταιρεία.

Όταν όμως κλονίζεται η εμπιστοσύνη στον εαυτό του και αισθάνεται ότι του κάνουν τη χάρη που εργάζεται, τότε είναι πολύ πιθανό να αρχίσει σταδιακά να μην αποδίδει στον ίδιο βαθμό από όταν προσλήφθηκε.

Η επιλογή του δεν ήταν θέμα τύχης. Αντιθέτως προέκυψε μετά από μια συνέντευξη που ο ίδιος ο εργοδότης εξέτασε το βιογραφικό του πριν τον εντάξει στο δυναμικό της εταιρείας του.

Επομένως, καλό θα ήταν η φράση αυτή να πάψει να χρησιμοποιείται, ακόμα και αν οι προθέσεις των ανωτέρων του δεν είναι κακές.

Οι ειδικοί παροτρύνουν τους εργοδότες να επικροτούν τους υπαλλήλους τους για τις καλές τους αποδόσεις. Ακόμα όμως και όταν δεν συμβαίνει αυτό, η επίπληξη μπορεί να γίνει πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς και όχι σε προσωπικό επίπεδο.

Δεν είναι μόνο προσβλητικό, καταχρηστικό και ασεβές, είναι επίσης λάθος.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να αντιμετωπίσετε μια συναισθηματική εξάντληση

Tι κάνουμε ακόμα λάθος σχετικά με τη συναισθηματική νοημοσύνη

Με ποιους τρόπους μπορείτε να ενισχύσετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση