Ψυχολογία

Ποιος τύπος ψυχοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με κατάθλιψη να είναι πιο αποδοτικά στη δουλειά τους

Photo by Marcos Paulo Prado on Unsplash

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι αν κάποιο άτομο με κατάθλιψη ακολουθεί ψυχοθεραπεία ομιλίας, μπορεί να είναι πιο παραγωγικό στην εργασία του. Επίσης, βοήθησε όσους ήταν ανήλικοι και άνεργοι να βρουν δουλειά.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Οχάιο, διαπίστωσαν ότι μετά από τέσσερις μήνες γνωστικής συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας (CBT), οι συμμετέχοντες που εργάζονταν ήταν «ικανοί να συγκεντρώσουν και να ολοκληρώσουν τα καθήκοντα τους με μεγαλύτερη επιτυχία».

Παράλληλα, το 41% ​​των ανέργων ή υποαπασχολούμενων στη μελέτη βρήκαν μια νέα δουλειά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Κατάθλιψη και εργασία

«Η κατάθλιψη είναι η πιο κοινή ψυχολογική διαταραχή και είναι πιο συχνή σε όσους αντιμετωπίζουν  επαγγελματικές προκλήσεις», σύμφωνα με τον Ντάνιελ Στρανκ, συν-συγγραφέα της μελέτης και καθηγητή ψυχολογίας στο κρατικό πανεπιστήμιο του Οχάιο ο οποίος μίλησε στο CNBC Make It .

Επίσης πρόσθεσε ότι όταν κάποιος έχει κατάθλιψη, οι προκλήσεις που σχετίζονται με την εργασία επιδεινώνονται από τις δυσκολίες της πάθησης».

Ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο, ορίζεται τουλάχιστον για δύο εβδομάδες με κατάθλιψη ή απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης σε καθημερινές δραστηριότητες και προβλήματα με τον ύπνο, το φαγητό, την ενέργεια, τη συγκέντρωση ή την αυτοεκτίμηση, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Αν και η μελέτη πραγματοποιήθηκε πριν από την πανδημία, κατά τη διάρκεια της, ο αριθμός των ατόμων με συμπτώματα κατάθλιψης τριπλασιάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εν τω μεταξύ, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους.

Photo by Austin Guevara from Pexels

Στη νέα μελέτη και οι 126 συμμετέχοντες είχαν κατάθλιψη. 27 από αυτούς ήταν άνεργοι ή επιθυμούσαν να κάνουν μετάβαση από μια θέση μερικής απασχόλησης σε πλήρη. Μέχρι το τέλος της μελέτης, οι11 από τους 27 είχαν βρει δουλειά. Όλοι όσοι εργάζονταν κατάφεραν να επιτύχουν στη δουλειά τους χρησιμοποιώντας την ικανότητα της συγκέντρωσης στο “εδώ και τώρα”.

Πώς βοηθά η CBT

Η γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία (ή CBT), είναι ένας αρκετά συνηθισμένος τύπος ψυχοθεραπείας, που περιλαμβάνει συνήθως προσπάθειες να αλλάξει τους τρόπους σκέψης και να αναπτύξει μηχανισμούς  αντιμετώπισης προβληματικών σκέψεων, συναισθημάτων ή συμπεριφορών, σύμφωνα με την American Psychological Association . Το CBT έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης.

Γιατί είναι τόσο αποτελεσματική στη θεραπεία της κατάθλιψης και, τελικά, στην αύξηση της απόδοσης των ανθρώπων;

Τα άτομα με κατάθλιψη, τείνουν να έχουν απαισιόδοξους τρόπους σκέψης και μπορούν να «θυμούνται εύκολα αρνητικές εμπειρίες και να μειώνουν τη σημασία των θετικών εμπειριών», λέει ο Στρανκ. Οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να συμβάλουν στην αποφυγή αντιμετώπισης ενός προβλήματος και την αναβλητικότητα.

Ένα άτομο με κατάθλιψη, που διεκδικεί μια δουλειά μπορεί να υπονομεύσει από μόνο του τις προσπάθειες του. Η CBT μπορεί να το βοηθήσει να μάθει να εξουδετερώνει αυτές τις τάσεις.

Στην CBT, ο ψυχοθεραπευτής θα συνεργαστεί μαζί σας και θα σας ενθαρρύνει να απομακρύνετε τις αρνητικές σκέψεις βοηθώντας σας να τις αξιολογήσετε σύμφωνα με το αν είναι αληθινές ή όχι.

Για άτομα με κατάθλιψη που έχουν εργασία, αυτές οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγικότητά τους.

Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να καταφέρνουν να διαχωρίζουν τι είναι πραγματικό και τι γέννημα του φόβου και της ανησυχίας τους. Πολλές φορές φοβούνται τον ίδιο τον φόβο και μεγεθύνουν μια ανησυχία δίνοντας της μεγαλύτερη έκταση από όσο χρειάζεται. Εκεί στοχεύει η ψυχοθεραπεία.

Να βοηθήσει τον ασθενή με κατάθλιψη, να εστιάζει στο παρόν και να εκλογικεύει τα προβλήματα του, με το να μπορεί αρχικά να τα αναγνωρίζει, να τα αποδέχεται και στη συνέχεια να τα αλλάζει.

 

Διαβάστε επίσης:

Το μεγαλύτερο «όπλο» μιας leader: Πώς η πανδημία μπορεί να φέρει την ισότητα των φύλων στα Διοικητικά Συμβούλια

3 tips για να είστε ένας καλός ηγέτης της ομάδας σας από απόσταση

Πώς να οδηγήσετε την ομάδα σας στην επιτυχία χωρίς να κάνετε αρνητικά σχόλια

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση