Το να βιώνει κανείς περιστασιακό άγχος είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής. Ωστόσο, τα άτομα με διαταραχές άγχους συχνά νιώθουν έντονη, υπερβολική και επίμονη ανησυχία και φόβο για καθημερινές καταστάσεις. Συχνά, περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια έντονου άγχους και φόβου ή τρόμου, που κορυφώνονται και οδηγούν σε κρίσεις πανικού.
Αυτά τα συναισθήματα παρεμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες, είναι δύσκολο να ελεγχθούν, δεν είναι ανάλογα με τον πραγματικό κίνδυνο και μπορούν να διαρκέσουν πολύ. Μπορείτε να αποφύγετε μέρη ή καταστάσεις για να αποτρέψετε αυτά τα συναισθήματα. Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινούν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ή των εφηβικών χρόνων και να συνεχιστούν έως την ενηλικίωση.
Παραδείγματα περιλαμβάνουν γενικευμένη διαταραχή άγχους, διαταραχή κοινωνικού άγχους (κοινωνική φοβία), συγκεκριμένες φοβίες και διαταραχή άγχους διαχωρισμού. Μερικές φορές προκύπτει από μια ιατρική κατάσταση που χρειάζεται θεραπεία.
Παρόλα αυτά, οποιαδήποτε μορφή άγχους και αν έχετε, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει.
Συμπτώματα
Τα κοινά σημεία και συμπτώματα άγχους περιλαμβάνουν:
Αίσθημα νευρικότητας, ανησυχίας ή έντασης
Αίσθηση επικείμενου κινδύνου, πανικού ή καταστροφής
Αυξημένοι καρδιακοί χτύποι
Ταχεία αναπνοή
Ιδρώτας
Τρόμος
Αίσθημα αδυναμίας ή κόπωσης
Πρόβλημα συγκέντρωσης ή σκέψης για οτιδήποτε άλλο εκτός από την παρούσα ανησυχία
Διαταραχές ύπνου
Αντιμετώπιση γαστρεντερικών προβλημάτων
Δυσκολία στον έλεγχο της ανησυχίας
Επιθυμία να αποφύγετε πράγματα που προκαλούν άγχος
Πότε να δείτε γιατρό
Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν:
-Νιώθετε έντονη ανησυχία η οποία παρεμβαίνει στην εργασία, στις σχέσεις ή σε άλλα μέρη της ζωής σας
-Ο φόβος, η ανησυχία ή το άγχος σας ενοχλεί και είναι δύσκολο να ελεγχθεί
-Νιώθετε κατάθλιψη, έχετε πρόβλημα με το αλκοόλ ή τη χρήση ναρκωτικών ή έχετε άλλες ανησυχίες ψυχικής υγείας μαζί με άγχος
-Πιστεύετε ότι το άγχος σας μπορεί να συνδέεται με ένα πρόβλημα σωματικής υγείας
-Έχετε αυτοκτονικές σκέψεις ή συμπεριφορές – εάν συμβαίνει αυτό, αναζητήστε αμέσως επείγουσα θεραπεία
Πώς αντιμετωπίζεται το άγχος
Αποδεχτείτε τα συναισθήματα σας
Είναι πολύ φυσιολογικό να βιώνει κάποιος άγχος, φόβο, απελπισία, απαισιοδοξία ή εκνευρισμό. Σύμφωνα με έρευνες, όσο περισσότερο αντιστεκόμαστε και παλεύουμε να διώξουμε μακριά αυτό που μας δυσκολεύει, τόσο αυτό μεγαλώνει και αποκτά μεγαλύτερη δύναμη πάνω μας. Αντίθετα, έχουμε την επιλογή να επιτρέψουμε στο άγχος και τη δυσκολία να υπάρχουν – είναι εξάλλου μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας μας. Όταν νιώθουμε τα κύματα της αγωνίας και του φόβου να μας κατακλύζουν, βοηθά να τα αναγνωρίσουμε, να τα ονοματίσουμε νοερά, χωρίς να τα κρίνουμε και να τα μοιραστούμε αν θέλουμε ή αν μπορούμε με κάποιον άλλον.
Γυμναστείτε
Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών και της σεροτονίνης για να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα συναισθηματικά. Και όταν νιώθετε καλύτερα εσωτερικά, βελτιώνεται ολόκληρος ο τρόπος σκέψης σας. Και επειδή ο εγκέφαλός δεν μπορεί να επικεντρωθεί εξίσου σε δύο πράγματα ταυτόχρονα, η άσκηση μπορεί επίσης να σας κάνει να ξεχαστείτε από τα προβλήματά σας. Στόχος για τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής άσκησης τρεις έως πέντε ημέρες την εβδομάδα.
Φροντίστε να κοιμάστε επαρκώς
Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τον οργανισμό. Όταν ξεκουράζεστε επαρκώς, τότε λειτουργεί καλύτερα το βιολογικό σας ρολόι και αποφεύγετε τις ορμονικές διαταραχές που προκαλούν ή εντείνουν το άγχος. Επομένως, φροντίστε τον εαυτό σας και προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον 8 έως 9 ώρες τη μέρα.
Μην νιώθετε άσχημα να πείτε όχι
Είναι καλό να νοιάζεστε για τους άλλους. Όταν όμως ασχολείστε με τα δικά τους προβλήματα, παραμελώντας τα δικά σας, ή τις ανάγκες και τις προτεραιότητες σας, τότε οδηγείστε σε μία αγχώδη κατάσταση. Το ζητούμενο δεν είναι να πάψετε να παρέχετε υποστήριξη όταν σας χρειάζονται, αλλά να μην επιτρέπετε σε κανέναν να παραβιάζει τον προσωπικό σας χρόνο.
Μην παραλείπετε τα γεύματα
Εάν το άγχος προκαλεί ναυτία, τότε κόβεται και η όρεξη. Όμως η παράλειψη γευμάτων μπορεί να το επιδεινώσει. Το σάκχαρο στο αίμα μειώνεται όταν δεν τρέφεστε επαρκώς, γεγονός που προκαλεί την απελευθέρωση μιας ορμόνης στρες που ονομάζεται κορτιζόλη. Αυτή, μπορεί να σας βοηθήσει να αποδώσετε καλύτερα υπό πίεση, αλλά μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα εάν είστε ήδη επιρρεπείς στο άγχος.
Το γεγονός ότι πρέπει να φάτε δεν δικαιολογεί την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και πρόχειρου φαγητού. Η ζάχαρη δεν προκαλεί άγχος, αλλά μπορεί να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα, όπως νευρικότητα και τρέμουλο.
Συμπεριλάβετε περισσότερες λιπαρές πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά και υγιή λίπη στη διατροφή σας. Τρώτε πέντε έως έξι μικρά γεύματα όλη την ημέρα και αποφύγετε ή περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης και εξευγενισμένων υδατανθράκων.
Ζήστε τη στιγμή
Αντί να ανησυχείτε για σήμερα, σκέφτεστε ήδη για τα προβλήματα του αύριο. Και ανάλογα με τη σοβαρότητα του άγχους σας, ίσως να τονίζετε τα χθεσινά λάθη.
Δεν μπορείτε να ελέγξετε το μέλλον και δεν μπορείτε να δανειστείτε μια μηχανή χρόνου και να αλλάξετε το παρελθόν, οπότε εδώ είναι μια σκέψη: Ζήστε τη στιγμή και επικεντρωθείτε στο παρόν. Αν εστιάζετε υπερβολικά στο παρελθόν και στο τι θα μπορούσε να συμβεί αν, ή αν προβλέπετε δυσοίωνο το μέλλον, το μόνο που καταφέρνετε είναι να προκαλείτε άγχος στον εαυτό σας. Η συνείδηση και ο διαλογισμός βασίζονται στο τώρα, φέρνοντας μας σε απόλυτη επαφή με το γύρω περιβάλλον και το νου μας. Έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν το άγχος.
Διαβάστε επίσης:
Φυσικοί τρόποι για να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη
Η τακτική της ευγνωμοσύνης είναι η αλάνθαστη μέθοδος καταπολέμησης του στρες
Πώς να βοηθήσετε τη μνήμη σας όταν κυριεύεστε από το άγχος
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση