Ψυχολογία

Πώς ερμηνεύουν οι ψυχολόγοι το reposting παλιών φωτογραφιών στα social media

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Τις τελευταίες εβδομάδες, επικρατεί μία τάση στα social media να κάνουμε reposting παλιών αναμνήσεων. Καλοκαιρινές διακοπές που μας έμειναν αξέχαστες, ξεκαρδιστικά στιγμιότυπα με φίλους, ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς, ακόμα φωτογραφίες της παιδικής μας ηλικίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό είναι κάτι ενθαρρυντικό. Η ψυχολογία της νοσταλγίας παρέχει στην πραγματικότητα μια ζεστή, υποστηρικτική ενέργεια και μας κρατά δυνατούς κατά τη διάρκεια της απομόνωσης.

Αυτό μας θυμίζει ότι έχουμε κάποιο έλεγχο σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας. Παρόλο που δεν μπορούμε να ελέγξουμε το μεγαλύτερο μέρος όσων συμβαίνουν, μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στις όμορφες στιγμές που ζήσαμε. Οι νοσταλγικές μνήμες, μας θυμίζουν εκείνους που αγαπάμε και μας αγαπούν, γεγονός που ενισχύει την αίσθηση ότι δεν είμαστε μόνο σ ‘αυτό.

Γι’ αυτό και οι ψυχολόγοι μας παροτρύνουν να αφεθούμε σε αυτή την ονειροπόληση και να αφήσουμε τον εαυτό μας να ανατρέξει στις παλιές καλές μέρες, ώστε να ενισχύσει τα συναισθήματα της ηρεμίας και της ζεστασιάς, βοηθώντας μας να αντιμετωπίσουμε το ψυχρό πρόσωπο της μοναξιάς. Μια μελέτη του 2012 του πανεπιστημίου του Southampton, βρήκε ότι η νοσταλγία ενήργησε θετικά στη διάθεση των συμμετεχόντων. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει την αποκατάσταση μιας σύνδεσης, που έχει χαθεί κατά τη διάρκεια της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Το μόνο ζήτημα που χρειάζεται προσοχή σε αυτή την περίπτωση, είναι το πώς θα καταφέρουμε να διοχετεύουμε αυτά τα νοσταλγικά συναισθήματα με θετικό τρόπο και όχι με τέτοιον που καταστρέφει τον εαυτό μας και μας πληγώνει.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές ιδέες που θα μας βοηθήσουν να το αποφύγουμε

Photo by Georgia de Lotz on Unsplash

Αυτοί είναι 4 τρόποι για να χρησιμοποιήσουμε την ψυχολογία της νοσταλγίας θετικά για εμάς, σύμφωνα με τους ειδικούς:

1. Φέρνουμε στην επιφάνεια το παιδί που κρύβουμε μέσα μας

Πολλές νοσταλγικές μνήμες, μπορούν να μας βοηθήσουν να ανατρέξουμε στα συναισθήματα της παιδικής ηλικίας, όπως η ασφάλεια, η ασφάλεια, η αθωότητα, η αγάπη και η φροντίδα. Άρα θα μας κάνει καλό αν ανοίξουμε ξανά μετά από χρόνια τα σχολικά μας ημερολόγια και φωτογραφικά άλμπουμ.

2. Η μουσική μας γυρνά πίσω στις πιο χαρούμενες στιγμές σας

Η μέθοδος αυτή, ονομάζεται ευεργετική νοσταλγία. Μπορούμε να την ενεργοποιήσουμε, ακούγοντας τα τραγούδια που αγαπήσαμε παλιά και μας εμπνέουν, μας ενθαρρύνουν και μας θυμίζουν όλη την καλοσύνη που συνδέεται με αυτά. Η μουσική μπορεί να “ξυπνήσει” εκ νέου τα όνειρα και τις φιλοδοξίες που είχαμε, πριν συμβούν όλα αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα.

Επίσης συνδέεται και με τα εφηβικά μας χρόνια, μια εποικοδομητική εποχή στη ζωή μας. Αναζωογονεί μνήμες και συναισθήματα που σχετίζονται με τους ανθρώπους και τις εμπειρίες που μας βοήθησαν να γίνουμε αυτοί που είμαστε τώρα.

3. Άλμπουμ με φωτογραφίες

Κοιτάζοντας ξανά τα φωτογραφικά άλμπουμ, που είναι γεμάτα όμορφες αναμνήσεις, θα χαλαρώσουμε και κυρίως θα μας βοηθήσει να δούμε κάποια πράγματα πιο ξεκάθαρα. Όταν θυμόμαστε τι και ποια είναι τα πιο σημαντικά για εμάς, μπορούμε να κατανοήσουμε το νόημα και τον σκοπό στη ζωή μας.

4. Μοιραζόμαστε τις αναμνήσεις και με άλλα πρόσωπα

Είναι σημαντικό να μην κρατήσουμε όλες αυτές τις αναμνήσεις με τους εαυτούς μας αλλά να τις μοιραστούμε και με άλλους. Τα social media είναι ένας τρόπος για να τις ανταλλάξουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να υπενθυμίσουμε ο ένας στον άλλο ότι η φυσική απομάκρυνση δεν θα διαρκέσει για πάντα.

Πώς να αποτρέψουμε τη νοσταλγία να μετατραπεί σε αυτοαπομόνωση

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ζούμε μόνοι με τις αναμνήσεις μας. Επομένως πρέπει να τις μοιραζόμαστε πάντα με τους άλλους. Αν βρεθούμε παγιδευμένοι στη θλίψη, πρέπει να επικοινωνήσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Θα λάβουμε υποστήριξη, αλλά και θα προσφέρουμε και εμείς με τη σειρά μας. Μία ψηφιακή “αγκαλιά” μπορεί να μας ενθαρρύνει να αισιοδοξούμε ότι θα ακολουθήσουν πολύ καλύτερες στιγμές.