Συχνά λέγεται ότι όταν κάποιος βρίσκεται σε κατάθλιψη βλέπει τον κόσμο διαφορετικά, αλλά τις περισσότερες φορές αυτό έχει μια μεταφορική έννοια. Τώρα, μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι μπορεί και αλλάζει κυριολεκτικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία έχουν συλλέξει συναρπαστικά στοιχεία, που δείχνουν ότι ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις οπτικές πληροφορίες διαφορετικά όταν ένα άτομο είναι καταθλιπτικό. Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι οπτικές αποκλίσεις, πιθανότατα προέρχονται από τον εγκεφαλικό φλοιό.
Είναι γνωστό, ότι η διάθεση επηρεάζει την αντίληψη. Όταν έχουμε μια κακή μέρα, όλα μας φαίνονται λίγο χειρότερα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην κατάθλιψη, όχι μόνο μια φορά αλλά επαναλαμβανόμενα.
Οι ερευνητές συνέκριναν το πώς επεξεργάζονται οπτικά και πώς αντιλαμβάνονται μια εικόνα τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη σε σχέση με μια ομάδα ελέγχου.
«Αυτό που προκάλεσε έκπληξη ήταν ότι οι ασθενείς με κατάθλιψη αντιλήφθηκαν την αντίθεση των εικόνων που παρουσιάζονταν διαφορετικά από τα άτομα που δεν είχαν κατάθλιψη», λέει ο Βιλετζέιμι Σάλμελα, ερευνητικός συνεργάτης στην Ακαδημία της Φινλανδίας.
Οι καταθλιπτικοί συμμετέχοντες είδαν «πιο αδύναμα», πιο θολά μοτίβα από την ομάδα ελέγχου.
Ο πλήρης αντίκτυπος και οι συνέπειες του τρόπου με τον οποίο η κατάθλιψη επηρεάζει το μυαλό και όλα τα μέρη του, εξακολουθούν να ερευνούνται στη σύγχρονη επιστήμη. Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι το έργο τους που συνδέει την κατάθλιψη και την όραση, αξίζει περαιτέρω προσοχή και πρόσθετη έρευνα.
Για παράδειγμα, η ερευνητική ομάδα είναι αισιόδοξη ότι οι αξιολογήσεις της όρασης μπορεί κάποια μέρα να αποδειχθούν χρήσιμες για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας μιας συγκεκριμένης θεραπείας κατάθλιψης. Γι΄αυτό και επισημαίνουν ότι οι δοκιμές όρασης πιθανότατα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της κατάθλιψης.
Η όραση δεν είναι η μόνη αίσθηση που μπορεί να επηρεαστεί από την κατάθλιψη. Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychiatry & Neuroscience, διαπίστωσε ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ κατάθλιψης και «δυσλειτουργίας της οσμής» στους ηλικιωμένους.
Διαβάστε επίσης:
Γιατί η θετικότητα δεν οδηγεί πάντα μια επιχείρηση στην επιτυχία
Διαλογισμός «σάρωσης» σώματος: Τι είναι και γιατί τον συνιστούν οι ειδικοί
Πώς να αναπτύξετε ένα υγιές περιβάλλον εργασίας σε μια επιχείρηση
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση