Ψυχολογία

Πώς η θετική σκέψη μπορεί να κάνει το μυαλό να λειτουργεί καλύτερα

Photo by cottonbro from Pexels

Η θετικότητα έχει τη δύναμη να δημιουργεί αλλαγές σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ σχετικά με την επίδραση της θετικής σκέψης στον εγκέφαλο, κατέληξε σε μια σημαντική διαπίστωση. Επιστήμονες και εκπαιδευτικοί έχουν εδώ και πολύ καιρό σημειώσει ότι τα παιδιά που κρατούν θετική στάση απέναντι στα μαθηματικά, τα πηγαίνουν καλύτερα στο μάθημα.

Για να το διαπιστώσει αυτό, μια ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου, ανέλυσε πρόσφατα τις μαθηματικές δεξιότητες και στάσεις απέναντι στο μάθημα, 240 παιδιών ηλικίας επτά έως δέκα ετών.

Επίσης έλεγξε 47 από αυτά, μέσω ενός μηχανήματος fMRI ζητώντας τους να κάνουν κάποια βασική αριθμητική.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα παιδιά που τα πήγαν καλά στα μαθηματικά, ήταν αυτά που τους άρεσαν περισσότερο ως μάθημα, τόσο σύμφωνα με όσα ανέφεραν τόσο τα ίδια όσο και οι γονείς τους. Από την άλλη μεριά, τα παιδιά που “μισούσαν” το μάθημα δε σημείωσαν καλές αποδόσεις.

Όμως, οι σαρώσεις εγκεφάλου, έδειξαν επίσης κάτι πολύ πιο συναρπαστικό. Οι εικόνες αποκάλυψαν ότι ο ιππόκαμπος, μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη και τη μάθηση, ήταν σημαντικά πιο ενεργός σε παιδιά που κρατούσαν μια θετική στάση απέναντι στα μαθηματικά.

Φαίνεται ότι οι καλοί μαθητές στο μάθημα, δεν ήταν μόνο τα παιδιά που τους αρέσουν τα μαθηματικά, αλλά και εκείνα που το αντιμετωπίζουν θετικότητα.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η μελέτη τους δεν μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια πόση επιτυχία εξασφαλίζεται στα παιδιά που τους αρέσουν τα μαθηματικά και πόση σε εκείνα που επιλέγουν να κρατήσουν μια θετική στάση απέναντι στο μάθημα, ακόμα και αν αυτό δεν είναι το αγαπημένο τους.

Ανεξάρτητα όμως από τα αποτελέσματα, είναι ήδη σαφές ότι μια θετική στάση έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην απόδοση από ό, τι περίμεναν οι επιστήμονες.

Αυτό για τη ζωή σημαίνει, ότι όταν είμαστε πιο θετικά προσκείμενοι μπροστά σε μια πρόκληση, χωρίς να την αντιμετωπίζουμε με αρνητισμό και απόγνωση, τότε είναι πιο πιθανό να αποκτήσουμε ψυχική ενδυνάμωση και να ανταποκριθούμε με σε ό,τι και βρεθεί στο δρόμο μας.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η θετικότητα δεν οδηγεί πάντα μια επιχείρηση στην επιτυχία

Διαλογισμός «σάρωσης» σώματος: Τι είναι και γιατί τον συνιστούν οι ειδικοί

Πώς να αναπτύξετε ένα υγιές περιβάλλον εργασίας σε μια επιχείρηση

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση