ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς η θετική σκέψη μας βοηθά να ανταποκρινόμαστε ακόμα και σε καταστάσεις που δεν μας αρέσουν

Photo by Erriko Boccia on Unsplash

Η θετικότητα έχει τη δύναμη να δημιουργεί μετασχηματιστικές αλλαγές σε όλες τις πτυχές της ζωής. Η ισχύς της βρίσκει τόπο σε ένα ευρύ φάσμα της καθημερινότητας, γεγονός που έχει αποδειχθεί και επιστημονικά.

Πρόσφατα διεξήχθη μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Stanford, σχετικά με την επίδραση της θετικής σκέψης στον εγκέφαλο. Επιστήμονες και εκπαιδευτικοί έχουν σημειώσει εδώ και πολύ καιρό ότι τα παιδιά που έχουν θετική στάση απέναντι στα μαθηματικά, αποδίδουν καλύτερα στο μάθημα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το γεγονός ότι τους ενδιαφέρει έχει ως αποτέλεσμα να απολαμβάνουν κάτι, ή μήπως η καλή απόδοση οφείλεται στην θετικότητα της σκέψης. Ξεκινώντας με την προσδοκία ότι θα απολαύσουν και θα είναι καλοί στα μαθηματικά, θα βοηθήσει όντως να είναι καλοί στο μάθημα;

Για να αρχίσει το πείραμα της, μια ερευνητική ομάδα από το Stanford ανέλυσε πρόσφατα τις μαθηματικές δεξιότητες και στάσεις 240 παιδιών ηλικίας επτά έως δέκα ετών, καθώς και τη διεξαγωγή 47 από αυτά μέσω μιας μηχανής fMRI ζητώντας τους να κάνουν κάποια βασική αριθμητική. Τι βρήκαν; Όπως ήταν αναμενόμενο, τα παιδιά που τα πήγαν καλά στα μαθηματικά τους άρεσε ήδη το μάθημα, τόσο σύμφωνα με τις αναφορές του εαυτού τους όσο και των γονέων τους. Από την άλλη μεριά, τα παιδιά που μισούσαν το θέμα δεν τα πήγαν καλά στην εξέταση.

Όμως, οι σαρώσεις εγκεφάλου εμφάνισαν επίσης κάτι πολύ πιο συναρπαστικό. Οι εικόνες αποκάλυψαν ότι ο ιππόκαμπος, μια περιοχή εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη και τη μάθηση, ήταν σημαντικά πιο δραστήρια σε παιδιά με θετική στάση απέναντι στα μαθηματικά.

Φαίνεται ότι δεν αποδίδουν καλά μόνο τα παιδιά που τους αρέσουν τα μαθηματικά. Είναι επίσης ότι το να δείχνουν οι μαθητές την προτίμηση τους σε ένα μάθημα, βοηθά τον εγκέφαλο τους να λειτουργεί καλύτερα.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η μελέτη τους δεν μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια πόση επιτυχία σημειώνεται στην προηγούμενη επιτυχία των μαθηματικών και πόσο οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο η θετικότητα ενισχύει τη μάθηση στον εγκέφαλο. Όμως, ανεξάρτητα από το ακριβές βάρος διαφόρων παραγόντων, είναι ήδη σαφές ότι μια θετική στάση έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην απόδοση από ό, τι περίμεναν οι επιστήμονες.

Το πείραμα αυτό, πέρα από την απόδοση των μαθητών, είναι ένα εύστοχο παράδειγμα, ότι όταν σκεφτόμαστε θετικά, απελευθερώνουμε τον νου από την αρνητικότητα και την ματαίωση. Άλλωστε έχουν πραγματοποιηθεί πολλές περισσότερες έρευνες που ενισχύουν αυτή την άποψη.

Η θετική στάση απέναντι στη ζωή και σε κάθε δυσκολία, φαίνεται ότι μας βοηθά να εξελιχθούμε και να βρίσκουμε τρόπους να τα καταφέρνουμε, ακόμα και αν μία κατάσταση μας φέρνει σε δύσκολη θέση.

 

Διαβάστε επίσης:

Πόση δύναμη έχει η θετική σκέψη;

6 tips για να ξεκινάτε με αισιοδοξία την κάθε σας μέρα

Tι είναι ο διαλογισμός Μάντρα και ποια τα οφέλη του

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση