ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να διδάξετε στα παιδιά τη δύναμη της συγχώρεσης

παιδιά
Photo by Elly Fairytale from Pexels

Η συγχώρεση είναι ένα σημαντικό “κλειδί” της συναισθηματικής νοημοσύνης. Μας επιτρέπει να διορθώσουμε σχέσεις, να αναπτύξουμε ενσυναίσθηση και να ξεπεράσουμε μια διαφωνία. Όταν τα παιδιά μαθαίνουν από μικρή ηλικία να συγχωρούν, τους δίνει ένα πολύ μεγάλο προτέρημα, για αργότερα στη ζωή τους, διότι θα μπορούν πιο εύκολα να διαχειρίζονται συγκρούσεις και να αναγνωρίζουν τα σκαμπανεβάσματα όλων των σχέσεων.

Ακολουθούν πέντε τρόποι για να διδάξετε στα παιδιά τη συγχώρεση, όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί:

Επιλέξτε να συγχωρήσετε: Τα παιδιά “καθρεφτίζουν” τις συμπεριφορές και τα συναισθήματά μας, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε μάθει και εσείς να συγχωρείτε στη ζωή σας. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να λαμβάνετε καλά υπόψη τις συγγνώμες που σας έχουν ζητήσει και να επιλέξετε να συγχωρήσετε πραγματικά όσους κάνουν λάθη, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου σας του εαυτού.

Να είναι παρόντες: Είναι δύσκολο να είμαστε συντονισμένοι με τα συναισθήματά μας όταν περνάμε την ημέρα τρέχοντας να προλάβουμε ένα σωρό υποχρεώσεις. Αφιερώστε χρόνο κάθε μέρα για να καθίσετε και να σκεφτείτε τα προσωπικά σας συναισθήματα και στη συνέχεια να συζητήσετε με το παιδί σας σχετικά με τα δικά του που νιώθει εκείνη την ημέρα.

Photo by Patty Brito on Unsplash

Πρακτική συγχώρεση: Πολλοί από εμάς συνεχίζουμε τις σχέσεις μας μετά από διαφωνίες ή συγκρούσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε συγχωρήσει πραγματικά το άλλο άτομο. Αναγνωρίστε πόσο σας πλήγωσε το άλλο άτομο και στη συνέχεια σκεφτείτε πώς να προχωρήσετε χωρίς να είστε μνησίκακοι.

Βρείτε παραδείγματα: Εάν το παιδί σας ξεχάσει να κάνει τις δουλειές του, μιλάει άσχημα ή φέρεται απρεπώς στον αδερφό του, χρησιμοποιήστε εκείνη τη στιγμή ως ευκαιρία για συγχώρεση. Ζητήστε από το παιδί σας να σκεφτεί τι έκανε, με ποιον τρόπο επηρέασε αρνητικά κάποιον άλλο και εξασκήστε τη συγχώρεση όταν ζητήσει συγγνώμη για τις πράξεις του.

Γίνετε πρότυπο: Στο τέλος της ημέρας, τα παιδιά περιμένουν από τους γονείς τους την καθοδήγηση σχετικά με το πώς να συμπεριφέρονται και να επεξεργάζονται τα συναισθήματα τους. Όσο εσείς εξασκείτε τη συγχώρεση στη ζωή σας και μοιράζεστε αυτές τις ιστορίες με τα παιδιά σας, τόσο περισσότερο θα μαθαίνουν και εκείνα να κάνουν το ίδιο αργότερα στη ζωή τους.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η θετικότητα δεν οδηγεί πάντα μια επιχείρηση στην επιτυχία

Διαλογισμός «σάρωσης» σώματος: Τι είναι και γιατί τον συνιστούν οι ειδικοί

Πώς να αναπτύξετε ένα υγιές περιβάλλον εργασίας σε μια επιχείρηση

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση