Ψυχολογία

Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα εν μέσω της πανδημίας

Φωτογραφία από τον χρήστη Andrea Piacquadio στο Pexels

Το πλήγμα στην οικονομία, δεν άφησε κανέναν ανεπηρέαστο. Ακόμα και όσοι κατάφεραν να παραμείνουν στα πόστα τους, είδαν τις συμβάσεις τους να “κόβονται” στη μέση, ενώ μειώθηκαν ραγδαία και τα έσοδα σε αρκετούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Το μόνο που μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατάσταση, είναι η πιο  συνετή οικονομική διαχείριση ώστε να μπορέσει ο καθένας από εμάς να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητα του.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προβείτε σε ορισμένες ενέργειες για να μειώσετε τα πάγια έξοδα του μήνα. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

1. Ακυρώστε τυχόν περιττές συνδρομές

Οι επαναλαμβανόμενες πληρωμές μπορούν να αυξηθούν, ακόμα κι αν δεν θέλετε να μειώσετε τον προϋπολογισμό σας. Γι ’αυτό αξίζει να παρακολουθείτε όλες τις υπηρεσίες στις οποίες είστε συνδρομητές.

Αν δεν θυμάστε ακριβώς πού πληρώνετε πάγιους λογαριασμούς, ανατρέξτε στο αντίγραφο κίνησης της πιστωτικής σας κάρτας.

Όσον αφορά τον καθορισμό του τι πρέπει να “κόψετε”, δώστε προτεραιότητα στα έξοδά σας. Αποφασίστε τι είναι απαραίτητο και τι μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτό, ίσως μόνο προσωρινά έως ότου επιστρέψετε στα φυσιολογικά για εσάς δεδομένα.

Εκτός από την εύρεση και περικοπή τυχόν μη απαραίτητων συνδρομών, οι ειδικοί στη διαχείριση οικονομικών,  συνιστούν τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού, για να να είναι ευκολότερη η παρακολούθηση των χρημάτων σας.

Photo by Maxim Ilyahov on Unsplash

2. Διαπραγματευτείτε τους λογαριασμούς σας

Ακόμα κι αν το εισόδημά σας δεν έχει επηρεαστεί από την πανδημία κορανοϊού, η διαπραγμάτευση των επαναλαμβανόμενων λογαριασμών σας, μπορεί να σας εξοικονομήσει πολλά χρήματα. Οι ευκολότεροι λογαριασμοί για διαπραγμάτευση, τείνουν να είναι η καλωδιακή τηλεόραση, το κινητό τηλέφωνο και η ασφάλιση αυτοκινήτων.

Επικοινωνήστε τηλεφωνικά με την εκάστοτε υπηρεσία για να είστε άμεσοι για το τι θέλετε να κάνετε. Μπορείτε να πείτε ότι σε μία ανταγωνιστική υπηρεσία, σας προσφέρουν το ίδιο πακέτο με 20% λιγότερο ποσό. Υπενθυμίστε ότι είστε πιστός πελάτης και ζητήστε μία καλύτερη τιμή. Το πιο πιθανό είναι, να σας εξυπηρετήσουν. Αν πάλι τυχαίνει να είστε πρόσφατος πελάτης, το αίτημα για μία καλύτερη προσφορά, μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την εταιρεία, να σας κρατήσει στο σταθερό της πελατολόγιο.

Εάν το εισόδημά σας έχει επηρεαστεί από τον κορονοϊό, φροντίστε να το διευκρυνίσετε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας σας, καθώς πολλές εταιρείες έχουν πρόσφατα αναπτύξει προγράμματα βοήθειας.

3. Αλλαγή παρόχων υπηρεσιών

Εάν δεν έχετε επιτυχία στις διαπραγματεύσεις, κάντε κάποια έρευνα σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μεταβείτε σε έναν άλλο πάροχο κινητής τηλεφωνίας αν δείτε ότι έχει μία καλύτερη προσφορά για εσάς.

Εάν υπάρχουν περισσότεροι από ένας πάροχοι καλωδιακής ή διαδικτύου, εξετάστε το ενδεχόμενο να μεταβείτε σε έναν που θα σας προτείνει ένα πακέτο που να τα περικλείει όλα.

4 Περιορίστε τις διαδικτυακές δαπάνες

Μόλις μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα πάγια έξοδα, εστιάστε στη διατήρηση των δαπανών σας. Περιορίστε όσο το δυνατό περισσότερο, τις διαδικτυακές αγορές σας. η ευκολία που μπορει να γίνει μία παραγγελία, οι χαμηλές τιμές και η άμεση αποστολή στην πόρτα του σπιτιού σας, είναι σίγουρα ένα μεγάλο δέλεαρ.

Ακόμα όμως και αυτά τα μικροέξοδα, αν προστεθούν στα συνολικά του μήνα, θα διαπιστώσετε ότι μία μεγάλη εκροή χρημάτων, οφείλεται σε αυτές τις αγορές. Επομένως, απο τη στιγμή που γνωρίζετε ποιο είναι πλέον το μηνιαίο εισόδημα σας και τα πάγια έξοδα σας, μπορείτε να έχετε μία ξεκάθαρη εικόνα για το ποια είναι τα έσοδα.

Ανάλογα με το ποσό που σας περισσεύει, ορίστε εσείς ποιο είναι το όριο των διαδικτυακών αγορών σας που δεν θα πρέπει να υπερβείτε. Μέσα σε αυτά τα έξοδα, καλό θα ήταν να συμπεριλάβετε και αυτά που ξοδεύετε κάθε μήνα για τα απαραίτητα του σπιτιού.

Η τακτική αυτή θα σας βοηθήσει να έχετε τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών σας και συνιστάται όχι μόνο για αυτή τη δύσκολη περίοδο, αλλά και για όταν επιστρέψουμε στους φυσιολογικούς ρυθμούς. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα να καταφέρετε με τον καιρό να αποταμιεύσετε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Η αλλαγή των δαπανών σας μοιάζει πολύ με την αδράνεια. Το πιο δύσκολο κομμάτι, είναι να καθιερώσετε αυτή την αλλαγή. Ίσως αυτή, είναι και η πιο κατάλληλη περίοδος για να το πετύχετε, μιας και οι συνθήκες κατά κάποιο τρόπο το απαιτούν.