Ψυχολογία

Πώς να φροντίσετε για την ψυχική υγεία του παιδιού σας κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Photo by Tim Bish on Unsplash

Τα παιδιά ίσως να έχουν παραγκωνιστεί μέσα στην όλη κρίση που έφερε η πανδημία. Οι γονείς κλήθηκαν ξαφνικά να αναλάβουν τη φροντίδα τους παράλληλα με την εργασία στο σπίτι. Επίσης η υγειονομική και οικονομική κρίση που προέκυψε,  έστρεψε το ενδιαφέρον των αρχών αλλά και των γονέων στην αποτελεσματικότερη διαχείριση τους, με αποτέλεσμα να μην τους δίνεται η απαραίτητη προσοχή.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι γονείς το επιδίωξαν. Αντίθετα στον όποιο διαθέσιμο χρόνο έχουν για να αφιερώσουν σε αυτά, κάνουν ό,τι μπορούν για να μην τους προκαλούν περαιτέρω ανησυχία, απασχολώντας τους δημιουργικά αλλά και δείχνοντας τους την αγάπη τους ώστε να νιώθουν ασφάλεια και χαρά.

Παρακάτω ακολουθούν 4 tips που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να φροντίσουν για την ψυχική υγεία των παιδιών τους εν μέσω πανδημίας, όπως προτείνουν οι ειδικοί.

Σύνδεση μυαλού και σώματος

Η σωματική δραστηριότητα, οι υγιείς διατροφικές συνήθειες και ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου είναι απαραίτητα για την ψυχική υγεία. Για να υποστηρίξετε το παιδί σας σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας, είναι να ακολουθήσετε μια σαφή ρουτίνα και ένα συνεπές πρόγραμμα ύπνου. Η έρευνα δείχνει ότι τα κακά πρότυπα ύπνου αποτελούν κεντρικό ζήτημα σε προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Ανάπτυξη ταυτότητας

Το σχολείο βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν μια αίσθηση ταυτότητας. Αυτό τους κάνει να αντιμετωπίζουν τους κοινωνικούς κανόνες και να δημιουργούν σχέσεις με άλλα παιδιά της ηλικίας τους, που στη συνέχεια επηρεάζουν την αίσθηση του εαυτού τους και της αυτοεκτίμησής τους.

Ωστόσο, η προσκόλληση γονέα-παιδιού, είναι η πιο σημαντική πηγή αυτοεκτίμησης και μια θετική αίσθηση του εαυτού του, όταν πρόκειται για την κοινωνική και συναισθηματική ευημερία του.

Οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τη συνομιλία με τα παιδιά τους, με το να είναι περίεργοι για τις απόψεις και τα ενδιαφέροντά τους. Η διατήρηση οικογενειακών στιγμών βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν μια ισχυρή αίσθηση του εαυτού τους, που προάγει την καλύτερη ψυχική υγεία.

Photo by Caleb Woods on Unsplash

Ρύθμιση συναισθημάτων

Η οικοδόμηση πρακτικών που επιτρέπουν στα παιδιά να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους και να κάνουν επιλογές για το πώς να τα  αντιμετωπίζουν είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη καλής ψυχικής υγείας.

Όταν τα παιδιά αντιμετωπίζουν άγνωστα συναισθήματα, τείνουν να ενεργούν με απροσδόκητους τρόπους που μπορεί να περιλαμβάνουν αϋπνία ή επιθετικότητα. Γι’ αυτό καλό είναι να ενθαρρύνονται τα σημεία δημιουργικής έκφρασης, όπως η τέχνη και η μουσική, καθώς μπορούν να υποστηρίξουν τη θετική συναισθηματική ανάπτυξη, τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας.

Αναγνωρίζοντας την αλληλεξάρτηση

Η κατανόηση ότι ανήκουν σε μια μεγαλύτερη κοινότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην ψυχική υγεία των παιδιών. Δυστυχώς, τα μέτρα φυσικής απόστασης μπορούν να διαταράξουν αυτήν την αίσθηση της κοινότητας, οπότε είναι σημαντικό για τους γονείς να δημιουργήσουν ευκαιρίες στα παιδιά, να εξετάσουν τα συναισθήματα των άλλων και να εξασκηθούν στην παροχή και στη λήψη συναισθηματικής υποστήριξης.

Εκτός όμως από όλα τα παραπάνω, είναι ζωτικής σημασίας να φροντίζετε τη δική σας ψυχική υγεία ως γονέας ή κηδεμόνας. Τα παιδιά καθρεφτίζουν τις συμπεριφορές σας, επομένως αν εσείς αντιμετωπίζετε προβλήματα, αυτά γίνονται αντιληπτά και περνούν στο παιδί.

Διαβάστε επίσης:

5 μύθοι που σχετίζονται με την ψυχική υγεία

Πώς θα καταλάβετε ότι ήρθε η στιγμή να κάνετε ένα διάλειμμα και να αφιερώσετε μια μέρα στην ψυχική σας υγεία

Ψυχική υγεία vs ψυχική δύναμη: Ποια είναι η διαφορά τους;

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση