ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να κρατήσετε την ψυχική σας δύναμη τους κρύους μήνες του lockdown

ψυχική δύναμη
Photo by freestocks on Unsplash

Οι περισσότεροι άνθρωποι ήδη αγωνίζονται να βρουν κίνητρα που θα τους κρατήσουν ενεργούς τους κρύους μήνες του χειμώνα, εν μέσω του lockdown. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να αποφύγουμε μια δύσκολη περίοδο.

Δείτε με ποιους τρόπους μπορούμε να βρίσκουμε κίνητρα για να έχουμε ακόμα ενδιαφέροντα και να μη χρειαστεί να βρεθούμε αντιμέτωπου με μια ψυχική εξάντληση.

Ασφάλεια και προστασία

Το πρώτο βήμα είναι να αντιμετωπιστούν τυχόν θεμελιώδεις ανησυχίες «το αν νιώθουμε ασφαλείς και προστατευμένοι», που μπορεί να μας έχει προκαλέσει η πανδημία, όπως για παράδειγμα το αν υπάρχει επάρκεια να ανταποκριθούμε οικονομικά στις υποχρεώσεις μας.

Αυτό είναι σημαντικό, επειδή είναι δύσκολο να δημιουργήσουμε εσωτερικά κίνητρα εάν αντιμετωπίζουμε βασικές ανησυχίες για την ασφάλεια και την προστασία.

Ο διαλογισμός, οι ασκήσεις με αναπνοές και οι σωματική άσκηση, μας παρακινούν να συνδεθούμε με το παρόν και με το περιβάλλον γύρω μας, ώστε να μην εκτροχιάζονται οι καταστροφικές μας σκέψεις.

Επίσης, η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης έχει να κάνει με το προσπαθούμε να βρίσκουμε το χρόνο για να παρατηρήσουμε τα πράγματα που μας ικανοποιούν και βελτιώνουν την ευημερία μας.

Αναλύστε τους στόχους σας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα στο να βρίσκουμε κίνητρα είναι να αναλύσουμε τους στόχους μας. Το κλειδί, επομένως, είναι να ερευνήσουμε πραγματικά γιατί θέλουμε να επιτύχετε κάποιο στόχο, καθώς αυτό μπορεί να δοκιμάσει τα κίνητρα πίσω από αυτόν.

Μια εξίσου καλή λύση είναι να χωρίσουμε τις εργασίες μας σε επι μέρους  που μπορούν να αντιμετωπιστούν σε βήματα διάρκειας 20 έως 30 λεπτών.

Αποκατάσταση

Στο τέλος της ημέρας, ειδικά τον χειμώνα, οι άνθρωποι τείνουν να αισθάνονται πιο εξαντλημένοι.

Οι δραστηριότητες που είναι αποκαταστατικές και ηρεμούν το νευρικό σύστημα, όπως τέντωμα, αναπνοή, ελαφριά γιόγκα ή ακόμη και 20 λεπτά περπάτημα, είναι αυτές που θα μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε.

Αντίθετα, η «παθητική ανάκαμψη» είναι πράγματα όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης και η κατανάλωση αλκοόλ. Οι συνήθειες αυτές, σύμφωνα με τους ειδικούς υποτίθεται ότι χαλαρώνουν αλλά αυτό δεν ισχύει  είπε ότι π από νευροβιολογικής απόψεως.

«Δραστηριότητα πρωτογενούς ροής»

Πρόκειται για μια δραστηριότητα στην οποία κάποιος βυθίζεται πλήρως ή βρίσκεται σε «κατάσταση ροής » και αισθάνεται ότι ο χρόνος περνά γρήγορα. Η δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι χόμπι όπως η κηπουρική, η ζωγραφική ή η άσκηση.

Και ενώ μπορεί να φαίνεται αντιφατικό σε μια εποχή κρίσης, όπως η πανδημία οι ειδικοί λένε ότι θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τον χρόνο να περάσει πιο γρήγορα και παραγωγικά.

Μια κατάσταση ροής προκαλεί την απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο ωθεί τις ορμόνες του στρες και ηρεμεί το νευρικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης:

5 μύθοι που σχετίζονται με την ψυχική υγεία

Πώς θα καταλάβετε ότι ήρθε η στιγμή να κάνετε ένα διάλειμμα και να αφιερώσετε μια μέρα στην ψυχική σας υγεία

Ψυχική υγεία vs ψυχική δύναμη: Ποια είναι η διαφορά τους;

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση