ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να σταματήσετε να σαμποτάρετε τον εαυτό σας στα επαγγελματικά σας

Υπάρχουν άτομα που πραγματικά είναι υπεύθυνα στη δουλειά τους και καλοί συνεργάτες, δίνουν πάντα τον καλύτερο τους εαυτό και όμως καταφέρνουν να στερούνται την επιτυχία τους.

Πάνω που όλα δείχνουν ότι πάνε καλά, σε μια κρίσιμη στιγμή, κάνουν ένα “στραβοπάτημα” με αποτέλεσμα χάνουν μια σημαντική προθεσμία, ή να κάνουν λάθη που δεν αρμόζουν στη συνολική τους απόδοση.

Τι φταίει όμως και σαμποτάρουν τον εαυτό τους;

Τα αίτια για υπονόμευση της σκληρής δουλειάς τους δεν είναι πάντα προφανή, αλλά υπάρχουν μερικοί τρόποι για να αναγνωρίσουν και να το σταματήσουν.

Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να θυμάστε σύμφωνα με τη Λόρα Γκάλαχερ, ψυχολόγο, ιδρύτρια και CEO, thw Gallaher Edge, μιας συμβουλευτικής εταιρείας ηγετικής και επιστημονικής συμπεριφοράς.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Πώς να το αναγνωρίσετε

Ο τρόπος με τον οποίο ασχολούμαστε με αυτο-σαμποτάζ μπορεί να λάβει διάφορες μορφές. Μπορεί να εμφανίζεται στην άμυνα και τη φυσιολογική απόκριση, που προκαλεί μια αμυντική κατάσταση.

Συνηθίζεται για τα άτομα που σαμποτάρουν τον εαυτό τους, να εμπλέκονται σε αρνητικές αλληλεπιδράσεις στο γραφείο, όπως αρνητικές συνομιλίες, να τους συμπεριφέρονται άσχημα οι συνεργάτες τους, με αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωποι μόνο με αρνητικές συνέπειες.

Η απεμπλοκή και η αναβλητικότητα σε καταστάσεις που τους θίγουν προσωπικά και επαγγελματικά, υποδηλώνουν ένα είδος “παραίτησης”, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό προστατεύουν τον εαυτό τους. Με το να αποσύρονται από αυτές τις καταστάσεις σκεπτόμενοι “δεν θα ασχοληθώ άλλο”, μπορεί να γίνουν πιο απρόσεκτοι και επιρρεπείς σε λάθη ή υπάρχει το ενδεχόμενο να φαίνεται σαν να αγνοούν σκόπιμα τις καλοπροαίρετες συμβουλές.

Η συμπεριφορά αυτο-σαμποτάζ μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ενός πιο σοβαρού ζητήματος όπως η εξάντληση ή η κατάθλιψη, οπότε φροντίστε να εξετάσετε εάν το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Πώς να το αποτρέψετε

Η πρόληψη του αυτο-σαμποτάζ ξεκινά με την αυτογνωσία. Αναπτύξτε συνήθειες που υποστηρίζουν τις συμπεριφορές και τα επιτεύγματα που θέλετε στη ζωή σας. Αν παρατηρήσετε ότι υπονομεύουν τους στόχους σας, τότε κάντε μια ειλικρινή συζήτηση με τον εαυτό σας. Στο σημείο αυτό δεν σημαίνει ότι οι αρνητικές σκέψεις που περνούν από το μυαλό σας ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Γι’ αυτό καλό είναι να σκεφτείτε με ήρεμο μυαλό και να είστε όσο πιο αντικειμενικοί γίνεται.

Αν αυτό σας δυσκολεύει, μπορείτε να ζητήσετε από ένα άτομο της εμπιστοσύνης σας να επισημάνει τα θετικά και τα αρνητικά σας σημεία.

Διαβάστε επίσης:

3 tips για να διαχειρίζεστε καλύτερα το χρόνο κατά τη διάρκεια της τηλεργασίας

Γιατί προωθούνται επαγγελματικά οι τοξικοί άνθρωποι

4 σημάδια ότι έχετε ένα τοξικό αφεντικό

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση