Οποιαδήποτε δουλειά μπορεί να γίνει ιδιαίτερα απαιτητική, όταν μας ανατεθεί ένας επιπλέον όγκος εργασίας, ή ένα συγκεκριμένο project, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Ειδικά από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά, η πίεση, το άγχος και η αβεβαιότητα, έχουν εξαντλήσει τα ψυχικά αποθέματα πολλών από εμάς, καθιστώντας αδύνατο, το να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας.
Παρόλα αυτά όμως, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να μην χάσει τον έλεγχο διατηρώντας σε φυσιολογικά επίπεδα το άγχος.
Δείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την κόπωση, όταν ήδη νιώθετε ότι οι δυνάμεις σας εγκαταλείπουν:
Μικρά βήματα:
Το κίνητρό σας είναι πιο ισχυρό, όταν ορίζετε έναν στόχο που ξέρετε ότι μπορείτε να πετύχετε. Η αυτοπεποίθηση και η περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, πηγάζουν ακριβώς από αυτό. Όμως, όταν καλείστε να ολοκληρώσετε κάτι μεγάλο, μπορεί να φαίνεται απρόσιτο. Το μυστικό σε αυτό, είναι να αποδομήσετε, όλη την εργασία και να τη χωρίσετε σε μικρότερα κομμάτια. Πετυχαίνοντας ένα βήμα τη φορά, θα σας βοηθήσει να φτάσετε συντομότερα στην επιτυχία.
Πρόοδος όχι τελειότητα
Η επιτυχία σε οποιοδήποτε μεγάλο έργο δεν απαιτεί από την αρχική προσπάθεια να είναι άψογη. Θα υπάρχει χρόνος και συχνά βοήθεια από άλλα άτομα, για να διασφαλιστεί ότι τα σημαντικά προβλήματα θα επιλυθούν αργότερα. Το κυριότερο είναι να μην αφήσετε τον φόβο ότι αυτό πάνω στο οποίο εργάζεστε σήμερα είναι ατελές.
Bρείτε μία ομάδα
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πιθανότατα εργάζεστε από το σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθείτε μόνοι, ακόμα κι αν μοιράζεστε το χώρο σας με άλλα άτομα που εργάζονται σε διαφορετικά έργα.
Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα, ακόμα και οι πιο εσωστρεφείς και επιθυμούν να βρίσκουν τρόπους συνεργασίας για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η εργασία από ένα γραφείο είναι ισχυρή. Όλοι συνεργάζονται προς ένα κοινό σύνολο στόχων. Το περιβάλλον γραφείου μπορεί να σας παρακινήσει να εργαστείτε επειδή αισθάνεστε σαν μέλος της ομάδας, ακόμα κι αν δεν μιλάτε πραγματικά με κανέναν.
Στο περιβάλλον εργασίας-από-σπίτι, σκεφτείτε να βρείτε μια ομάδα ατόμων με την οποία μπορείτε να εργαστείτε ουσιαστικά. Ανοίξτε μια συνεδρία Zoom με μερικούς συναδέλφους και συζητήστε τα τρέχον ζητήματα της δουλειάς. Η επικοινωνία κάνει πάντα καλό στην ψυχολογία.
Δραστηριοποιηθείτε
Όταν νιώθετε ότι ένα σημείο «κολλάει» και δεν πάει παρακάτω, τότε το καλύτερο είναι να το αφήσετε λίγο στην άκρη και να συνεχίσετε το έργο σας. Μερικές φορές, όταν δυσκολευόμαστε αρκετά δεν χρειάζεται να πιέζουμε τον εαυτό μας γιατί θα καταφέρουμε να έχουμε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Σε περίπτωση που βρίσκεστε σε ένα σημείο έντονης κούρασης, προτιμήστε να επικεντρωθείτε σε κάτι πιο απλό και επιστρέψτε στο πρόβλημα όταν το μυαλό σας θα είναι πιο καθαρό.
Διαβάστε επίσης:
Με ποιες τεχνικές θα καταλάβετε αν σας λένε ψέματα σε μία συνέντευξη;
5 ψέματα που μας λέει το μυαλό και εμείς τα πιστεύουμε
Μην αποχωρήσετε από μία συνέντευξη αν δεν κάνετε πρώτα 4 βασικές ερωτήσεις
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση