Ψυχολογία

Πώς να βοηθήσετε τη μνήμη σας όταν κυριεύεστε από το άγχος

Photo by LOGAN WEAVER on Unsplash

Αν έχετε διαπιστώσει ότι τον τελευταίο καιρό ξεχνάτε εύκολα και δεν είστε συγκεντρωμένοι σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας σας, τότε προτού ανησυχήσετε ότι πάσχετε από κάποια ασθένεια, αναρωτηθείτε πόσο αγχωμένοι είστε.

Το άγχος, είναι μία σοβαρή αιτία, που μπορεί να προκαλέσει ομίχλη εγκεφάλου, άρα και απώλεια μνήμης και συγκέντρωσης. Επομένως, ο λόγος για τον οποίο «πιάνετε» τον εαυτό σας πολλές φορές αφηρημένο, ίσως να οφείλεται σε αυτό.

Οι ειδικοί, προτείνουν ορισμένες τεχνικές με στόχο να μείνετε προσηλωμένοι στην εργασία σας, ειδικά πάνω σε μία κρίση άγχους, που θέτει σε κίνδυνο την παραγωγικότητα σας. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

Βρείτε τον τρόπο που βολεύει εσάς να διαχειριστείτε το μνημονικό σας

Ο κάθε άνθρωπος, έχει αναπτύξει τον δικό του τρόπο μάθησης και μνήμης. Κάποιοι αισθάνονται ότι πρέπει να πούνε κάτι δυνατά για να το θυμούνται. Άλλοι, προτιμούν να το γράψουν, διότι είναι οπτικοί τύποι. Επομένως δεν έχει σημασία το μέσο που χρησιμοποιεί κάποιος για να έχει ένα καλύτερο μνημονικό, αρκεί να είναι αποτελεσματικό για εκείνον.

Η επανάληψη είναι το κλειδί

Όσο περισσότερες φορές αναπαράγετε κάτι, τόσο πιθανότερο είναι να το θυμάστε. Η βραχυπρόθεσμη μνήμη, διαρκεί μόλις 30 δευτερόλεπτα. Η επανάληψη, θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μακροπρόθεσμες αναμνήσεις. Αυτό σημαίνει ότι  θα θυμάστε σημαντικές λεπτομέρειες, που αφορούν τη δουλειά σας. Από μια προθεσμία που είναι για την επόμενη εβδομάδα, το όνομα κάποιου νέου σας συνεργάτη, μέχρι και τον μεγάλο όγκο εργασίας που έχετε να διεκπεραιώσετε στα επαγγελματικά σας αλλά και στο σπίτι.

Ίσως να φαίνεται κάπως ανόητο να σημειώνετε τα πάντα ή να λέτε κάτι στον εαυτό σας 10 φορές καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, όμως αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται οποιαδήποτε συνήθεια, όπως αυτή.

Αποφύγετε τους περισπασμούς

Οι περισπασμοί, δεν εμποδίζουν μόνο τη συγκέντρωση αλλά και τη μνήμη. Μια βασική στρατηγική είναι να θέσετε όρια στη χρήση του κινητού σας. Μελέτες δείχνουν ότι η χρήση του διαδικτύου μειώνει την προσοχή και η μνήμη γίνεται χειρότερη. Άρα αν επιβάλλετε στον εαυτό σας κάποιον περιορισμό στη χρήση του, είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσετε κάποια βελτίωση.

Μια άλλη στρατηγική είναι να περιορίσετε στον βαθμό τον οποίο μπορείτε, να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, διότι έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει αρνητικά τη διατήρηση της μνήμης.

Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας

Η απώλεια μνήμης που σχετίζεται με το άγχος είναι αναστρέψιμη , πράγμα που σημαίνει ότι η μείωση του στρες θα έχει ως αποτέλεσμα να σας βοηθήσει να επιστρέψετε στο φυσιολογικό. Δεδομένου ότι όλοι περνούν διαστήματα με υψηλό άγχος και στρες, είναι καλό να μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας. Αντιθέτως προσπαθήστε να ανακαλύψετε τις αιτίες που σας το προκαλούν ώστε να τις αντιμετωπίσετε.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς επηρεάζει η ημικρανία την ψυχολογια

3 Tips για να αγαπήσετε το σώμα σας

9 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις διατροφικές διαταραχές