Η δεινή θέση που βρίσκεται κάποιος όταν απολύεται, ή όταν για οποιοδήποτε λόγο αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη δουλειά του, είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί.
Ανεξάρτητα από την κρίση που έφερε ο κορονοϊός, το προσωπικό αυτό αδιέξοδο, βρίσκει πολλούς αντιμέτωπους μαζί του. Τα συναισθήματα που προκαλεί, είναι συνήθως ο θυμός, ο φόβος, άγχος, ανηυσυχία και άλλα πολλά αρνητικά. Το ζητούμενο είναι όμως να μην διατηρείται μία παθητική στάση απέναντι τους.
Η ειδικός ψυχολόγος Tara Brach δίνει μερικές ιδέες και τρόπους αντιμετώπισης που δρουν σαν σανίδα σωτηρίας όταν νιώθετε ότι χάνετε τη γη κάτω από τα πόδια σας:
Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:
Ξεκινήστε με το να αναγνωρίσετε ότι όντως υπάρχει πρόβλημα. Μην προσπαθήσετε να υποκριθείτε πως δεν είναι κάτι σημαντικό. Αποδεχτείτε το και αφήστε το να εκδηλωθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να χαθείτε στα συναισθήματά σας (αν το κάνετε αυτό εντάξει), αλλά το θεωρήσετε σαν έναν δείκτη, που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει μέσα σας.
Το επόμενο βήμα, είναι να πάψετε να είστε αυστηροί με τον εαυτό σας. Για να καταλάβετε το μέγεθος της «αυτό-τιμωρίας», είναι να σκεφτείτε πώς θα μιλούσατε με έναν φίλο, αν σας ανακοίνωνε ότι απολύθηκε ή ότι αναγκάζεται να παραιτηθεί από την δουλειά του.
Η αλήθεια είναι συχνά πιο στοργική και ευγενική, από όλα όσα θα λέγατε στον εαυτό σας.
Βρείτε τι είναι αλήθεια για αυτό που θέλετε
Σε μια κατάσταση πανικού, υπάρχει μια κίνηση για οποιαδήποτε επόμενη δουλειά μπορεί να προκύψει. Αυτή λέγεται εκκαθάριση.
Εάν κάνατε ήδη κάτι που πραγματικά απολαύσατε, παραμένει ξεκάθαρο τι είναι στην καρδιά σας να ακολουθήσετε. Αλλά αν όχι, εδώ είναι μια ευκαιρία για εσάς να κάνετε μια αλλαγή σε μια νέα δουλειά ή καριέρα που είναι πιο ευθυγραμμισμένη με εσάς και τι θα απολαύσετε και θα βρείτε ικανοποιητικό.
Μάθετε πώς να είστε ευέλικτοι στην αβεβαιότητα
Εάν τα οικονομικά σας ή άλλοι παράγοντες απαιτούν να αναλάβετε μία δουλειά νωρίτερα από κάποια άλλη που θα σας ικανοποιούσε περισσότερο αργότερα, τότε φυσικά αναλάβετε τη δουλειά.
Είναι μια προσωπική απόφαση, αλλά στο βαθμό που μπορείτε άνετα να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να εξερευνήσετε τις δυνατότητες σας. Αυτό θα σας δώσει περισσότερες πιθανότητες να προσγειωθείτε σε μια δουλειά που πραγματικά επιθυμείτε.
Το μυαλό έχει την τάση να προκαλεί το δράμα του «τι θα συμβεί στο τέλος», όμως θυμηθείτε ότι ο φόβος αφορά το μέλλον. Γι’ αυτό, μείνετε στο παρόν για να σχεδιάσετε με ηρεμία και καθαρή σκέψη τα επόμενα βήματα σας, που θα σας οδηγήσουν σε μεγαλύτερη επιτυχία.
Διαβάστε επίσης:
Τι σχέση έχει η προσωπικότητα με την εντύπωση που έχουμε για την εικόνα μας;
Μην αποχωρήσετε από μία συνέντευξη αν δεν κάνετε πρώτα 4 βασικές ερωτήσεις
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση