Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, όταν συναντούμε ένα εμπόδιο ή βιώνουμε μια αποτυχία, συχνά ακούμε τη συμβουλή «μην τα παρατάς ποτέ».
Έτσι έχουμε μάθει από μικροί. Αυτό μας έλεγαν πάντα οι γονείς μας, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Αυτή τη φράση χρησιμοποιούν οι φίλοι για να μας εμψυχώσουν.
Στην πραγματικότητα όμως, όσο και αν νομίζουμε ότι μας δίνει δύναμη, δεν αποκλείεται να μας βλάπτει υποσυνείδητα.
Ο Οζάν Βάρολ, επιστήμονας πυραύλων που έγινε καθηγητής νομικής και συγγραφέας βιβλίων με στρατηγικές για την καινοτομία της σκέψης, εξηγεί στο nextbigideaclub, γιατί η συμβουλή αυτή, δεν κάνει καλό σε κανέναν.
Ο λόγος είναι ένας. Η φράση αυτή τις περισσότερες φορές παρερμηνεύεται και μας κάνει να προσκολλούμε σε κάτι που έχει ξεπεράσει τον σκοπό του.
Σαφώς και δεν κάνει καλό να εγκαταλείπετε τον στόχο σας, απλά και μόνο επειδή τα πράγματα έγιναν δύσκολα ή επειδή αποτύχατε κάποιες φορές.
Όμως, ορισμένοι άνθρωποι έχουν την τάση να επιμένουν όταν χρειάζεται όντως να σταματήσουν.
Η επαναλαμβανόμενη αποτυχία μπορεί να σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνετε αυτό που τόσο επιμένετε. Η διαρκής αντίσταση και η αναβλητικότητα, μπορεί να σημαίνει ότι αυτό που επιχειρείτε δεν είναι το κατάλληλο για εσάς.
Ο ίδιος δίνει ένα βιωματικό παράδειγμα λέγοντας ότι εγκατέλειψε την καριέρα του στην αποστολή εξερεύνησης του Άρη και την επιστήμη των πυραύλων. Ακολούθησε τη νομική σχολή και αφού ασκούσε για κάποια χρόνια τη δικηγορία, αποφάσισε ότι έπρεπε να σταματήσει και να ασχοληθεί με τη συγγραφή.
Εγκατέλειψε πράγματα που διαπίστωσε ότι τελικά δεν του άρεσαν και δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες του.
Λέει επίσης ότι πολλές φορές η απόφαση να τα παρατήσουμε, είναι πιο δύσκολη από το να επιμείνεις σε κάτι. Αυτό που εμποδίζει είναι το εγώ μας. Εάν για παράδειγμα αφήσουμε πίσω την καριέρα μας για μια νέα αρχή σε άλλο αντικείμενο, ποια θα είναι η ταυτότητα μας; Τι θα μας ορίζει;
Άλλες φορές, πάλι δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στο χρόνο, την προσπάθεια ή τα χρήματα που επενδύσαμε για να κάνουμε κάτι, οπότε γίνεται ακόμη πιο δύσκολο να το αφήσουμε. Αυτό ισχύει και για μια προβληματική σχέση.
Αν όμως όντως επιθυμούμε να απελευθερώσουμε τον εαυτό μας από κάτι που γίνεται εμμονή, η λύση είναι να σκεφτούμε ψύχραιμα, ρεαλιστικά και αντικειμενικά.
Όταν προσκολλάμε σε ένα πράγμα, χάνουμε την ευκαιρία για κάτι άλλο καλύτερο για εμάς. Εάν διατηρείτε μια αδιέξοδη δουλειά που χαλά την ψυχή σας, δεν θα βρείτε την καριέρα που σας δίνει χαρά και νόημα.
Εάν συνεχίζετε να επιδιώκετε μια δυσλειτουργική σχέση επειδή, παρά όλες τις αποτυχίες, είστε ακόμα πεπεισμένοι ότι μπορείτε να «διορθώσετε» το άλλο άτομο, δεν θα βρείτε μια σχέση που θα σας ολοκληρώσει.
Ο λόγος που πολλοί επιμένουν σε κάτι, είναι στην πραγματικότητα ο φόβος της απώλειας.
Αλλά υπάρχει μια άλλη ερώτηση που οφείλουμε να κάνουμε στον εαυτό μας είναι: Τι θα κερδίσω εάν το αφήσω αυτό;
Ίσως λοιπόν να ήρε η στιγμή να ξεχάσουμε τη φράση «μην εγκαταλείπετε ποτέ, γιατί μερικές φορές αυτή η διακοπή μπορεί να είναι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να χαρίσουμε στον εαυτό μας.
Διαβάστε επίσης:
Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζεται η μοναξιά
Ψυχική υγεία vs ψυχική δύναμη: Ποια είναι η διαφορά τους;
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση