Ψυχολογία

Ψυχική υγεία vs ψυχική δύναμη: Ποια είναι η διαφορά τους;

Photo by Omid Armin on Unsplash

Για να καταλάβετε καλύτερα τη διαφορά μεταξύ της ψυχικής υγείας και της ψυχικής δύναμης, η καλύτερη προσέγγιση είναι να τα σκεφτείτε από την άποψη της σωματικής υγείας και της δύναμης.

Η ψυχική υγεία είναι η συνολική διαδικασία του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου. Από την άλλη, η ψυχική δύναμη είναι η ικανότητα αντιμετώπισης οποιωνδήποτε δύσκολων καταστάσεων.

Ωστόσο, μπορείτε να χτίσετε την ψυχική σας δύναμη για να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία. Για να το πετύχετε αυτό, υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις που χτίζουν τη διανοητική δύναμη, κάτι που μπορεί τελικά να σας κάνει πιο ισχυρούς.

Διαφορά μεταξύ ψυχικής υγείας και δύναμης:

Τι είναι η ψυχική δύναμη;

Είναι η ικανότητα να αντιμετωπίζετε τα αρνητικά συναισθήματα με υγιή τρόπο Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τα κατανοείτε και να γνωρίζετε πότε είναι ώρα να ασχοληθείτε με αυτά ή να κάνετε κάποιο βήμα προς τα πίσω.

Τι είναι η ψυχική υγεία;

Είναι η συνολική κατάσταση της γνωστικής σας ευεξίας και η παρουσία ή απουσία, ενός ζητήματος ψυχικής υγείας.

Υπάρχουν τρία μέρη της ψυχικής δύναμης:

Σκέψη– Είναι η ικανότητα να σκεφτόμαστε ορθολογικά και να αναγνωρίζουμε τα παράλογα πράγματα. Για να το πετύχετε καλό θα ήταν να γίνεστε υπερβολικά αυστηροί με τον εαυτό σας. Δείξτε του λίγη καλοσύνη και θα διαπιστώσετε σύντομα τη διαφορά.

Αποδοχή– είναι η δύναμη της αποδοχής των συναισθημάτων σας και όχι η άρνησή τους. Σας βοηθά να τα επεξεργαστείτε και να τα αντιμετωπίσετε, όπως και να τα διαφοροποιήσετε μεταξύ τους.

Δράση – Είναι η ικανότητα να δράσετε σωστά την κατάλληλη στιγμή. Μπορεί να εργάζεστε όμως ακόμα και μετά από μια εξαντλητική μέρα καλό θα ήταν να φροντίσετε τον εαυτό σας.

Πώς να χτίσετε την ψυχική δύναμη;

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να ενισχύσετε τη διανοητική σας δύναμη:

Γνωστικές ασκήσεις

Γράψτε για ό,τι είστε ευγνώμονες στη ζωή σας– Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενεργοποιήσετε και να ενισχύσετε τις θετικές σκέψεις.

Συζητήστε για τον εαυτό σας όπως θα κάνατε με έναν αξιόπιστο φίλο – Αυτό μπορεί να σας φαίνεται τρελό, αλλά είναι ένας καλός τρόπος να δείξετε συμπόνια στον εαυτό σας και να συνειδητοποιήσετε τα εσωτερικά σας συναισθήματα.

Σκεφτείτε θετικά – Όταν αισθάνεστε ότι όλα θα πάνε στραβά, προσπαθήστε να σκεφτείτε λόγους για τους οποίους μπορεί να κάνετε λάθος.

Συναισθηματικές ασκήσεις

-Παρατηρήστε τα συναισθήματά σας και προσπαθήστε να τα εξορθολογήσετε.

-Αντί να σκέφτεστε για τα αρνητικά συναισθήματα όλη την ώρα, κάντε έναν σύντομο περίπατο, κάντε μια κουβέντα ή διαβάστε ένα βιβλίο. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποφεύγετε τα συναισθήματά σας, αλλά αυτό θα σας ανακουφίσει από τα αρνητικά συναισθήματα.

-Κάντε τακτικά ασκήσεις βαθιάς αναπνοής.

Δραστηριότητες

-Συμμετέχετε σε χόμπι που θέλετε να απολαύσετε.

-Προγραμματίστε τακτικά μια υγιή συνήθεια που θα σας ηρεμήσει, όπως να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο πριν από το κρεβάτι, διαλογισμό το πρωί, να περπατήσετε μετά το δείπνο κλπ.

Διαβάστε επίσης:

Η καραντίνα θα περάσει πιο εύκολα αρκεί να κάνουμε ένα απλό πράγμα

Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζεται η μοναξιά

Ποια test περνάτε μέσα από μία συνέντευξη χωρίς να το καταλάβετε

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση