Ψυχολογία

Σε ποια ηλικία οι γυναίκες κερδίζουν τα μέγιστα ποσά από τον μισθό τους;

Photo by Tima Miroshnichenko from Pexels

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη της «TotalJobs», οι γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταφέρνουν να φτάσουν στις μέγιστες απολαβές από τον μισθό τους στην ηλικία των 40 ετών, τέσσερα χρόνια νωρίτερα από ό, τι οι άνδρες. Αυτό δείχνει ότι από αυτή την ηλικία και έπειτα δεν έχουν πολλά περιθώρια να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Στην ηλικία των 21 ετών, οι μέσες αποδοχές των γυναικών είναι υψηλότερες από τους άνδρες, αλλά μετά από αυτό το όριο, τα κέρδη των ανδρών αρχίζουν σταδιακά να ξεπερνούν αυτά των γυναικών. Η έρευνα από την «Totaljobs», ανακάλυψε επίσης ότι τα «μέγιστα κέρδη» των ανδρών θα ήταν κατά 8.000 λίρες υψηλότερα.

Αυτό το χάσμα στις αμοιβές δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η φροντίδα των παιδιών και η έλλειψη ευέλικτων δομών εργασίας που μπορούν να βοηθήσουν τις εργαζόμενες μητέρες να σταδιοδρομήσουν, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις προοπτικές σταδιοδρομίας των γυναικών.

«Το απόγειο της καριέρας ενός ατόμου επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως το φύλο, η περιοχή, η ηλικία, η εκπαίδευση και η εμπειρία», λέει ο Τζον Γουίλσον, Διευθύνων Σύμβουλος της TotalJobs.

Ωστόσο το φύλο φαίνεται να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για τους μισθούς. Σύμφωνα με τον Γουίλσον, οι εργαζόμενοι συχνά ακολουθούν διαπραγματεύσεις για τους μισθούς χωρίς να γνωρίζουν πραγματικά τι είναι δίκαιο και τι αξίζουν.

Οι προσδοκίες που έχουν οι γυναίκες για τους μισθούς, είναι αρκετά χαμηλότερες από αυτές που έχουν οι άντρες, που ζητούν κατά μέσο όρο 29% περισσότερα από τα αντίστοιχα των γυναικών, όταν ξεκινούν τη δουλειά σε μια νέα θέση.

Όμως παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες μπορούν να λάβουν το ίδιο ποσό αύξησης στο μισθό τους, αυτό είναι λιγότερο από τους άντρες.

Αν και έχουν θεσπιστεί νόμοι σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο για να καλυφθεί το χάσμα των φύλων – η διαφορά στις αμοιβές παραμένει στο 15,5 %.

Η λύση που προτείνει ο Γουίλσον, είναι να δεσμευτούν πραγματικά οι εργοδότες ότι θα πάρουν πρωτοβουλίες, όπως οι έλεγχοι για δίκαιη αμοιβή.

Επιμένει ότι «η διαφάνεια στις αμοιβές και τα μπόνους, καθώς και η εξάλειψη τυχόν προκαταλήψεων, που μπορούν να επηρεάσουν τις πιθανότητες ενός ατόμου για μια καλή πορεία σταδιοδρομίας» θα βοηθούσε τις γυναίκες να κερδίσουν υψηλότερους μισθούς.

Διαβάστε επίσης:

4 τρόποι να γεφυρώσετε το χάσμα των φύλων στο χώρο εργασίας

Η Adobe κλείνει το μισθολογικό χάσμα: Το 99% των γυναικών αμείβεται ισάξια με τους άνδρες

«Ποινή μητρότητας»: Ο όρος που περιγράφει το τίμημα της μητρότητας στην εργασία

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση