Η συμβατική ψυχολογία επικεντρώνεται εδώ και πολύ καιρό στην επίδραση των τραυματικών γεγονότων στο μυαλό και τη σκέψη μας. Όμως τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, υπήρξε μια αλλαγή στη μελέτη του τρόπου με τον οποίο το τραύμα επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής ενός ατόμου (συμπεριλαμβανομένου, αλλά όχι απαραίτητα, του σώματος).
Σε μια συνέντευξη στο FIT , η Νέχα Μπατ, κλινική θεραπεύτρια, περιγράφει αυτό το αποτέλεσμα ενός τραύματος στο σώμα και τις σχέσεις, χρησιμοποιώντας μια αναλογία:
«Φανταστείτε ότι έχετε οργανώσει το δωμάτιό σας και έχετε πολλά ντουλάπια όπου όλα τα πουκάμισα και τα παντελόνια σας είναι οργανωμένα. Τότε βγαίνετε έξω για λίγο και όταν επιστρέψετε, κάποιος έχει σκορπίσει τα ρούχα σας σε όλο το πάτωμα, τα φωτιστικά στα κομοδίνα έχουν διαφορετικό χρώμα, ή ίσως είναι σπασμένα και έχει προκληθεί μεγάλη ζημιά.
Αυτό συμβαίνει συνήθως στον εγκέφαλο σε ένα τραυματικό συμβάν. Αισθανόμαστε εκτός ελέγχου γύρω από τον τρόπο που έχουμε οργανώσει το δικό μας σύστημα. Όταν βιώνουμε ένα τραύμα, νιώθουμε αυτήν την αίσθηση αποδιοργάνωσης και χάους στο συναισθηματικό και στο πνευματικό “σώμα” και σε όλους τους διαφορετικούς τομείς της ζωής μας.
Τραύμα και οικειότητα
Η κυματιστή επίδραση που έχει ο τρόπος με τον οποίο το τραύμα αλλάζει το “σώμα” μας, αντικατοπτρίζει την οικειότητα και τις σχέσεις με το άλλο άτομο που μπαίνει και κοιτάζει το «αποδιοργανωμένο δωμάτιό μας»: «Για πολλούς ανθρώπους, η καθιέρωση οικειότητας μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη, γιατί είναι σαν να προσκαλούμε ένα άλλο άτομο σε αυτό το αποδιοργανωμένο δωμάτιο. Υπάρχει μεγάλη ντροπή να δείξουμε αυτά τα ρούχα που είναι διασκορπισμένα. Δεν ξέρετε πώς αισθάνεστε όταν αγγίζετε σε ένα συγκεκριμένο σημείο. ”
«Για ποιο λόγο χρησιμοποιούμε το σώμα; Για το σεξ και την ευχαρίστηση. Στην περίπτωση ενός τραύματος, υπάρχει ήδη ένας αποδιοργανωμένος τρόπος να κατανοήσουμε τον κόσμο και στη συνέχεια ένα άλλο άτομο έρχεται να αγγίζει τα βασικά σας σημεία στη σεξουαλικότητα. Αυτό μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό και να προκαλεί “, εξηγεί.
«Στη θεραπεία τραύματος, εργαζόμαστε με τη βασική αιτία. Τι συνέβη στα 6 και στα 12 χρόνια και τι συμβαίνει τώρα στα 32 όταν είστε παντρεμένοι και ζείτε με τον σύντροφό σας και δεν ξέρετε γιατί κλαίτε κάθε φορά που κάνετε σεξ. ”
Όσον αφορά τη θεραπεία, υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις που μπορούν να ακολουθήσουν οι θεραπευτές. «Υπάρχουν οι πνευματικές πτυχές του. Μερικοί άνθρωποι είναι θρησκευόμενοι και χρησιμοποιούν τη θρησκεία για να καλύψουν αυτήν την ανάγκη. Κάποιοι, είναι πιο διανοούμενοι και διαβάζουν βιβλία ή κρατούν ημερολόγιο. Άλλοι είναι πιο πρακτικοί και τους αρέσει να μιλούν σε άλλα άτομα για το τραύμα τους. Αυτό που κάνει λοιπόν η θεραπεία τραύματος και η θεραπεία τραύματος με επίκεντρο το φύλο, είναι ότι συγκεντρώνει αυτά τα στοιχεία σε ένα είδος συστήματος πλαισιώνοντας μια ασφαλή θεραπευτική σχέση μεταξύ του θεραπευτή και του πελάτη».