Το αλκοόλ, αποτελεί για πολλούς κομμάτι της διασκέδασης, αλλά και το κατάλληλο μέσο για να χαλαρώσουν από το άγχος και τη στεναχώρια. Η πανδημία, είχε σοβαρό αντίκτυπο και σε αυτό το κομμάτι καθώς το μεγάλο διάστημα της καραντίνας και του lockdown, φάνηκε να άλλαξε τις συνήθειες του κόσμου.
Το αίσθημα της αβεβαιότητας και ο φόβος, ήταν δύο λόγοι για τους οποίους κατανάλωσαν περισσότερο αλκοόλ, σύμφωνα με έρευνες.
Όπως αποδείχθηκε, οι πωλήσεις αλκοόλ στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 34,2% την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ μια άλλη μελέτη σε 1.158 νοικοκυριά από το Αυστραλιανό Γραφείο Στατιστικής, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται σε αυτό το είδος δεδομένων.
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όταν πίνουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μία συναισθηματική κατάσταση, εξοικειωνόμαστε στην ιδέα, ότι αυτός είναι ένας μηχανισμός στρατηγικής αντιμετώπισης. Επομένως χωρίς καν να το αντιληφθούν, καταλήγουν να πίνουν περισσότερο. Αυτό επιβεβαιώνουν οι ειδικοί, οι οποίοι αναφέρουν ότι πολλοί που απολάμβαναν ένα μπουκάλι κρασί την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της καραντίνα το πίνουν σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα.
Έτσι εξηγείται και η αύξηση στη ζήτηση φθηνότερου αλκοόλ. Επίσης τονίζουν και το μάρκετινγκ που χρησιμοποιούν οι εταιρείες ποτών, οι οποίες εδώ και πολλά χρόνια περνούν το μήνυμα, ότι μία γεμάτη μέρα, κλείνει πάντα πιο ήρεμα με τη συντροφιά ενός ουίσκι ή μιας βότκας.
Οι γυναίκες, σε όλο το διάστημα που μεσολάβησε, παρατηρήθηκε ότι πίνουν πιο κοινωνικά από τους άντρες. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι συναντιούνται σε φίλες τους για να πιουν με τρόπο που οι άντρες δεν το κάνουν.
Τα στερεότυπα, έχουν βρει τόπο και στο μάρκετινγκ, επιδρώντας υποσυνείδητα στο μυαλό. Είναι πολιτιστικά αποδεκτή η εικόνα μιας μικρής παρέας γυναικών να πίνουν ροζ κοκτέιλ, αρωματισμένα και διακοσμημένα με λουλούδια και τροπικά φρούτα. Συνδέεται κατά προέκταση με τη θηλυκότητα και την σεξουαλικότητα.
Οι ερευνητές, θα ταξινομούσαν μια γυναίκα που πίνει επτά ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα, δηλαδή μόνο ένα ποτό την ημέρα ως κατηγορία υψηλού κινδύνου, για προβληματική χρήση αλκοόλ.
Οι γυναίκες που αναφέρουν ότι ανυπομονούν, σκοπεύουν ή σχεδιάζουν να πίνουν συχνότερα, έχουν πιθανότητες να φλερτάρουν με τον αλκοολισμό και αυτό γιατί όπως λεέν οι ειδικοί, «Οι κοινωνικοί πότες δεν σχεδιάζουν το ποτό τους».
Επομένως αυτό που συνιστούν, δεδομένου ότι ο κορονοϊός θα βρίσκεται για αρκετά ακόμα χρόνια στις ζωές μας, να προσπαθήσουμε να βρούμε πιο βιώσιμες λύσεις, στη διαχείριση οποιουδήποτε προβλήματος.
Η σωματική εξάσκηση, η καλή διατροφή και ο διαλογισμός, μπορεί να φέρουν πολύ πιο θετικά αποτελέσματα σε σχέση με την ψευδαίσθηση χαράς που μας προσφέρει για ελάχιστες ώρες το αλκοόλ. Στην πρώτη περίπτωση μακροπρόθεσμα παρατηρείται βελτίωση στη σωματική και ψυχική υγεία, ενώ στη δεύτερη δυστυχώς πολλοί αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις, που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι τον θάνατο.
Διαβάστε επίσης:
Με ποιον τρόπο επηρεάζει το αλκοόλ το ανοσοποιητικό μας σύστημα;
Πώς να καταπολεμήσετε την πλήξη πριν δείτε τα πρώτα σημάδια κατάθλιψης
Tα κρυφά συμπτώματα που συνδέονται με το στρες
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση