ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι αντίκτυπο προβλέπεται να έχει η τηλεργασία στο μυαλό και το σώμα;

αφεντικό
Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Πέρασε μόλις ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησε να εφαρμόζεται η τηλεργασία και ήδη οι ειδικοί έχουν καταλλήξει σε ορισμένα τόσο θετικά όσο και αρνητικά συμπεράσματα. Για παράδειγμα, υπάρχει η άνεση του σπιτιού, όμως από την άλλη μεριά, ο κόσμος ήρθε αντιμέτωπος με πολύ στρες, άγχος και μοναξιά.

Σε μια νέα μελέτη, οι ειδικοί το πήγαν ένα βήμα παρακάτω και προσπάθησαν να κάνουν τη δική τους πρόβλεψη για τον αντίκτυπο που θα έχει η τηλεργασία στο μυαλό και το σώμα 20 χρόνια μετά.

Μια ομάδα κλινικών ψυχολόγων και ειδικών φυσικής κατάστασης συναντήθηκε στο DirectlyApplate για να προβλέψει ακριβώς πώς φαίνεται το μέλλον της απομακρυσμένης εργασίας. Τα αποτελέσματα, μάλλον θα σας απογοητεύσουν:

Μας λείπει η κοινωνική πλευρά του γραφείου

Περίπου το ένα τέταρτο των Βρετανών που εργάζονται από το σπίτι λένε ότι αγωνίζονται με τη μοναξιά και την απομόνωση από τους συναδέλφους, αυτή τη στιγμή.

Η εργασία χωρίς ανθρώπινη επαφή για μεγάλα χρονικά διαστήματα έχει αυξήσει τα επίπεδα άγχους, τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν την αρτηριακή μας πίεση με την πάροδο του χρόνου. Μακροπρόθεσμα, εάν δεν κάνουμε την προσπάθεια να αυξήσουμε την προσωπική μας κοινωνική επαφή ως απομακρυσμένοι εργαζόμενοι, θα μπορούσαμε να μειώσουμε το ηθικό μας και τα οφέλη παραγωγικότητας.

Δεν θα βγαίνουμε συχνά σε εξωτερικούς χώρους

Από τις μετακινήσεις έως τα ποτά μετά τη δουλειά ή τα μεσημεριανά διαλείμματα σε εξωτερικούς χώρους, πριν την πανδημία περνούσαμε αρκετό χρόνο έξω. Είκοσι χρόνια μετά, δεν αποκλείεται να έχουμε περισσότερη έλλειψη σε βιταμίνη D και Β12, που οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα έχει αντίκτυπο στο δέρμα και τα μαλλιά.

πηγή: unsplash

Κακή στάση του σώματος

Η κακή στάση του σώματος, το καταπατημένο κατά πολλές ώρες ωράριο και οι μεγάλες περίοδοι πληκτρολόγησης δεν είναι αποκλειστικά χαρακτηριστικά της τηλεργασίας.

Οι ειδικοί έχουν απεικονίσει κι άλλη φορά, το μέλλον τον εργαζόμενων σε γραφείο. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να πάσχουν από κύφωση και να έχουν κυρτούς ώμους.

Το ίδιο προβλέπουν και για όσους εργάζονται από το σπίτι.

Δύσκολος ύπνος

Αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι τρεις στους τέσσερις Βρετανούς, δεν κοιμούνται καλά από τη στιγμή που ξεκίνησαν να εργάζονται από το σπίτι. Το 23% από αυτούς, πάσχει από αϋπνίες, ενώ το 19% αναφέρει ότι για τη διατάραξη του ύπνου, ευθύνεται το γεγονός ότι χάλασε η ρουτίνα τους.

Για να μας βοηθήσει να κλείσουμε το βράδυ, η Κλινική Ψυχολόγος Κέιτ Μπριερτον, συνιστά να έχουμε έναν «οριοθετημένο χώρο εργασίας στο σπίτι» που βοηθά στον καθορισμό των ορίων μεταξύ χρόνου εργασίας και του ελεύθερου.

Κερδίζουμε βάρος

Όσοι εργάζονται από το σπίτι, έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο και να γυμνάζονται λιγότερο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους τους σε όλα τα μέρη του σώματος ιδίως στο στομάχι, τους μηρούς και τους αστραγάλους. Σύμφωνα με τους ειδικούς  της DirectlyApply, το παραπανίσιο πάχος σε αυτά τα σημεία, σχετίζεται με την καθιστική ζωή.

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι τα στάδια του ύπνου και πώς καθορίζουν την ξεκούραση

3 τρόποι να αντιμετωπίσετε το burnout του κορονοϊού

Πώς να απαντήσετε σε 5 από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις συνέντευξης

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση