Ψυχολογία

Τι είναι αυτό που θα μας κάνει πιο ευτυχισμένους το νέο χρόνο;

Photo by cottonbro from Pexels

Το 2020 αποτελεί πλέον παρελθόν. Αφήνουμε πίσω τη χειρότερη χρονιά από ποτέ, με την ελπίδα ότι η νέα θα εξελιχθεί πολύ καλύτερα.

Η αλήθεια είναι ότι τα άσχημα γεγονότα, οι δύσκολες καταστάσεις και αρκετά άλλα ατυχή περιστατικά, μας οδήγησαν σε έναν αρνητισμό. Αυτή η στάση ζωής όμως, το μόνο που φέρνει, είναι ακόμα περισσότερα προβλήματα. Γι’ αυτό και ο εορτασμός του νέου χρόνου, δίνει μια καλή αφορμή να τα αφήσουμε όλα πίσω μας και να γίνουμε πιο αισιόδοξοι.

Για να το καταφέρουμε αυτό μερικές φορές δε χρειάζεται να εστιάζουμε μόνο σε όσα πρέπει να κάνουμε, αλλά και σε εκείνα που πρέπει να αποφύγουμε. Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο εαυτός μας, ειδικά όταν τον κυριεύουν οι αρνητικές σκέψεις.

Ακόμα και η αρνητικότητα, χωρίζεται σε αρκετές κατηγορίες, αφού ο καθένας από εμάς έχει την τάση να την εκφράζει με διαφορετικό τρόπο.

Ακολουθούν 7 εκδοχές του αρνητισμού, που καλό θα ήταν να προσπαθήσετε άμεσα να τις αντιμετωπίσετε, για να έχετε μια πολύ καλύτερη χρονιά:

Photo by Tairon Fernandez from Pexels

1. Τελειότητα

Το να προσπαθείτε να είστε πάντα τέλειοι σε όλα, σας στερεί τη χαρά της δημιουργίας και δεν σας επιτρέπει να απολαύσετε μία παραγωγική διαδικασία. Επομένως, η προσπάθεια σας καταλήγει σε αρνητισμό χωρίς καν να το αντιληφθείτε.

2. Κριτική στον εαυτό σας και τους άλλους

Όταν κρατάτε μια κριτική στάση, το μόνο στο οποίο εστιάζετε είναι οι αρνητικές πτυχές του εαυτού σας και των άλλων. Αυτό σας παρασέρνει σε έναν γενικό αρνητισμό και υπάρχουν αρκετές πιθανότητες, να χάσετε μία ευκαιρία είτε επαγγελματική, είτε στην προσωπική σας ζωή, αφού δεν μπορείτε να εστιάσετε σε κάτι θετικό, ή να δείτε μία άλλη προοπτική σε κάποια πρόταση.

3. Αμφιβάλετε για τον εαυτό σας

Αυτή η συνήθεια, σας πάει αρκετά πίσω στη ζωή και έχει αρκετά βαθιές ρίζες. Θα απελευθερωθείτε από αυτό το συναίσθημα μόνο όταν αντιληφθείτε από πού προέρχεται.

4. Κάνετε εικασίες ότι θα έρθουν τα χειρότερα

Αντί να σκέφτεστε συνέχεια ότι κακό θα συμβεί, είναι προτιμότερο να φαντάζεστε ποια θα ήταν η θετική εκδοχή μιας έκβασης.

5. Ανησυχείτε

Όταν ανησυχείτε για εσάς και τους άλλους σε υπερβολικό βαθμό, δεν μπορείτε να αλλάξετε απολύτως τίποτα, παρά μόνο να βλάψετε τη σωματική και ψυχική σας υγεία.

6. Γκρινιάζετε συχνά

Όταν εστιάζετε σε αρνητικά πράγματα, αυτό που κάνετε επί της ουσίας, είναι να τοποθετείτε τον εαυτό σας σε μία θέση, όπου δεν θα έχει ποτέ το δικαίωμα να νιώσει ευτυχία.

7. Προσπαθείτε να έχετε τα πάντα υπό έλεγχο

Δεν μπορείτε να έχετε τα πάντα υπό έλεγχο και όταν κουράζεστε από αυτό, ή αποτυγχάνετε τότε κατηγορείτε τον εαυτό σας. Αυτό σας οδηγεί σε μία μόνιμη αρνητική στάση ζωής.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να σταματήσετε να σαμποτάρετε τον εαυτό σας στα επαγγελματικά σας

Πώς η θετική σκέψη μας βοηθά να ανταποκρινόμαστε ακόμα και σε καταστάσεις που δεν μας αρέσουν

Γιατί δεν πρέπει να φοβάστε ένα νέο ξεκίνημα μετά από ένα δυσάρεστο γεγονός;

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή