ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι είναι η αντίστροφη εποχιακή συναισθηματική διαταραχή;

Η αντίστροφη εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο επηρεάζεται συναισθηματικά με την αλλαγή του καιρού σύμφωνα με την Healthline .

Η πιο κοινή μορφή και αυτή που γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι, συμβαίνει το φθινόπωρο, με τους πάσχοντες να έχουν κακή διάθεση καθ ‘όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Η συναισθηματική του κατάσταση βελτιώνεται ραγδαία με τον ερχομό της άνοιξης. Τα συμπτώματα της διαταραχής, περιλαμβάνουν κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας με υπερβολικό ύπνο, λήθαργο, υπερκατανάλωση τροφής, αύξηση βάρους, κατάθλιψη και απελπισία, σύμφωνα με την Εθνική Συμμαχία για την Ψυχική Ασθένεια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το WebMD αυτή η διαταραχή, επηρεάζει το 4 έως 6 τοις εκατό του αμερικανικού πληθυσμού, με υψηλότερα ποσοστά να συγκεντρώνουν οι νέοι και οι γυναίκες.

Τι συμβαίνει όμως όταν κάποιος πάσχει από αντίστροφη εποχιακή συναισθηματική διαταραχή;

Συμπτώματα

Το 10% όλων των πασχοντων το παθαίνουν την άνοιξη και όχι το φθινόπωρο . Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη αντίστροφης εποχιακής συναισθματικής διαταραχής, είναι οι ίδιοι με εκείνους του χειμώνα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η αντίστροφη εποχιακή συναισθματική διαταραχή είναι πιο συνηθισμένη από αυτή που συμβαίνει το φθινοπωρο και το χειμώνα, σε χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στον ισημερινό, πιθανώς λόγω της αυξημένης θερμότητας και υγρασίας.

Τα συμπτώματα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ, περιλαμβάνουν τα τυπικά της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής (όπως αίσθημα κατάθλιψης τις περισσότερες φορές και δυσκολία συγκέντρωσης) καθώς και συμπτώματα όπως πρόβλημα ύπνου ή αϋπνία, κακή όρεξη που οδηγεί σε απώλεια βάρους, ανησυχία και διέγερση και άγχος.

Τι προκαλεί την αντίστροφη SAD;

Μπορεί να προκληθεί από πάρα πολύ ήλιο. Η παραπάνω μέση ποσότητα ηλιοφάνειας μπορεί να διαταράξει την παραγωγή μελατονίνης του σώματος, η οποία είναι η ορμόνη που ελέγχει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, σύμφωνα με τη Healthline. Η μελατονίνη ακολουθεί έναν εποχικό ρυθμό, έχοντας υψηλότερα επίπεδα το φθινόπωρο και το χειμώνα και χαμηλότερα επίπεδα την άνοιξη και το καλοκαίρι, σύμφωνα με την Εταιρεία Ενδοκρινολογίας.

Στην εποχιακη συναισθηματική διαταραχή, η υπερπαραγωγή μελατονίνης μπορεί να αυξήσει την υπνηλία. Επομένως δεν αποκλείεται ότι ένα χαμηλότερο επίπεδο παραγωγής μελατονίνης, την άνοιξη και το καλοκαίρι λόγω μικρότερης νύχτας και μεγαλύτερης ημέρας, να προκαλεί την αναταραχή και την ανησυχία της αντίστροφης εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής.

Μια άλλη θεωρία έχει να κάνει με τον κιρκαδικό ρυθμό του σώματος, που αλλάζει με την εποχή.

Προτεινόμενες θεραπείες

Ψυχοθεραπεία. Η “θεραπεία ομιλίας” μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να διαχειριστούν τα συναισθήματα που έρχονται με την απώλεια υπαίθριων καλοκαιρινών δραστηριοτήτων με φίλους.

Φάρμακα. Τα αντικαταθλιπτικά χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς σε αυτές τις περιπτώσεις.

Βιταμίνη D. Επειδή η βιταμίνη D φαίνεται να παίζει ρόλο στα επίπεδα σεροτονίνης και πολλά άτομα με αυτή τη διαταραχή εμφανίζουν έλλειψη σε αυτή.

Δροσερά σκοτεινά δωμάτια. Δεδομένου ότι η διαταραχή συμβαίνει αντίστροφα, καλό είναι για τα άτομα αυτά με περνούν αρκετό χρόνο σε πιο ήρεμα, δροσερά και σκοτεινά δωμάτια.

Ύπνος και άσκηση. Η έλλειψη επαρκούς ύπνου προκαλεί κατάθλιψη, ενώ πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά στην αποτροπή της κατάθλιψης.

Αν η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή δεν αντιμετωπιστεί, όπως και άλλοι τύποι κατάθλιψης, μπορεί να επιδεινωθεί και να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως προβλήματα εργασίας, κατάχρηση ουσιών ή σκέψεις αυτοκτονίας, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Για το λόγο αυτό μην ψάχνετε από μόνοι σας τις λύσεις, αλλά ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η θετικότητα δεν οδηγεί πάντα μια επιχείρηση στην επιτυχία

Ποιος τύπος ψυχοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με κατάθλιψη να είναι πιο αποδοτικά στη δουλειά τους

Πώς να αναπτύξετε ένα υγιές περιβάλλον εργασίας σε μια επιχείρηση

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση