Ψυχολογία

Τι είναι ο ψυχολογικός εκβιασμός σε μία σχέση και πώς να τον αντιμετωπίσετε

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Μία τοξική σχέση, δεν είναι απαραίτητα αυτή στην οποία επικρατούν τσακωμοί ή συχνές διαφωνίες. Μπορεί να έχει διαφορετικές εκφάνσεις, εξίσου «επικίνδυνες» και πολύ πιο «αθόρυβες».

Μία από τις πιο βλαβερές, είναι ο συναισθηματικός εκβιασμός. Τα άτομα που τον ασκούν, είναι πολύ καλοί «ψυχολόγοι», καθώς είναι σε θέση να αντιληφθούν ποιες είναι οι αδυναμίες του άλλου ώστε να τις χρησιμοποιήσουν προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους. Έτσι λοιπόν, μελετούν καλά το άλλο άτομο και ξεκινάνε τη χειραγώγηση, για να μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους.

Ο συναισθηματικός εκβιασμός, όταν ασκείται, δεν γίνεται πάντα με τη μορφή απειλής, αλλά όταν ο ένας σύντροφος έχει την τάση να χειραγωγεί τον άλλον για να περνάει πάντα το δικό του. Τα παραδείγματα του συναισθηματικού εκβιασμού, είναι πολύ λεπτά και φανερώνονται μέσα από τη γλώσσα του σώματος και την απογοήτευση.

Γι’ αυτό και καλό είναι να μπορείτε να αναγνωρίσετε αυτές τις συμπεριφορές, ώστε να μην επιτρέψετε στον εαυτό σας κυρίως και μετά στον σύντροφο σας να στις επιβάλει.

Photo by Artem Beliaikin from Pexels

Δείτε βήμα προς βήμα, πώς ξεκινά ένας συναισθηματικός εκβιασμός

Πώς συμπεριφέρονται τα άτομα που τον ασκούν

Απαίτηση: Θα απαιτήσουν από τον σύντροφό τους να μην γνωρίσουν έναν συγκεκριμένο φίλο ή να κάνουν ένα συγκεκριμένο πράγμα. Αυτό θα μεταφερθεί με λεπτό τρόπο.

Αντίδραση: Εάν το άλλο άτομο προσπαθήσει να αντισταθεί, τότε ο σύντροφός του θα σπρώξει ξανά έμμεσα για να συμβεί αυτό.

Πίεση: Στη συνέχεια, θα πιέσουν άμεσα. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να προσπαθήσουν να επικρίνουν ή να υποτιμήσουν.

Απειλές: Όταν τίποτα δεν λειτουργεί, θα απειλήσουν άμεσα για να πετύχουν τον σκοπό τους.

Συμμόρφωση: Στη συνέχεια, θα πρέπει να συμφωνήσουν με τον σύντροφό τους και να ακούσουν αυτά που λένε. Η σύγκρουση θα τελειώσει και ο σύντροφος τους θα έχει «συμμορφωθεί» ώστε κάνει αυτό που επιθυμούν εκείνοι.

Επανάληψη: Όταν φτάσει μια τέτοια κατάσταση, θα ξέρουν πώς να παίζουν με το μυαλό σας για να σας εξαναγκάσουν να κάνετε τη δουλειά τους. Θα συνεχίσουν να ελέγχουν τη συμπεριφορά σας.

Άλλα παραδείγματα συναισθηματικού εκβιασμού

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν άλλες τακτικές για να χειραγωγήσουν τα συναισθήματα του συντρόφου τους όπως:

Τιμωρία: Θα τιμωρήσουν τους συντρόφους τους επειδή δεν υπακούν στις εντολές τους.

Αυτο-τιμωρητές: Στην περίπτωση αυτή, θα τιμωρηθούν οι ίδιοι για να προκαλέσουν τύψεις στον σύντροφο τους, ώστε να νιώσει άσχημα που απέρριψε αυτό που του ζήτησαν να κάνει.

 

Καταπίεση μέσω της γοητείας: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι χρησιμοποιούν ευγενικές χειρονομίες και λέξεις για να χειραγωγούν το μυαλό του συντρόφου τους. Επιπλέον είναι εξαιρετικά καλοί όταν απαιτούν κάτι.

Πώς να απαντήσετε σε όλα αυτά

Ο χειρισμός αυτού του είδους καταστάσεων είναι αρκετά δύσκολος. Λοιπόν, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς να αποκτήσετε καλύτερη ποιότητα ζωής καθώς μεγαλώνετε

Γιατί προωθούνται επαγγελματικά οι τοξικοί άνθρωποι

Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι single άντρες ένιωσαν περισσότερο μόνοι κατά το lockdown

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση