ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Tι είναι το σύνδρομο της Σταχτοπούτας; – Πώς να το εντοπίσετε και να το αντιμετωπίσετε

σύνδρομο σταχτοπούτας
Photo by Brian McGowan on Unsplash

Το σύνδρομο της Σταχτοπούτας, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μια συνεχής ασυνείδητη επιθυμία ενός ατόμου να δέχεται τη φροντίδα από άλλους.

Με άλλα λόγια, είναι το πνευματικό πλαίσιο εξάρτησης από άλλους, είτε αυτό είναι συναισθηματικό, είτε οικονομικό, είτε αφορά και άλλους σημαντικούς τομείς.

Προέρχεται από το φόβο της ανεξαρτησίας και παρατηρείται πιο έντονα στις γυναίκες. Οι ρίζες του ξεκινούν από την ανατροφή κατά την παιδική ηλικία,  την κοινωνική συμπεριφορά και ως ένα βαθμό την πιο ενεργή αμυγδαλή (μέρος του εγκεφάλου).

Αν και δεν αναφέρεται συχνά, το σύνδρομο της Σταχτοπούτας είναι μια κατάσταση, που εμφανίζεται πολύ συχνά. Τα άτομα που πάσχουν από αυτό, αντιμετωπίζουν γενικά δυσκολίες σχέσης, έλλειψη εμπιστοσύνης ή κάποια προβλήματα άγχους.

Διαφορά μεταξύ φύλων

Κανονικά, το σύνδρομο αυτό πλήττει περισσότερο τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άντρες, λόγω των στερεοτύπων και της πατριαρχικής δομής της κοινωνίας. Βλέπουν από παιδική κιόλας ηλικία, ότι άλλες γυναίκες στην οικογένεια όσο και την κοινωνία, εξαρτώνται από τα αρσενικά μέλη για διαφορετικές ανάγκες.

Αντιμετωπίζονται ως εύθραυστες και καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα σύνολο προσδοκιών όπως να μην βγαίνουν μόνες τη νύχτα ή να δώστε όλα τα χρήματά τους να τα διαχειρίζεται ο σύζυγος τους κ.τ.λ.

Ωστόσο, σε ένα πολύ κυρίαρχο νοικοκυριό, ακόμη και τα αγόρια μπορούν να επηρεαστούν και να αισθανθούν παράλυτα συναισθηματικά.

Τι μπορείτε να κάνετε αν πάσχετε από το σύνδρομο της Σταχτοπούτας:

Αξιολογήστε ξανά τη σκέψη σας. Κάντε ένα βήμα πίσω και πάρτε πίσω την ιδιοκτησία της δικής σας ζωής.

Επαναβεβαιώστε πολλές φορές στον εαυτό σας ότι είστε αυτάρκεις και ικανοποιημένοι και αγαπήστε τον πραγματικά

Προσπαθήστε να προκαλέσετε τους φόβους σας κάθε τόσο. Αυτό σημαίνει ότι θα ήταν καλό να βγείτε από τη ζώνη άνεσης και να δείτε τα πράγματα διαφορετικά.

Μιλήστε ανοιχτά στον σύντροφό σας ή σε κάποιο άλλο σημαντικό άτομο για εσάς εάν αισθάνεστε ότι υπάρχει φόβος εγκατάλειψης, σε περίπτωση που γίνετε πιο επιτυχημένοι και ενεργοί. (ένας από τους λόγους ανάπτυξης του συνδρόμου Cindrella)

Οι φιλοδοξίες και οι στόχοι σας πρέπει να επιλέγονται για τον εαυτό σας αποκλειστικά και η γνώμη των άλλων δεν πρέπει να υπολογίζεται από ένα σημείο και μετά.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η θετικότητα δεν οδηγεί πάντα μια επιχείρηση στην επιτυχία

Διαλογισμός «σάρωσης» σώματος: Τι είναι και γιατί τον συνιστούν οι ειδικοί

Πώς να αναπτύξετε ένα υγιές περιβάλλον εργασίας σε μια επιχείρηση

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση