ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι κοιτάνε περισσότερο σε ένα βιογραφικό οι εργοδότες εν μέσω πανδημίας;

ανεργία
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Η αναζήτηση εργασίας, γίνεται ακόμα πιο δύσκολη εν μέσω πανδημίας, καθώς αρκετοί εργοδότες, ακόμα και αν έχουν ανάγκη από επιπλέον προσωπικό, δεν έχουν την οικονομική δύναμη να το στηρίξουν.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ακόμα και μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι απίθανο να προκύψουν ευκαιρίες. Σίγουρα η αγορά εργασίας περνά μεγάλη κρίση αλλά ίσως τώρα να είναι μια καλή στιγμή να οργανώσετε και πάλι το βιογραφικό σας και να κινηθείτε στρατηγικά.

Φτιάξτε το όσο πιο ευπαρουσίαστο γίνεται και μην παραλείψετε σε καμία περίπτωση το εισαγωγικό σας σημείωμα, διότι όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, αυτό είναι το στοιχείο που λαμβάνουν κυρίως υπόψη οι περισσότεροι εργοδότες από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία και μετά.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα σε 334 στελέχη πρόσληψης μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι είναι πιο πιθανό να διαβάσουν συνοδευτικές επιστολές τώρα από ό, τι πριν από την πανδημία.

Η ειδική της σταδιοδρομίας της εταιρείας TopResume, Αμάντα Αουγκουστίν, λέει ότι αυτό έχει νόημα, καθώς μια «σκληρή» αγορά εργασίας οδηγεί πολλούς εργαζόμενους να υποβάλουν αίτηση για ρόλους εκτός του επαγγελματικού τους πεδίου.

Μια καλή συνοδευτική επιστολή ωφελεί τους υποψήφιους εργαζόμενους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εξηγήσουν πώς αποφάσισαν αυτή τη δραστική αλλαγή, λέει η Augustine στο CNBC Make It.

Η ίδια τονίζει τα τρία σημεία στα οποία μπορείτε να βασίσετε τη σύνταξη του:

Ένα σύντομο αλλά συναρπαστικό άνοιγμα

Η ίδια προτείνει να ξεκινήσετε κάνοντας μια σύντομη, αποκαλυπτική περιγραφή ενός ατόμου ή ενός περιστατικού, δηλαδή μιας ιστορίας. Μπορεί να πει στον αναγνώστη γιατί προσελκύετε την εταιρεία και συγχρόνως να αναδείξει την προσωπικότητά σας, κάτι που πολλοί διευθυντές προσλήψεων, καλούνται λόγω πανδημίας να αξιολογήσουν μέσω υλικού εφαρμογής και εικονικών συναντήσεων.

Σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι πώς να το κάνετε αυτό, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ZipRecruiter, Ίαν Σίγκελ, λέει ότι η κολακεία μπορεί επίσης να φέρει θετικά αποτελέσματα.

Συνιστά στους αιτούντες εργασία να ξεκινήσουν τις συνοδευτικές επιστολές τους με την ακόλουθη πρόταση: «Είμαι τόσο ενθουσιασμένος που υποβάλλω αίτηση σε αυτήν τη δουλειά γιατί…» και συμπληρώστε το κενό για το προϊόν, την υπηρεσία ή την αποστολή της εταιρείας.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Εστιάστε στις ομοιότητες μεταξύ της προηγούμενης εργασίας σας με τη νέα

Ένα βασικό μέρος στην αλλαγή καριέρας εν μέσω πανδημίας, είναι να εστιάσετε περισσότερο στον μελλοντικό στόχο και όχι στο ιστορικό της εργασίας σας, λέει η Augustine.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να αναδείξετε τις δεξιότητες, τις εμπειρίες και τα επιτεύγματα σας, ακόμα κι αν αυτά ήταν δεύτερης  προτεραιότητας στην προηγούμενη εργασία σας.

Στη συνέχεια, αναφέρετε σημαντικές ομοιότητες μεταξύ της προηγούμενης δουλειάς με αυτή που διεκδικείτε τώρα και πώς αυτές θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη μετάβαση.

Αντιμετωπίστε τυχόν κόκκινες σημαίες

Πολλοί εργοδότες θα καταλάβουν εάν κάνετε αίτηση για μια θέση που δεν φαίνεται να ταιριάζει στο καριέρα σας, λέει η Augustine, αλλά θα πρέπει να κάνετε το καλύτερο δυνατό για να αντιμετωπίσετε οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί «κόκκινη σημαία».

Για παράδειγμα, «εάν ξαφνικά κοιτάζετε θέσεις που σας γυρνάνε ένα βήμα πίσω μπορείτε να γράψετε: «Ψάχνω κάτι με λιγότερη ευθύνη τώρα επειδή έχω πολλές υποχρεώσεις στην καθημερινότητα μου εκτός της εργασίας», λέει η Αουγκουστίν.

Ομοίως, εάν μετακινείστε εντελώς σε έναν νέο τύπο ρόλου ή πεδίου, αντιμετωπίστε το και πείτε γιατί είστε πρόθυμοι να αναλάβετε αυτήν την εργασία ούτως ή άλλως.

Με λιγότερες προσωπικές συνεντεύξεις, η συνοδευτική επιστολή μπορεί να σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε και να δείξετε τον ενθουσιασμό σας κατά τη διαδικασία πρόσληψης.

 

Διαβάστε επίσης:

Η “πράσινη” ανάκαμψη μπορεί να δημιουργήσει 400 εκατ. θέσεις εργασίας έως το 2030

Ποια test περνάτε μέσα από μία συνέντευξη χωρίς να το καταλάβετε

Πώς να διαχειριστείτε μία αντιπαράθεση στη δουλειά χωρίς να καταλήξει σε τσακωμό

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση