Ψυχολογία

Τι να κάνετε για να μη χάσετε την αισιοδοξία σας κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Photo by Dayne Topkin on Unsplash

Από τη στιγμή που το δεύτερο κύμα του κορονοϊού έκανε την εμφάνιση του, άρχισε και η εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων. Όπως ήταν επόμενο, το γεγονός αυτό, αρχίζει και πάλι να προκαλεί άγχος και αβεβαιότητα, θυμίζοντας σε πολλούς τις δύσκολες μέρες του lockdown.

Εκτός από τις επιπτώσεις στην υγεία και τους συναφείς οικονομικούς παράγοντες, η αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση του ιού, έχει διαβρώσει έναν από τους βασικούς συντελεστές της συνολικής μας ευτυχίας, την αισιοδοξία.

«Η αίσθηση του ελέγχου είναι πολύ σημαντική για την ευτυχία», δήλωσε η νευροεπιστήμονας Tali Sharot, στο CNBC Make It .

Πράγματι, στην έρευνά της κατά τη διάρκεια του lockdown, η Sharot και οι συνάδελφοι της στο University College London, διαπίστωσαν ότι ο έλεγχος μιας κατάστασης ήταν ο νούμερο ένα παράγοντας που συνέβαλε στο συνολικό επίπεδο ευτυχίας των ανθρώπων : Εκείνοι που ένιωθαν ότι είχαν την αίσθηση της ελευθερίας στην καθημερινότητά τους οι ζωές ήταν πολύ πιο ευτυχισμένες από εκείνες που δεν το έκαναν.

Photo by Anastasiya Lobanovskaya from Pexels

Στους μήνες που ακολούθησαν από τότε, οι άνθρωποι είχαν προσαρμοστεί στην πανδημία και το επίπεδο ευτυχίας του μέσου ατόμου είχε επιστρέψει σε μια «βασική γραμμή», δήλωσε η ειδικός.

«Μπορεί να είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω, αλλά οι άνθρωποι συγκλίνουν σε μια συγκεκριμένη γραμμή ευτυχίας», είπε. «Αυτό ισχύει όταν τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Τελικά βρίσκουν τον δρόμο τους πίσω σε αυτήν την αρχική γραμμή. Το ίδιο ισχύει και όταν τα πράγματα είναι καλά. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα, προσαρμόζονται σε αυτά και επιστρέφουν στη βασική γραμμή».

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να αυξήσουμε τα επίπεδα ευτυχίας μας.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γίνει αυτό είναι να αρχίσετε να σχεδιάζετε νέα πλάνα ή αλλιώς «προγνωστικά γεγονότα». Τέτοιες τακτικές δεν μπορούν μόνο να μας βοηθήσουν να ξανακερδίσουμε συναισθήματα ενθουσιασμού, αλλά και αυτή την αίσθηση ελέγχου.

Η πρόβλεψη και η προσμονή ότι κάτι καλό πρόκειται να έρθει, μπορεί να μας κάνει πιο χαρούμενους.

Πράγματι, σε μια ολλανδική μελέτη του 2010 σε περίπου 1.000 παραθεριστές , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πράξη του σχεδιασμού διακοπών, συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων ευτυχίας των ερωτηθέντων από το επακόλουθο του ταξιδιού.

Φυσικά, ο προγραμματισμός για το μέλλον τότε ήταν πιο εύκολος από ό, τι γίνεται τώρα.

Ωστόσο, αυτά τα σχέδια δεν χρειάζεται να είναι οπωσδήποτε μεγάλα ή να ορίζονται τόσο λεπτομερώς. Θα μπορούσαν να είναι από διακοπές για το επόμενο καλοκαίρι μέχρι και μικρότερα πλάνα, όπως δείπνο με φίλους ή πεζοπορία.

Είναι σημαντικό να κάνουμε μικρά προγράμματα που είναι αντικειμενικά πραγματοποιήσιμα. Αυτή η τακτική της προσμονής, ότι καλό θα έρθει, βοηθά σημαντικά στην ψυχολογία, κάνοντας μας πιο αισιόδοξους.

 

Διαβάστε επίσης:

Με ποιες τεχνικές θα καταλάβετε αν σας λένε ψέματα σε μία συνέντευξη;

5 ψέματα που μας λέει το μυαλό και εμείς τα πιστεύουμε

Μην αποχωρήσετε από μία συνέντευξη αν δεν κάνετε πρώτα 4 βασικές ερωτήσεις

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση