Ψυχολογία

Tι πρέπει να γνωρίζετε πριν ζητήσετε αύξηση στη δουλειά σας

Photo by Adeolu Eletu on Unsplash

Ένα επαγγελματικό περιβάλλον είναι πάντα απαιτητικό, άσχετα από τον χώρο στον οποίο δραστηριοποιήστε. Αυτό σημαίνει ότι καθημερινά πρέπει να αποδεικνύετε την αξία σας και να είστε παραγωγικοί. Πολλές φορές όμως οι κόποι σας δεν ανταμείβονται όσο θα περιμένατε.

Το να μπορείτε να υποστηρίζετε τον εαυτό σας και να διεκδικείτε αυτό που σας αξίζει, δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Η ικανότητα όμως της διαπραγμάτευσης, ακόμα και όταν δεν είναι έμφυτη, αναπτύσσεται.

Υπάρχουν ορισμένες έξυπνες στρατηγικές για να προσεγγίσετε μια αύξηση, που λίγα άτομα θα μπουν στη διαδικασία να τα σκεφτούν, προτού ζητήσουν περισσότερα χρήματα:

1. Υπάρχει μια «σωστή» στιγμή για να ζητήσετε αύξηση

Ο συγχρονισμός είναι το παν. Αυτό σημαίνει ότι το αίτημα σας θα γίνει σεβαστό, μόνο αν βρείτε το κατάλληλο timing. Για παράδειγμα, αν αποχώρησε κάποιος συνάδελφος και έχετε αναλάβει περισσότερη ευθύνη, ή αν εργάζεστε άτυπα κάποιες μέρες τις εβδομάδας χωρίς αντίκρισμα και ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Αυτές είναι στιγμές, που θεωρείται λογικό να απευθυνθείτε στον διευθυντή σας,για να συζητήσετε το ενδεχόμενο μιας αύξησης.

2. Κάντε την έρευνά σας, αλλά κατανοήστε τα όρια.

Η διαπραγμάτευση σας, θα είναι πιο επιτυχημένη αν καταλαβαίνετε σαφώς τους κανόνες της αγοράς και της εταιρείας στην οποία εργάζεστε, όπως και του ρόλου σας εκεί μέσα.

Πριν μπείτε στον κόπο να ζητήσετε περισσότερα χρήματα, ερευνήστε στο internet να δείτε, τι κάνουν οι άλλοι που έχουν την ίδια δουλειά και εμπειρία με εσάς.

Το ποσό που θα ζητήσετε, δεν πρέπει να ξεπερνά το ανώτατο όριο, από αυτό που δύναται να προσφέρει η εταιρεία, διότι ο διευθυντής δεν θα μπει καν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Εάν δεν έχει πολύ καιρό που ξεκινήσατε εκεί την εργασία, σκεφτείτε τι αυξήσεις είχατε λάβει στο παρελθόν σε παρόμοιες καταστάσεις. Επίσης πολλές εταιρείες, είναι ξεκάθαρες από το στάδιο της συνέντευξης, ότι η θέση αυτή αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο ποσό. Αν αυτό σας γίνει εξαρχής σαφές, τότε καταλαβαίνετε ότι δεν έχει νόημα να κάνετε οποιαδήποτε κρούση, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να εκτεθείτε.

3. Αποδείξτε πρώτα την αξία σας 

Η εμπιστοσύνη είναι το καλύτερο εργαλείο σας, όμως πρέπει στην αρχή να αποφύγετε τους εγωισμούς. Όταν πιστεύετε στον εαυτό σας και τον υποστηρίζετε με τις ενέργειες σας, είναι πολύ πιθανό να γίνει αποδεκτό το αίτημα σας για αύξηση.

Βεβαιωθείτε ότι όταν έρθει η στιγμή που θα διεκδικήσετε μεγαλύτερο μισθό, θα έχετε ήδη τις αποδείξεις για το τι έχετε προσφέρει πραγματικά στην εταιρεία. Ποια είναι τα αποτελέσματα των προσπαθειών σας, τα προβλήματα που έχετε καταφέρει να λύσετε και τις ιδέες για την αύξηση των εσόδων, με τις οποίες έχετε συνεισφέρει.

4. Ο τόνος της φωνής σας και το ύφος σας μπορεί να είναι καθοριστικά για το αν θα πάρετε αύξηση ή όχι

Ο χειρότερος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να προσεγγίσετε μια διαπραγμάτευση, είναι με τη νοοτροπία «εγώ βρίσκομαι εναντίον όλων». Όταν ξεκινάτε να επικοινωνείτε αμυντικά, δεν δίνετε στην εταιρεία πολλά περιθώρια.

Αν όμως είστε ανοιχτοί στη συζήτηση, είναι πιο εύκολο να συνεργαστείτε για να βρείτε μια λύση.

Για παράδειγμα, εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα να πάρετε αύξηση, είναι πολύ πιθανό να σας προσφέρουν άλλου είδους ευκολίες, όπως πιο ελαστικό ωράριο ή λιγότερα Σαββατοκύριακα και αργίες. Από την κίνηση αυτή θα καταλάβετε, ότι όντως η εταιρεία έχει διάθεση να συνεχίσει τη συνεργασία μαζί σας και ότι γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια για συμβιβασμό, ώστε να μείνουν και οι δυο πλευρές ευχαριστημένες.