ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι σχέση έχει ο ιδεοψυχαναγκασμός με τον κορονοϊό

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Ο  ιδιεοψυχαναγκασμός είναι μια αγχώδης διαταραχή, που μπορεί να επιμείνει για χρόνια.

Όσοι πάσχουν από αυτή, σύμφωνα με το psychiatry.org,  έχουν επαναλαμβανόμενες, ανεπιθύμητες σκέψεις, ιδέες ή εμμονές, που τους ωθούν να κάνουν κάτι επαναλαμβανόμενα (καταναγκασμοί). Οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως το πλύσιμο των χεριών, ο έλεγχος πραγμάτων ή το καθάρισμα, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες ενός ατόμου και τις κοινωνικές του αλληλεπιδράσεις.

Πολλοί άνθρωποι έχουν εστιασμένες σκέψεις ή επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Αλλά αυτά δεν είναι ανησυχητικά, αφού δεν διαταράσσουν την καθημερινή ζωή και μπορεί να προσθέσουν δομή ή να διευκολύνουν τις εργασίες.

Στις περιπτώσεις ατόμων με ιδεοψυχαναγκασμό, οι σκέψεις είναι επίμονες, οι ρουτίνες που ακολουθούν ανεπιθύμητες και οι συμπεριφορές άκαμπτες. Αν κάποια φορά δεν καταφέρουν να τις τηρήσουν, τότε τους προκαλείται έντονη δυσφορία.

Οι περισσότεροι που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή το γνωρίζουν, ή υποψιάζονται ότι οι εμμονές τους δεν είναι αληθινές. Άλλοι, μπορεί να πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να είναι. Όμως ακόμα κι αν γνωρίζουν ότι οι εμμονές τους δεν είναι αληθείς, δυσκολεύονται να σταματήσουν τις καταναγκαστικές ενέργειες.

Στο σημείο αυτό, μπορεί κανείς να υποθέσει, πώς ο ιδεοψυχαναγκασμός συνδέεται με τον κορονοϊό. Οι επίσημες οδηγίες, συνιστούν να απολυμαίνονται καλά όλες οι επιφάνειες του σπιτιού καθημερινά, να προσέχουμε με τα ψώνια και να μην τα τοποθετούμε στα ράφια αν δεν τα πλύνουμε ή τα περάσουμε με απολυμαντικό πανί. Επίσης μέσα σε όλες αυτές τις καθημερινές δραστηριότητες, περιλαμβάνεται ο καλός αερισμός του σπιτιού και πολλές ακόμα δουλειές, προκειμένου να παραμένουμε υγιείς.

Όλα αυτά τα «πρέπει», όλοι αυτοί οι κανόνες και οι περιορισμοί σε συνδυασμό πάντα με τον φόβο του αν δεν τα κάνουμε σωστά θα αρρωστήσουμε, έχει βλάψει κατά κάποιο τρόπο, την ψυχική υγεία πολλών.

Photo by cottonbro from Pexels

Για παράδειγμα μπορεί κάποιος στην σκέψη και μόνο ότι θα αρρωστήσει, να καθαρίζει περισσότερες φορές από όσο πρέπει όλα τα αντικείμενα και τις επιφάνειες του σπιτιού. Το βασικό σε αυτή την περίπτωση, είναι να καταφέρει να αντιληφθεί, πού σταματά η λογική και πού ξεκινά ο ιδεοψυχαναγκασμός.

Αν σκέφτεστε ότι μπορεί να πάσχετε και εσείς, μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Πρώτα θα χρειαστεί να ελέγξετε τη συχνότητα που έρχονται οι αρνητικές σκέψεις και πόσο συχνά, επαναλαμβάνετε τις δραστηριότητες των μέτρων ασφαλείας.  Μέχρι ένα βαθμό όλοι αναπτύξαμε αυτές τις συνήθειες, που όντως απαιτούν πειθαρχία.

Τι ενεργοποιεί τον ιδεοψυχαναγκασμό

Ο φόβος είναι το κύριο συναίσθημα, που προκαλεί δυσφορία. Ένα ιδεοψυχαναγκαστικό άτομο, φοβάται ότι αν δεν τηρήσει αυτή του τη συμπεριφορά, θα του συμβεί κάτι πολύ κακό, με αποτέλεσμα να βιώνει έντονο άγχος και στρες.

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες λύσεις για τον περιορισμό και τον έλεγχο του:

-αν ο κορονοϊός σας οδήγησε σε ιδεοψυχαναγκασμό, προσπαθήστε να ενημερώνεστε μια φορά τη μέρα: Το άγχος και το στρες μπορεί να γίνουν ακόμη πιο έντονα, αν όλη μέρα ακούτε ή διαβάζετε τις ειδήσεις. Καλό είναι να επιλέξετε μια στιγμή μέσα στη μέρα για να ενημερωθείτε.

– Προσέξτε τη διατροφή σας και γυμναστείτε: Κάτι που μπορεί να σας κρατήσει υγιείς, είναι σωστή διατροφή. Βασίστε το καθημερινά σας γεύματα σε φρούτα και λαχανικά για να ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Για καλύτερα αποτελέσματα συνδυάστε τη διατροφή με μια ρουτίνα γυμναστικής. Τα οφέλη είναι διπλά, αφού κάνουν καλό τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα. Έτσι θα έχετε αποδεδειγμένα καλύτερη υγεία.

-Καταναλώστε αρκετό νερό: Το νερό, συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού και απομακρύνει το στρες.

-Κάντε θετικές σκέψεις: Βρείτε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε ό,τι σας ευχαριστεί αυτή τη στιγμή. Οι θετικές σκέψεις θα σας κάνουν πιο αισιόδοξους.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να σταματήσετε να σαμποτάρετε τον εαυτό σας στα επαγγελματικά σας

Σύνδρομο ψευδεπίγραφης επιτυχίας: Τι είναι και γιατί το βιώνουν οι γυναίκες

Η δύναμη του να αγαπάς τον εαυτό σου: 4 γυναίκες παραδίδουν μαθήματα αυτοπεποίθησης

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση