Το μετατραυματικό στρες, είναι μια διαταραχή ψυχικής υγείας που εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως αϋπνία, εφιάλτες και άγχος.
Μπορεί να εμφανιστεί σε ένα άτομο μετά από μια τραγωδία ή ένα συγκλονιστικό συμβάν που το έκανε να αισθάνεται σοκαρισμένο ή τρομοκρατημένο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα που το προκαλούν ως συνήθως, είναι ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ένα σοβαρό ατύχημα, το να βιώσει κανείς έναν πόλεμο ή μία σεξουαλική επίθεση κ.λπ.
Μετά από τέτοιου είδους γεγονότα, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να αναπτυχθούν στους πάσχοντες συναισθήματα όπως κατάθλιψη, ενοχή, σοκ, φόβος και θυμός. Επίσης επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη συναισθηματική και διανοητική κατάσταση του ατόμου που το παθαίνει και μπορεί να διαρκέσει για μήνες.
Παρακάτω θα δείτε μια λίστα με τα συμπτώματα, τις πιθανές αιτίες που προκαλούν το μετατραυματικό στρες και τη γραμμή θεραπείας που προτείνουν οι ειδικοί για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του:
Συμπτώματα:
Επαναλαμβανόμενες αναμνήσεις και εφιάλτες του τραυματικού και τραγικού γεγονότος. Εκδηλώνονται κυρίως με ξαφνικές αναδρομές, δυσάρεστες αναμνήσεις και ψυχική δυσφορία.
Τα άτομα που βιώνουν μετατραυματικό στρες αποφεύγουν ανθρώπους και καταστάσεις που τους θυμίζουν την τραγωδία που έζησαν. Κάτι ακόμα που τους συμβαίνει εξίσου συχνά, είναι να τρομάζουν με το παραμικρό και να νιώθουν πάντα φοβισμένοι και αβέβαια για όλα τα πράγματα.
Κάνουν αρνητικές σκέψεις και έχουν συναισθήματα όπως ενοχή, νευρικότητα, θυμό κ.λπ. ενώ παρουσιάζουν αδυναμία συγκέντρωσης στην καθημερινότητα τους.
Αιτίες:
Οποιοδήποτε τραυματικό συμβάν όπως: σεξουαλική επίθεση, πόλεμος, θάνατος αγαπημένου προσώπου ή έγκλημα μπορεί να προκαλέσει μετατραυματικό στρες. Επίσης έχει συμβεί να περάσουν την ίδια ψυχική διαταραχή και τα θύματα μιας φυσικής καταστροφής, όπως σεισμός ή πλημμύρα.
Θεραπευτική αγωγή:
Το μετατραυματικό στρες, είναι μια ψυχική ασθένεια και μπορεί να αντιμετωπιστεί με ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή. Ο ασθενής παρακινείται από τον ειδικό γιατρό, να ξεκινήσει εκ νέου να προσπαθεί να κάνει πιο θετικές σκέψεις.
Μερικές φορές όμως, μπορεί να τους ζητηθεί να σκεφτούν και να απεικονίσουν το τραυματικό γεγονός για να ξεπεράσουν τον φόβο τους.
Το θετικό της θεραπείας είναι ότι μαθαίνουν τεχνικές αντιμετώπισης και χαλάρωσης για να μπορούν να διαχειρίζονται μόνοι τους το άγχος και το τραύμα τους. Επίσης διδάσκονται τεχνικές αναπνοής και βελτιωμένες δεξιότητες επικοινωνίας, για να καταφέρουν να ξεπεράσουν τα αρνητικά συναισθήματά τους.
Διαβάστε επίσης:
Γιατί χρειάζεται να ξεχωρίζουμε το στρες από το άγχος και την κατάθλιψη
Τα 7 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε υπερβολικό στρες
Η παρακολούθηση του ύπνου ασθενών με κατάθλιψη, μπορεί να εντοπίσει το κατάλληλο αντικαταθλιπτικό
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση