Ψυχολογία

Tι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν ζηλεύουμε;

Photo by Jez Timms on Unsplash

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη λέξη «ζήλια» ως εναλλακτική του «φθόνου», αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για δύο διαφορετικά συναισθήματα.

Η ζηλοτυπία ή η κτητικότητα συνδέονται με πράγματα που έχουμε ήδη και ως συνήθως απειλούνται από άλλους ανθρώπους. Από την άλλη, ο φθόνος σχετίζεται με πράγματα που έχουμε και ανήκουν ή τα απολαμβάνουν άλλοι. Τα δύο συναισθήματα «φωτίζουν» διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου και αυτό αντανακλά τον ρόλο τον οποίο παίζουν στη ζωή μας.

Τι κάνει η ζήλια στον εγκέφαλο

«Η ζήλια είναι μια συναισθηματική απάντηση στην αντιληπτή απειλή απώλειας, μιας ουσιαστικής σχέσης από ένα τρίτο μέρος», αναφέρει ο νευροψυχολόγος δρ Sanam Hafeez. «Ενώ η ζήλια συνδέεται συνήθως με ρομαντικές σχέσεις, είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε μορφή σχέσης όπως η οικογένεια, οι φιλίες, ακόμη και η δουλειά, καθώς ζηλεύουμε έναν νέο συνάδελφο στο γραφείο».

Λέει ότι είναι δύσκολο η θεωρία αυτή να αναπαραχθεί σε ένα εργαστήριο και αυτό γιατί εξαρτάται από περιβάλλον: «δεν μπορείς απλά να καθίσεις ένα ζευγάρι και να πεις στον έναν από τους δύο να αρχίσει να ζηλεύει».

Οι επιστήμονες έχουν ρίξει λίγο φως στη ζήλια και στον εγκέφαλο, υποδηλώνοντας ότι επηρεάζει τον μετωπιαίο λοβό. Αυτό το μέρος, παίζει καθοριστικό ρόλο στη συναισθηματική μας ρύθμιση και στην κοινωνική λειτουργία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Emotion» το 2015, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι βίωσαν ισχυρότερα συναισθήματα ζήλιας όταν διεγείρονταν ο αριστερός μετωπικός φλοιός.

Ο Δρ. Hafeez, λέει ότι το πλευρικό διάφραγμα του εγκεφάλου, έχει επίσης συνδεθεί με ζήλια, επειδή επεξεργάζεται τον «κοινωνικό πόνο» ή την εμπειρία του να αισθάνεται ευάλωτος από άλλους σε κοινωνικές καταστάσεις. Σημειώνει ότι η ζήλια μας αγχώνει επίσης και μπορεί να προκαλέσει τον εγκέφαλο να απελευθερώσει ορμόνες στρες. Αυτός είναι ο λόγος που όταν γίνεται κάποιος κτητικός, νιώθει άγχος.

Photo by Xavier Mouton Photographie on Unsplash

Πώς μοιάζει ο φθόνος στον εγκέφαλο

Τα συναισθήματα του φθόνου δεν εμφανίζονται σε καμία περιοχή του εγκεφάλου. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Human «Brain Mapping το 2010», διαπιστώθηκε ότι ενεργοποιείται ένα τμήμα του εγκεφάλου, που ονομάζεται κοιλιακό ραβδωτό σώμα. Εάν αισθάνεστε χειρότερα αφού συγκρίνετε τον εαυτό σας με την επιτυχία κάποιου άλλου, τότε ευθύνεται αυτό το τμήμα.

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η περιοχή, ελέγχει επίσης γιατί ο φθόνος γίνεται τόσο οδυνηρός.

Μπορούμε να «εκπαιδεύσουμε» τον εγκέφαλο ώστε να μην νιώθουμε ζήλια ή φθόνο;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί αυτό μπορεί όντως να συμβεί.

Η ψυχοθεραπεία, είναι ένας καλός τρόπος για την αξιολόγηση και αντιμετώπιση προβλημάτων που χαρακτηρίζονται από ζήλια ή αδιέξοδα σχέσεων.  Ο  ειδικός, θα σας βοηθήσει να ξεμπλέξετε τα συναισθήματα σας και να επανασυνδέσετε τον εγκέφαλο σας ώστε να αντιδρά με λιγότερο οδυνηρούς τρόπους.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι κρυφοί συμβολισμοί των παραμυθιών στην ψυχολογία

Πόση δύναμη έχει η θετική σκέψη;

Πώς επηρεάζει η ημικρανία την ψυχολογια

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση